Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Άννα Φρανκ – Το ημερολόγιο


   Ένα ημερολόγιο, μια ολόκληρη ιστορία, ύμνος και δράμα σε μια πραγματικότητα αρκετά απομακρυσμένη από το σήμερα. Και όμως, ίσως και όχι τόσο μακρινή όσο φαντάζει.
 
annafrank01
   Η Άννα Φράνκ είναι ένα κορίτσι δεκαπέντε χρονών, Εβραία στην καταγωγή. Όταν οι ναζί ανήλθαν στην εξουσία, εκείνη και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να κρυφτούν σε μια σοφίτα που την προστάτευε μια βιβλιοθήκη. Μαζί τους μετακόμισε και η οικογένεια του κυρίου Βαν Πελ, συνεργάτη του πατέρα της Ότο. Αργότερα θα σώσουν και τον κύριο Ντάσελ, έναν οδοντίατρο που θα χρειαστεί και αυτός προστασία.

   Η Άννα είναι ένα κορίτσι στην εφηβεία, ατίθαση και δυναμική. Τα όνειρά της είναι πέρα από τα όρια των τοίχων. Η καρδία της δραπετεύει από το μικρό παράθυρο της σοφίτας και δεν επιτρέπει στην απελπισία να την κυριεύσει. Στο δωμάτιο αυτό κάθε που νιώθει μόνη ή διχασμένη, γράφει σε ένα ημερολόγιο. Δομεί τις σκέψεις και το χαρακτήρα της. Όπως κάθε κορίτσι της ηλικίας της, έρχεται αντιμέτωπη με τον έρωτα και τα σκιρτήματά του, συγκρούεται με τη μητέρα της και “ζηλεύει” τη μεγάλη “τέλεια” αδελφή της. Της στέρησαν την ελευθερία μα το πνεύμα δεν φυλακίζεται σε τοίχους, ούτε εγκλωβίζεται σε συμβατικές έννοιες όπως είναι αυτές της ζωής και του θανάτου.
 
annafrank02
«Δεν μπορεί να μην τα καταφέρω, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνω καλύτερος άνθρωπος»…
«Κάπου σε αυτόν τον κόσμο έχω ανάγκη να πιστέψω πως ο άνθρωπος είναι ικανός να αγαπήσει και πάλι».
«Δεν ξέρω τι καλύτερο έκανα εγώ και δεν έχω την τύχη των φίλων μου ή αν αξίζει να σωθώ ενώ εκείνοι όχι».
«Μια μέρα θα γίνω συγγραφέας και θα συνεχίσω να υπάρχω ακόμα και όταν θα έχω φύγει».
«Ζω τώρα την πραγματικότητα των άλλων, τους φόβους και τις αγωνίες τους».

   Λίγες από τις σκέψεις της που μου έμειναν καθώς παρακολουθούσα αυτή την υπέροχη παράσταση. Αθώα, τρυφερή και σαν όλα τα αληθινά σκληρή και βίαιη η ιστορία της αθάνατης πια Άννας.

   Η Κωνσταντίνα Δαούτη μεταμορφώνεται σε Άννα Φρανκ και πραγματικά είναι μια αποκάλυψη. Τόσο ταλέντο… Μια ερμηνεία καθηλωτική! Την αγαπήσαμε στις πλάκες της, μας εκνεύρισε στην επιμονή της, μας φόβισε στους εφιάλτες της και τελικά μας κέρδισε σε όλες τις στιγμές της. Στο ρόλο του πατέρα της – Ότο Φρανκ – ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ, ήπιος και ήρεμος, ο κυματοθραύστης του σπιτιού, με έναν μονόλογο στο τέλος συγκινητικό και έντονα συναισθηματικό.
 
annafrank03
   Όλοι οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση, η Φανή Γέμτου, ο Γιάννης Μπουραζάνας, ο Δημήτρης Μάριζας, η Τέτα Καμπουρέλη, η Κατερίνα Καρατζοπούλου, ο Άρης Αντωνόπουλος και η Μαρτίνα Δημοπούλου, έχουν κάνει εξαιρετική ομαδική δουλειά και αντιμετωπίζουν τους χαρακτήρες τους με βάθος και σοβαρότητα. Άρτιες και ολοκληρωμένες ερμηνείες σε ένα έργο που πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε να δούμε.

   Τα κείμενα έχουν αποδοθεί εξαιρετικά, χωρίς να τονίζουν τα δραματικά στοιχεία της ιστορίας αλλά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σκηνοθετικά υπέροχο, επιτρέποντας στους ηθοποιούς να εκφραστούν μέσα από τους χαρακτήρες που ερμηνεύουν.

   Στο θέατρο Χυτήριο, που κατά την προσωπική μου άποψη είναι και ωραίος χώρος για ένα κρασί νωρίτερα της παράστασης, κάθε Σάββατο και Κυριακή ανεβαίνει μια παράσταση που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Η Άννα και η οικογένειά της σας καλούν στο χώρο τους και μας θυμίζουν πως ο άνθρωπος είναι ικανός για πράγματα τόσο καταστροφικά όσο και ελπιδοφόρα.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Παίζουν: Φανή Γέμτου, Γιάννης Μπουραζάνας, Δημήτρης Μάριζας, Τέτα Καμπουρέλη, Κατερίνα Καρατζοπούλου, Άρης Αντωνόπουλος, Μαρτίνα Δημοπούλου.
Στο ρόλο της Άννα Φρανκ η Κωνσταντίνα Δαούτη
Φιλική συμμετοχή: Αλμπέρτο Εσκενάζη
 
Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου
Απόδοση: Βάσια Παναγοπούλου & Δημήτρης Μοθωναίος
Σκηνοθεσία: Βάσια Παναγοπούλου
Σκηνικά: Πάνος Πετρίδης
Χορογραφία: Σοφία Τρανά
Κοστούμια: Εβελιν Σιούπη
Μουσική επιμέλεια: Σταμάτης Γιατράκος
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτηλιναίου
Ειδική Συνεργάτης (σκηνοθεσία & οργάνωση παραγωγής): Χαρά Τσιώλη
Φωτογράφιση παράστασης: Θωμάς Χρυσοχοϊδης
Παραγωγή: Χυτήριο Σημείο Πολιτισμού – Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς & ΘΕΑΤΡΟΚΙΝΗΜΑ
Επικοινωνία: Αλίκη Δανάλη

Εισιτήρια:
Ανέργων: 8€, Κανονικό: 14€ και Μειωμένα : 10€
 
Joomla Social by OrdaSoft!