Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση παράστασης: Άνθρωπος στη σοφίτα

 
   Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, άνθρωποι φαντάσματα, κακουχίες, πείνα, εξευτελισμός, θάνατοι και Ναζί. Σε ένα χωριό της Γερμανίας, ένα ζευγάρι δίνει καταφύγιο σε έναν Εβραίο ωρολογοποιό. Η γυναίκα από συμπόνοια, ο σύζυγος από υπολογισμό. Ο πόλεμος φτάνει στο τέλος του αλλά το ζευγάρι αφήνει τον Εβραίο που έχει εγκατασταθεί στη σοφίτα στην άγνοιά του. Τον χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου η ζωή θα αργήσει να αλλάξει προς το καλύτερο. Από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβρη του ’45, ο Εβραίος κλειδωμένος στη σοφίτα βοηθά και ευγνωμονεί τους οικοδεσπότες του.
 
sofita001
   Όλο αυτό τον καιρό, μεταξύ του Εβραίου και της Γερμανίδας αναπτύσσεται ένας δεσμός καθώς περνούν πολλές ώρες μαζί, συζητούν, αναπολούν, ελπίζουν. Ο σύζυγος είναι συνεχώς απών καθώς το «εμπόριο» και η γειτόνισσα τρώνε όλο του το χρόνο. Μια νέα Γερμανία προσπαθεί να αναδυθεί από τις στάχτες της. Ένας νέος ορίζοντας ανοίγεται μπροστά τους, όμως οι άνθρωποι θα χρειαστούν πολύ καιρό να κλείσουν τις πληγές τους. Όταν τα ψέματα βγαίνουν στο φως, όταν η αλήθεια ορμά μπροστά όλα ξεκαθαρίζουν και όλα παίρνουν το δρόμο τους.

   Στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» ζωντανεύει μια εκπληκτική παράσταση. Ο «Άνθρωπος στη σοφίτα» θα σας καθηλώσει. Τα συναισθήματα ξεχειλίζουν και αντικρούονται σε κάθε σκηνή. Ακόμα και αν δεν έχεις ζήσει εκείνη τη δύστυχη περίοδο, οι σκηνές που εξελίσσονται μπροστά σου έχουν τη δυναμική να σε μεταφέρουν εκεί. Να σε κάνουν να απορείς γιατί οι λαοί φέρονται τόσο σαδιστικά, γιατί ο χαμός του ενός είναι η λαχτάρα του άλλου, γιατί γίνεται πόλεμος και γιατί τον αφήνουν να γίνει. Υπάρχει τελικά νικητής; Αφού όλες οι πλευρές έχουν απώλειες, αφού τα πάντα καταστρέφονται γιατί συνεχίζεται αυτό το ανούσιο «παιχνίδι»;
 
sofita002
   Ο Περικλής Λιανός ως Εβραίος, με την έξοχη ερμηνεία του με συγκίνησε. Έδωσε τη δική του πνοή στο ρόλο. Η Μαρία Μαλταμπέ, η οικοδέσποινα, έδινε μια γλυκιά αλλά και μελαγχολική απόδοση στο ρόλο. Μας έκανε αρκετές φορές να δακρύσουμε και αγαπήσαμε τη γυναίκα που έχει αξίες αλλά ο βούρκος γύρω της δεν την αφήνει να αναγεννηθεί. Ο Μίλτος Σαμαράς, στο ρόλο του κυνικού, υπολογιστή και εύκολα μισητού συζύγου, έδωσε μια καταπληκτική ερμηνεία. Όσο για την «τσαπερδόνα» Ναζί γειτόνισσα Νίκη Μαυροειδή, με το σπινθηροβόλο βλέμμα και την άψογη θεατρική «συμπεριφορά», έχω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Ήταν πολύ καλή και παρόλο που ο ρόλος της ήταν να γραμμένος για να γίνει μισητή από το κοινό, εκείνη μπόρεσε να δώσει και μια άλλη διάσταση στην ηρωίδα που υποδυόταν.

   Αν ψάχνετε μια παράσταση που θα σας ταρακουνήσει συθέμελα, που θα σας βάλει σε σκέψεις, στο «Αγγέλων Βήμα» θα σας περιμένει ο «Άνθρωπος στη σοφίτα».

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
sofita003
 
Ταυτότητα παράστασης:
Τίμοθι Ντέιλι, «Άνθρωπος στη σοφίτα»
Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Εικαστική εικόνα παράστασης: Γλύκα Στόιου
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Στόιου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Εβραίος: Περικλής Λιανός
Γυναίκα: Μαρία Μαλταμπέ
Άντρας: Μίλτος Σαμαράς
Γειτόνισσα: Νίκη Μαυροειδή
 
ΘΕΑΤΡΟ «ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ»
Σατωβριάνδου 36, στάση μετρό «Ομόνοια», τηλ. 210 52 42 211
Κάθε Δευτέρα στις 19.00 και κάθε Τετάρτη στις 21.00 από 23 Οκτωβρίου 2017
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητών, ανέργων, άνω των 65), 5 ευρώ (ατέλειες)
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
 
sofita004

Θεατρικές Παραστάσεις