Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Αντιγόνη

 
   Αν θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, θα πρέπει να προσέξω πάρα πολύ τα λόγια μου σε αυτή την ανταπόκριση. Βλέπετε, αυτή η παράσταση ήταν η ολοκλήρωση της δικής μου «καραντίνας», όσον αφορά τα θεατρικά έργα, ταυτόχρονα όμως και η πρώτη μου επίσκεψη στο θέατρο Πέτρας. Δυο πολύ σημαντικά γεγονότα λοιπόν που θα έκαναν δύσκολη την αμερόληπτη κριτική ματιά μου. Και την έκαναν ακόμη πιο δύσκολη ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος και η Ομάδα Σημείο Μηδέν, οι οποίοι και μας παρουσίασαν την τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, με έναν τρόπο που τουλάχιστον εμένα με μαγνήτισε! Θέλετε να συμμετείχε και το καταπληκτικό σημείο που βρίσκεται το θέατρο Πέτρας, το οποίο θυμίζει κάτι από Αρχαίο Θέατρο; Θέλετε ο ανοιχτός ουρανός με ένα δειλό φεγγάρι να μισοφαίνεται; Θέλετε η μυρωδιά του γιασεμιού αναμεμιγμένη με τα χαμόγελα της προσμονής των - λιγοστών μεν, αλλά αρκετών για την εποχή και την κατάσταση - θεατών; Αν και η μυρωδιά μάλλον αποκύημα της φαντασίας μου ήταν. Μάλλον ναι, διότι σε λίγο μπερδεύτηκε με τα μύρα που κουβαλούσε η Αντιγόνη, ώστε να θάψει το νεκρό αδερφό της με τις τιμές που του αρμόζουν, αντίθετα με τους Ταγούς του Κρέοντος. Όλα ήταν λοιπόν όπως πρέπει για να παρακολουθήσουμε μια απολαυστική παράσταση. Ένα μίγμα τέχνης και μαγείας!
 
antigoni2037
   Ο φιλόξενος χώρος είχε φροντίσει να τηρηθούν οι αποστάσεις με σημάδια στις θέσεις, οι περισσότεροι θεατές τήρησαν το μέτρο της μάσκας (αν και οι ελάχιστοι που δεν το έκαναν, ήταν απομακρυσμένοι στα πάνω σημεία), κάποιες αιθέριες υπάρξεις έδιναν ένα ιδιαίτερο χρώμα με μια μπυρίτσα στο χέρι και το χαμόγελό τους να ξεπροβάλει με το κατέβασμα της μάσκας, ώστε να απολαύσουν μια δροσιστική γουλιά, χαμογελαστοί άνθρωποι έτοιμοι να εξυπηρετήσουν και να ενημερώσουν για τα μέτρα. Αυτή ήταν η εικόνα του χώρου. Όταν όμως εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί, ο κόσμος σώπασε, τα βλέμματα στράφηκαν πάνω τους και δεν έφυγαν από κει, παρά μόνο μετά την αποχώρησή τους. Το δράμα της Αντιγόνης, η οποία, αρνούμενη να υπακούσει στην Ύβρη, αποφάσισε να θάψει τον αδερφό της Πολυνίκη, αψηφώντας το νόμο του ανθρώπου και βάζοντας ψηλότερα αυτόν των Θεών και του Δικαίου. Ο Κρέων δεν μπορεί όμως να το αφήσει τούτο ατιμώρητο, έχοντας τη βεβαιότητα ότι πράττει το σωστό. Στο τέλος όμως, θα θερίσει αυτά τα οποία έσπειρε.
 
antigoni2036
   Αυτό που με συγκλόνισε πραγματικά ήταν η απόδοση του Χορού, ο οποίος και αποτελείτο και από τους επτά ηθοποιούς. Η μελωδία που παρήγαγε, για την ακρίβεια ο θρήνος είναι το σωστότερο, σε έκανε να νιώσεις όλο το δράμα που εξελισσόταν μπροστά σου, δίχως να είναι αναγκαίο να καταλαβαίνεις τα λόγια. Άλλωστε παρακολουθήσαμε μια μίξη από αρχαίο κείμενο και νεοελληνικά, το οποίο και έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα στην εξέλιξη της παράστασης. Κι αν σε κάποιον απ’ τους επτά θα πρέπει να σταθώ, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Έβελυν Ασουάντ, που ενσάρκωσε την Αντιγόνη. Ο λυγμός της ακόμα αντηχεί στα αυτιά μου, ο θρήνος της με στοίχειωσε… Σε παρόμοια επίπεδα βέβαια στάθηκαν και οι Κωνσταντίνος Γώγουλος ως Κρέων, η Έλλη Ιγγλίζ ως Τειρεσίας και κορυφαία Χορού, η Άννα Μαρκά – Μπονισέλ ως Ισμήνη και Αγγελιαφόρος, ο Γιάννης Γιαραμαζίδης ως Αίμων, η Ρόζυ Μονάκη ως Ευρυδίκη και κορυφαία Χορού, ο Στέλιος Θεοδώρου - Γκλίναβος ως Φύλακας και Εξάγγελος. Η μουσική του Λεωνίδα Μαριδάκη παντρεύτηκε το φωτισμό του Κώστα Μπεθάνη, δίνοντας ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Να χρησιμοποιείς τέτοιες εκφράσεις ενώ παρακολούθησες τραγωδία, το λες και οξύμωρο. Όμως νομίζω πως όλα αυτά που παρακολούθησα, τα οποία και μας παρουσίασε με μαεστρία ο Σάββας Στρούμπος χθες το βράδυ, θα τα αντιμετώπιζα με τον ίδιο τρόπο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη αποχή από τον, πλέον και επίσημα, αγαπημένο μου χώρο. Το θέατρο!

   Απόλαυσα τραγωδία ένα Αυγουστιάτικο βράδυ. Και αυτό δεν είναι ούτε λίγο, ούτε εύκολο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους… εκτός φυσικά από όσους αναζητούν κάτι ανάλαφρο. Γι’ αυτούς θα βρούμε κάτι άλλο. Εδώ είμαστε, ποτέ δεν φύγαμε!

Νάσος Κονίτσας
 
antigoni2038
Συντελεστές:
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
H μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.
Σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου, επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο
Photo credits: Αντωνία Κάντα
Δημιουργία αφίσας: Soul Design
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη
 
Ηθοποιοί:
Αντιγόνη: Έβελυν Ασουάντ
Κρέων: Κωνσταντίνος Γώγουλος
Τειρεσίας – κορυφαία Χορού: Έλλη Ιγγλίζ
Ισμήνη – Αγγελιαφόρος: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ
Αίμων: Γιάννης Γιαραμαζίδης
Ευρυδίκη – κορυφαία Χορού: Ρόζυ Μονάκη
Φύλακας – Εξάγγελος: Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος
Χορός: η Ομάδα
 
Joomla Social by OrdaSoft!