= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Άνθρωποι και ποντίκια
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Άνθρωποι και ποντίκια

 
   «Άνθρωποι και ποντίκια»… Κάθε φορά που ακούω αυτές τις λέξεις, μου έρχεται στο μυαλό εκείνη η έντονη εμπειρία που έζησα την πρώτη φορά που παρακολούθησα αυτό το έργο επί σκηνής. Ήταν από τις πρώτες παραστάσεις που με έκαναν να αγαπήσω το θέατρο. Έτσι, τώρα που μου δόθηκε η ευκαιρία να το ξαναδώ, οι απαιτήσεις μου ήταν αρκετά υψηλές και ευτυχώς δεν απογοητεύτηκα.
 
pontikia1955 
   Το κείμενο του John Steinbeck μεταφέρεται από την Αμερική του μεσοπολέμου στην Αθήνα του σήμερα και όπως φαίνεται δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Το αγρόκτημα γίνεται μηχανουργείο, ο George και ο Lennie γίνονται Βασίλης και Λένος κι όμως τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά. Ακόμα υπάρχει ρατσισμός, ακόμα οι εργάτες είναι υποχείρια του εργοδότη, ακόμα η γυναίκα δέχεται ό,τι της πουν οι άλλοι αβίαστα, ακόμα υπάρχει η ελπίδα ότι όλα θ αλλάξουν. Ο άνθρωπος συνεχίζει να βλέπει μπροστά και έχει το ίδιο όνειρο, ένα χωραφάκι με μία καλύβα στη μέση.

   Ο Βασίλης Μπισμπίκης πήρε ένα ρίσκο να ανεβάσει αυτή την παράσταση με τον συγκεκριμένο τρόπο και πέτυχε! Μία άδεια σκηνή μας εξήψε το ενδιαφέρον και συνέχισε να μας ιντριγκάρει όταν άνοιξε η βαριά, σιδερένια πόρτα, αποκαλύπτοντας το πίσω μέρος του θεάτρου, με τους δύο πρωταγωνιστές να συζητούν για τα σχέδιά τους και τα όνειρά τους. Η μεταφορά στο μηχανουργείο ήταν λίγο βίαιη, καθώς άναψαν τα φώτα και μία υπάλληλος του θεάτρου μας ενημέρωσε να προχωρήσουμε στη δίπλα σκηνή, όπου υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση μέχρι να βρουν όλοι οι θεατές μία θέση για να καθίσουν, κάτι το οποίο μας έβγαλε από την ατμόσφαιρα που μας είχαν βάλει οι δύο ηθοποιοί. Παρόλα αυτά η παράσταση μας συνεπήρε ξανά πολύ γρήγορα σε ένα γεμάτο πλέον σκηνικό δύο ορόφων, με μεγάλη προσοχή να μην υπάρχει τίποτα το περιττό. Η μεταφορά των σκηνικών αντικειμένων ήταν πολύ καλά μελετημένη και δεν άφηνε περιθώρια λάθους.
 
pontikia1957
   Η παράσταση ήταν πολύ καλά δουλεμένη και αυτό φάνηκε στο λόγο των ηθοποιών που δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή καθυστέρησης. Το κείμενο κατακλυζόταν από βωμολοχίες, κάτι το οποίο αρχικά σόκαρε, στη συνέχεια όμως συνήθιζε το αυτί, γεγονός το οποίο γεννάει πολλές σκέψεις για το πόσο σημαντική είναι η συνήθεια στον άνθρωπο. Η μουσική ήταν όπως έπρεπε να είναι, ελληνικά, λαϊκά, ό,τι θα άκουγε δηλαδή ένας εργάτης. Δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να πει κανείς για να περιγράψει αυτή την παράσταση. Οι ηθοποιοί έβγαλαν τον καλύτερο εαυτό τους πάνω στη σκηνή, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και μεγάλη ψυχολογική πίεση κι αυτό φάνηκε στα μάτια τους την ώρα της υπόκλισης.

   Το «άνθρωποι και ποντίκια» μπορεί να γράφτηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν, αλλά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και η συγκεκριμένη παράσταση το κάνει ακόμα πιο φανερό, χωρίς να έχει διαφορές στην πλοκή. Μήπως δεν έχουμε αλλάξει καθόλου τελικά μέσα σε αυτά τα χρόνια;
 
Σοφία Κοτσαλάρα
 
pontikia1958
 
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνος Περιστέρης, Αγγέλα Πατσέλη.

Συντελεστές:
Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση: Σοφία Αδαμίδου
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Αφίσα: Παναγιώτης Μητσομπόνος
Υπεύθυνη Παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Τεχνική Υποστήριξη: Δημήτρης Κουτάς, Δημήτρης Σαρρής
Κατασκευή Σκηνικού: Ομάδα Cartel
Υπεύθυνη επικοινωνίας Τεχνοχώρου Καρτέλ: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
 
pontikia1959

Παραστάσεις:
Πέμπτη : 20:30
Παρασκευή: 21:15
Σάββατο : 21:15
Κυριακή : 21:15

Διάρκεια: 120΄ με διάλειμμα
 
pontikia1960

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο : 10 ευρώ
Ανέργων : 5 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων:
- https://www.viva.gr/tickets/theater/cartel-tehnoxoros/anthropoi-kai-pontikia/
- Και στο ταμείο του Τεχνοχώρου Cartel
 
Τεχνοχώρος Cartel || Μικέλη 4 & Αγ. Άννης Βοτανικός -Στάση μετρό Ελαιώνας- τηλ. 693989 8258
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις