Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ανθρωποφύλακες

 
   Εντιμότητα. Μια από τις βασικότερες αρχές της ζωής, μαζί με την ειλικρίνεια. Προσπαθώ να ζω με βάση αυτές τις δύο αρχές τα τελευταία χρόνια, δίχως να κάνω εκπτώσεις, παρά μόνο όταν αυτές οι δύο συγκρούονται μεταξύ τους. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, οπότε θα μπω κατευθείαν στο ψητό και ας με συγχωρέσετε για την «περίεργη» εισαγωγή μου. Θα καταλάβετε στη συνέχεια.
 
anthropofylakes22

   Βρέχει στη φτωχογειτονιά, βρέχει και στην Αθήνα λάσπη, οπότε ξεχνάω τράτα και ούτε λόγος να παρκάρω τη σκούνα στο κέντρο της Αθήνας. Μόνη έντιμη λύση το τραίνο και προορισμός μου το υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, για να παρακολουθήσω την παράσταση «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση, σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη. Ως συνήθως, δεν έχω διαβάσει τίποτα ούτε για το συγγραφέα, ούτε για το έργο, με σκοπό να έχω πρώτη εντύπωση από το σανίδι. Το θέατρο γεμάτο… Έβλεπα ήδη τον πρωταγωνιστή να κάθεται μπροστά από το πατάρι της σκηνής, θεώρησα ότι δεν θα έχανα και κάτι σημαντικό. Και η αλήθεια είναι ότι έχασα λίγα πράγματα, από αυτή την άποψη. Έκατσα λοιπόν στα αναπαυτικά καθίσματα και περίμενα την έναρξη.

   Στην αρχή ξαφνιάστηκα, αφού τρεις γυναίκες και ένας άνδρας (Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ελένη Ζαχοπούλου, Άρης Λάσκος) ξεκίνησαν με χορευτικό, σαν σε μιούζικαλ. Πολύ όμορφες παρουσίες, χαμογελαστές, καλοστημένες, με φωνές που σε έκαναν να νιώθεις ότι κάνεις ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το σκηνικό επαναλήφθηκε πολλάκις κατά τη διάρκεια του έργου, δίνοντας πότε έναν τόνο ευθυμίας και πότε μια ανάσα στον πρωταγωνιστή, το Νέστορα Κοψιδά, που κουβαλούσε στην πλάτη του όλο το έργο.
 
anthropofylakes23

   Το συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν του Περικλή Κοροβέση, αφηγείται την προσωπική του εμπειρία που βίωσε όντας «φιλοξενούμενος» πρώτα στα γραφεία της Ασφάλειας και ύστερα στο «ταρατσάκι της οδού Μπουμπουλίνας», με το αποτρόπαιο πλυσταριό του, κατά τη μαύρη περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Περιγράφει με απόλυτο και καταλυτικό τρόπο τα βασανιστήρια που πέρασε και τους διαλόγους του με τους βασανιστές του, τους «ανθρωποφύλακες». Καταδικάζει το καθεστώς του Παπαδόπουλου και τους υποστηρικτές του και μας κάνει κοινωνούς στο άδικο μαρτύριό του. Περίμενα λοιπόν να δω μια παράσταση που να τα εξιστορεί όλα αυτά, να τα καταδεικνύει, να τα στηλιτεύει, να τα καταδικάζει και να μας αφήνει να νιώσουμε το μέγεθος της αηδίας αυτών των πράξεων στο πετσί μας, ως έναν φόρο τιμής για όλους αυτούς που τα βίωσαν. Δεν έγιναν όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα. Ο εκπληκτικός κατά τα άλλα Νέστωρας Κοψιδάς, καθόλη τη διάρκεια της παράστασης έκανε μονόλογο, με παρεμβάσεις από ηχογραφημένα κομμάτια διαλόγων και διακοπές από τους υπόλοιπους ηθοποιούς, είτε με διαφημιστικά σποτ της εποχής, είτε με ανέκδοτα για τους χουντικούς, είτε με οικονομικό και πολιτικό απολογισμό της περιόδου της μαύρης επταετίας, με αποτέλεσμα να νιώθω ότι δεν παρακολουθώ παράσταση αλλά συνέντευξη ή στην καλύτερη περίπτωση ντοκιμαντέρ από τη «Μηχανή του Χρόνου». Ιδιαίτερα στο σημείο με τον απολογισμό των έργων που ανακοινώθηκαν και δεν έγιναν και το δημοσιονομικό έλλειμα και χρέος, νόμιζα ότι μιλούσε για τη σημερινή εποχή. Και ευτυχώς οι ομοιότητες με την τότε κατάσταση σταματούν κάπου εκεί.

   Αν όλα αυτά που διαβάσατε δεν σας ενοχλούν ή θέλετε να τα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, να κατηφορίσετε προς το κέντρο. Οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ο χώρος έχει καλή ηχητική… γιατί όχι; Η ιστορία δεν θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς. Ο τρόπος να την πεις διαφέρει. Και αυτό είναι το καλό της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε, διότι κάποιοι αντιστάθηκαν.

Νάσος Κονίτσας
 
anthropofylakes24
 
Συντελεστές:
Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος
Κίνηση: Μυρτώ Γράψα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Μαρινάκη
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
 
Παίζουν οι: Νέστωρ Κοψιδάς, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ελένη Ζαχοπούλου, Άρης Λάσκος
 
Παραστάσεις κάθε Δευτέρα & Τρίτη από 13/05 έως 04/06
Ώρα παράστασης: 21:15 | Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μειωμένο
 
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Υπόγειο
Πεσμαζόγλου 5 | Τηλ. 2103222760
 
Joomla Social by OrdaSoft!