Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ο άνδρας με την πουά γραβάτα

 
   Γνωρίζατε ότι οι αυτοκτονίες δεν προσμετρούνται στατιστικά διότι, είτε πολλά στοιχεία αποκρύπτονται από τις ίδιες τις οικογένειες του αυτόχειρα, είτε αποσιωπούνται από μια κοινωνία που αποστρέφεται οτιδήποτε τη φοβίζει;

   Τι θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στην αυτοκτονία; Ο αυτόχειρας είναι μια προβληματική προσωπικότητα ή εν δυνάμει θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς; Είναι σύνηθες να μαθαίνουμε για αυτόχειρες με ψυχολογικά ή οικονομικά προβλήματα, για ανθρώπους εγκαταλελειμμένους. Τι θα συνέβαινε όμως αν ο ήρωας αυτόχειράς μας ήταν ένας επαγγελματικά επιτυχημένος νέος; Κάποιος ευκατάστατος, με γρήγορη ανέλιξη και επιτυχία; Πώς θα αντιδρούσε τότε η κοινωνία σε μια πραγματικότητα τόσο κοντινή όσο και τρομαχτική;
 
poua01
   Ο Ιάκωβος Λέδερμαν είναι ένας άντρας ετών τριάντα τρία. Αρκετά ευφυής και σπουδαγμένος στη λεπτή τέχνη της διοίκησης επιχειρήσεων και με μεταπτυχιακό τίτλο στην τραπεζική, απορροφήθηκε ευθύς αμέσως από τον πιο σπουδαίο τραπεζικό όμιλο, το Fabulous Life & Co. Η ανέλιξή του ήταν σχεδόν άμεση και έτσι βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, στο επίπεδο 24 ενός ουρανοξύστη 30 ορόφων. Μόνο έξι όροφοι το χωρίζουν από την υπέρτατη επαγγελματική καταξίωση.

   Ο Ιάκωβος Λέδερμαν είναι ένας άντρας που αγαπάει τη χλιδή, τα γρήγορα αμάξια και τα στήθη των νεαρών γυναικών. Ένας άντρας που κάθε μέρα απολαμβάνει τους καρπούς ενός καπιταλιστικού συστήματος που δείχνει μέχρι σήμερα να τον ανταμείβει πλουσιοπάροχα.

   Ο Ιάκωβος Λέδερμαν σήμερα θα πάει στο γραφείο του, θα δέσει τα κορδόνια του και θα πηδήξει στο κενό από τον όροφο 24. Σε αυτή τη θεαματική πτώση θα συναντήσουμε τον ψυχολόγο Ρόμπερτ Άουερ Σόπεν, σε μια προσπάθεια να το σώσει.

   Λένε πως όσο πιο κοντά συναντιέσαι με το θάνατο, τόσο πιο έντονα αναπολείς τις σημαντικές στιγμές της ζωής σου. Το ρολόι του χρόνου σταματά και η ώρα μοιάζει με αιωνιότητα. Έτσι σε ορισμένα είδη αυτοχείρων, όπως ο ήρωάς μας, προσφέρεται η δυνατότητα να αναθεωρήσει. Και όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, μια ολόκληρη ζωή δεν έχει μόνο ανόδους, αλλά και πτώσεις. Είναι ένα συνονθύλευμα καταστάσεων και επιλογών, άλλοτε του ίδιου του ατόμου και άλλοτε των ατόμων που υποσυνείδητα το όρισαν.

   Μέσα από αυτή την τόσο παράδοξη μαύρη κωμωδία αποκτάμε μια διαφορετική οπτική για την ευτυχία, τους στόχους και το θάνατο. Ποτέ δεν είναι αργά να ζήσεις μια ηρωική στιγμή αντί για μια μελλοντική. Η απόγνωση δεν είναι βάρος της ψυχής, είναι ο θεμέλιος λίθος της επανάστασης, της προόδου και της δημιουργίας, είναι η αποκάλυψη του ίδιου μας του εαυτού. Έτσι, ακόμα και αν τα περιθώρια νέων ευκαιριών στενεύουν ασφυκτικά, ποτέ δεν είναι αργά ώστε να πάρεις την απόφαση να ζήσεις τη ζωή σου με τέτοιο τρόπο ώστε αν επαναληφθεί μέσα στους αιώνες, να έκανες ξανά και ξανά τις ίδιες επιλογές. Όσον αφορά το θάνατο, ίσως τελικά δεν είναι τόσο τρομαχτικός, αν συλλογιστεί κανείς ότι όπου βρίσκεται ο θάνατος δεν υπάρχει ο ζώντας άνθρωπος και όπου υπάρχει ο ζώντας άνθρωπος δεν εμφανίζεται ο θάνατος. Οπότε πώς γίνεται να φοβόμαστε κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να συναντήσουμε;

   Ο Αντώνης Καλομοιράκης σκηνοθετεί, διασκευάζει και ερμηνεύει τον Ιάκωβο Λέδερμαν, τονίζοντας τα στοιχεία της μαύρης κωμωδίας και του αιχμηρού κειμένου. Μέσα από τους φόβους, τους πόθους και τις ανησυχίες του Ιάκωβου αποκαλύπτονται τα συνολικά προβλήματα μιας κοινωνίας που νοσεί και αργοπεθαίνει. Με χιούμορ, απέδωσε επάξια το χαρακτήρα και μας παρέσυρε σε στιγμές ασυγκράτητου γέλιου αλλά και βαθιάς σκέψης.

   Ο Μάρκος Δεληγιάννης είναι ο ψυχολόγος Ρόμπερτ Άουερ Σόπεν. Απολαυστικός και ωμός απέναντι στον ασθενή του, πολλές φορές έδινε την εντύπωση ότι ήθελε να το σπρώξει πιο γρήγορα στο κενό, παρά να το σώσει. Τρυφερός και συμπονετικός λιγάκι πριν το τέλος μοιράστηκε μαζί μας όλη την σοφία του. Μαζί τους και η Ηρώ Βερβεράκη, σε ποικίλους ρόλους και μεταμορφώσεις, από αυστηρή τραπεζική υπάλληλος μέχρι θελκτική Ιουλιέτα. Για περιορισμένες παραστάσεις, μια ωραία επιλογή για το βράδυ της Πέμπτης.

Καλή σας θέαση!
Χαρις Μολυβιάτη

Σκηνοθεσία - Διασκευή - Απόδοση: Αντώνης Καλομοιράκης
Συγγραφείς: ΕΛ ΡΟΙ + ΑΒΓ
Μουσική: Jon Lagen
Φωτογραφία: Μιχαέλα Χρυσοφάκη
Σκίτσο: Soter
Τεχνική υποστήριξη - Βοηθός: Κωνσταντίνος Βαρδαλαχάκης

Παίζουν:
Αντώνης Καλομοιράκης
Μάρκος Δεληγιάννης
Ηρώ Βερβεράκη

Είδος: Κωμωδία
Τεχνοχώρος Εργοτάξιον - Αγ. Δημήτριος
Διεύθυνση : Διογένους 1
Τηλέφωνο : 6983930220
Παραστάσεις : Πέμπτη 12/04, 19/04 και 26/04
Εισιτήρια : κανονικό 10€, προπώληση 8€ και φοιτητικό, ανέργων 5€
 

Θεατρικές Παραστάσεις