Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ παράστασης: Θεσμοφοριάζουσες

 
   Η Θεσμοφορία ή τα Θεσμοφόρια ήταν τοπικό εορταστικό τριήμερο στην αρχαία Αθήνα. Ήταν γιορτή των γυναικών, καθώς στους άντρες απαγορευόταν η είσοδός τους στο ναό. Στην τέλεση των Θεσμοφορίων οι γυναίκες προσεύχονταν για τη συνέχιση της ευφορίας της γης, ανακάτευαν περσινά θαμμένα κρέατα με σπόρους ροδιού και τα ξαναφύτευαν στη γη. Μέσα από το τελετουργικό αυτό, νέα ζωή ανάβλυζε από το θάνατο και τη σήψη. Οι Θεσμοφοριάζουσες είναι ένα έργο όχι από τα πιο δημοφιλή του Αριστοφάνη, σίγουρα όμως είναι ένα από τα πιο αστεία του.

   Ο Ευριπίδης βρίσκεται σε αμηχανία και ανησυχεί ότι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια των Θεσμοφορίων θα καταστρώσουν σχέδιο εξόντωσής του. Ο λόγος που οι γυναίκες θα «ρίξουν» τον Ευριπίδη στο πυρ το εξώτερον, δεν είναι άλλος φυσικά από το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργήσει για αυτές μέσα από τα έργα του. Αγχωμένος για την εξέλιξη των Θεσμοφορίων, ο Ευριπίδης επισκέπτεται τον Αγάθονα, ευελπιστώντας στη στήριξη και τη βοήθειά του. Μετά την άρνησή του για συμμετοχή στο σχέδιο του Ευριπίδη, δεν μένει άλλος παρά μονάχα ο Μνησίλοχος, ο οποίος είναι συγγενής του, να σώσει και να ανατρέψει το κλίμα ως προς το πρόσωπο του Ευριπίδη.
 
thesmo01
   Ο Μνησίλοχος μετατρέπεται σε γυναίκα, φορώντας ρούχα από την πλούσια γκαρνταρόμπα του Αγάθονα και εισχωρεί στο άβατο των γυναικών και τη γιορτή των Θεσμοφορίων. Ξεκαρδιστικός και χάρμα οφθαλμών ο Γιώργος Παπαγεωργίου, μέσα από την κίνησή του, τα σεξουαλικά του αστεία και την Αριστοφανική βωμολοχία του. Εξαιρετικό λογοπαίγνιο με την ακοή και την όραση. «Άκου ό,τι δεν βλέπεις και δες ό,τι δεν μπορείς να ακούσεις».

   Από την πρώτη στιγμή το σχέδιο του Ευριπίδη φαίνεται να μην παίρνει την τροπή που ήλπιζε. Ο Μνησίλοχος, αν και στην αρχή ξεκινάει το λόγο του συμφωνώντας με τις γυναίκες, στην πορεία τον υπερασπίζεται, αποκαλύπτοντας μερικές από τις πομπές των γυναικών που ο Ευριπίδης ποτέ δεν αποκάλυψε. Εκείνες εκνευρίζονται με αυτή τη νεοεισερχόμενη θρασύτατη γυναίκα και την υποψιάζονται από την αρχή. Σαν να μην έφτανε αυτό, κατέφθασε και ο θηλυπρεπής Αθηναίος Κλεισθένης και τις ειδοποιεί ότι ένας άντρας έχει τρυπώσει ανάμεσά τους.

   Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και φυλακίζεται. Ένας Σκύθης, φουλ τεστοστερόνη, είναι ο φρουρός του. Και αν με όλα τα παραπάνω νομίζατε πως πόνεσε το στομάχι σας από τα γέλια, να σας προετοιμάσουμε ότι το μεγάλο γλέντι τώρα αρχίζει.
 
thesmo02

   Ο Μνησίλοχος προκειμένου να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη να τον σώσει, απαγγέλει διάφορα αποσπάσματα από γυναίκες σε τραγωδίες του, όπως Ελένη ή Ανδρομέδα, και εκείνος ανταποκρίνεται αναλόγως. Η κωμωδία τελειώνει με Ευριπίδη και γυναίκες να έρχονται σε συμφωνία και το κοινό να χειροκροτεί ασταμάτητα.

   Δεν ξέρω τι να πρωτοπαινέψω! Ο φωτισμός, τα κουστούμια και τα σκηνικά ήταν υπέροχα και σε μετέφεραν σε μια άλλη εποχή λιγάκι από καρτούν. Η μουσική ήταν ζωντανή και τέλεια εναρμονισμένη με το χορό. Ένας θεατρικός θίασος στα καλύτερά του! Ερμηνευτικά άνδρες και γυναίκες, όλοι τους απολαυστικοί. Η σκηνοθετική ματιά του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους ρόλους να αποτελούν διακριτές προσωπικότητες, και να έχουν όλοι τους ως σύνολο και ατομικά εξαιρετικές στιγμές ερμηνείας.
 
thesmo03
   Σπεύσατε άμεσα όσοι δεν το έχετε δει, διότι μόνο δυο παραστάσεις έμειναν, ώστε να ολοκληρωθεί η περιοδεία. Σπεύσατε να απολαύσετε μια παράσταση που ασκεί κριτική σε πολιτική, συνήθειες, ήθη και έθιμα και σας εγγυάται γέλιο μέχρι τελικής πτώσεως.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Παραστάσεις :
Δευτέρα 17/9 Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη 21:00
Τετάρτη 19/9 Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Αθήνα 21:00
 
thesmo04
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Ενδυματολόγος: Άγγελος Μέντης
Σκηνογράφος: Μαγδαληνή Αυγερινού
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Δεντάκης
Ζωγραφική κοστουμιών: Μαρία Ηλία
Βοηθός σκηνογράφου: Τζίνα Ηλιοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Σεμίνα Λανταβού, Κωνστανίνα Μαρδίκη
Μουσική διδασκαλία: Αναστάσης Σαρακατσάνος

Παίζουν:
Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος)
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης)
Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθωνας, τοξότης)
Νάντια Κοντογεώργη (Μίκα)
Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα)
Άνδρη Θεοδότου (Κρίτυλλα)
Μαρία Κατσανδρή (Φιλίστη)
Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης του Αγάθωνα, Κλεισθένης)
Χορός: Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά
Μουσικοί επί σκηνής: Σοφία Κακουλίδου, Αναστάσης Σαρακατσάνος, Γιώτα Παναγή

Συμπαραγωγή: Α. Μ. Τέχνη Χώρος - ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - Ε.Φ.
 
thesmo05
Joomla Social by OrdaSoft!