= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το αγκάθι της Ακακίας
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το αγκάθι της Ακακίας

 
   Τέσσερα νέα παιδιά, τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός, ανεβαίνουν στη σκηνή του Άβατον, τολμώντας να φέρουν στα φώτα τις πραγματικές ιστορίες γυναικών που έχουν υποστεί την «πρακτική» της κλειτοριδεκτομής. Το Αγκάθι της Ακακίας έχει παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Άβατον.
 
aggathi1945

   Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Α.Γ.Γ.Ο), η επίσημη ονομασία που καθιέρωσε ο Ο.Η.Ε., είναι μια παράδοση που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού και της γυναίκας. Κάθε ένδεκα δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένα κορίτσι ηλικίας 3-12 χρόνων κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί. Κάθε ένδεκα δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο θα ακουστεί η κραυγή ενός παιδιού. Ο Φίλιππος, η Μαρίνα, ο Θωμάς και η Μαριλένα έστρεψαν «ευήκοον ους» στην κραυγή αυτή.

   Σε διάφορες χώρες της Αφρικής και της Ασίας εκατομμύρια γυναίκες υφίστανται, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, γενετήσιο ακρωτηριασμό (Female genital mutilation). Η μορφή που έχει ο γενετήσιος ακρωτηριασμός μπορεί να ποικίλλει από χώρα σε χώρα, καθώς και ανάμεσα σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και φυλές της ίδιας χώρας. Σε ορισμένες χώρες αφαιρείται ολικά ή μερικά μόνο η κλειτορίδα και μετά οι γυναίκες ράβονται έτσι που μένει ένα μικρό κενό για την ουρήθρα. Σε πολλές κοινότητες, η πρακτική της κλειτοριδεκτομής συνδέεται με πολιτιστικά ιδεώδη περί της γυναικείας φύσης, μεταξύ των οποίων και την ιδέα ότι τα κορίτσια πρέπει να είναι «καθαρά» και «όμορφα», κάτι που μπορεί να γίνει μέσω της αφαίρεσης τμημάτων του σώματος. Στις κοινότητες αυτές, η κλειτορίδα θεωρείται εδώ και αιώνες πηγή και φορέας κακών. Οι άνδρες νομίζουν ότι θα μεγαλώσει, όπως το πέος και φοβούνται να την αγγίξουν για να μη μείνουν σεξουαλικά ανίκανοι, ενώ οι γυναίκες πιστεύουν πως αν στη γέννα το κεφάλι του μωρού αγγίξει την κλειτορίδα, το παιδί θα πεθάνει. Μέσω της κλειτοριδεκτομής, θεωρείται ότι οι γυναίκες έχουν σωστή σεξουαλική συμπεριφορά και μειωμένη επιθυμία για ερωτικές συναναστροφές και έτσι παραμένουν πιστές στο μεγάλωμα των παιδιών και στο σύζυγό τους. Η γυναίκα που δεν έχει κάνει κλειτοριδεκτομή δυσκολεύεται να βρει σύζυγο, καθώς εικάζεται πως παραμένει ανικανονοποίητη και έχει διαρκώς σεξουαλικές ορέξεις.
 
aggathi1946

   Η παράσταση ξεδιπλώνει μπροστά μας ιστορίες κοριτσιών που υπέστησαν αυτή την τακτική. Όλες οι ιστορίες σε καθηλώνουν και σε προβληματίζουν, καθώς γνωρίζεις ότι κάπου κάποιες γυναίκες δεν μεγαλώνουν όπως εσύ. Οι τρεις ηθοποιοί, ο Φίλιππος Ζαρφειάδης, η Μαρίνα Παντελάκη και η Μαριλένα Δήμα, καθώς και ένας μουσικός, ο Θωμάς Αντωνόπουλος, δραματοποιούν ιστορίες γυναικών, βασισμένες και εμπνευσμένες από μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Στόχος τους είναι να φωτίσουν πτυχές που μας είναι άγνωστες ακόμη και σήμερα. Μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων, λόγου και αφρικάνικων κρουστών, το κοινό θα μάθει όλα όσα συνέβησαν στη Σεμπίγια, την Αμίνα και τη Ζανάχ, αλλά και τι σημαίνει μια γυναίκα να πηγαίνει ενάντια στην υποτιθέμενη «αναπόδραστη» νομιμότητα… Εξαιρετικές προσεγγίσεις που σου μένουν. Εξαιρετικές ερμηνείες που σίγουρα σε κάνουν να νιώθεις θυμό και αγανάκτηση. Η ερμηνεία του καθενός είναι μοναδική, αλλά θα μου μείνει αξέχαστη η ερμηνεία της Μαριλένας Δήμα, που καθηλώνει με το παίξιμό της τόσο που περιμένεις να την ξαναδείς στην παράσταση και σε άλλη ιστορία. Σκηνοθετικά η παράσταση είναι άκρως ατμοσφαιρική και παίζει με ό,τι έχει. Με κρουστά, φακούς και καλή κινησιολογία, φτιάχνουν απίστευτες εικόνες που σίγουρα σε ταξιδεύουν σ’ αυτά τα μέρη.
 
aggathi1947

«Μπορεί κανείς να ξεχάσει και να καταπνίξει πολλές από τις αναμνήσεις του. Δεν μπορεί όμως να σβήσει ποτέ από τη μνήμη του τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας»!

«Τρεις φορές πονάει η αγάπη: μία όταν σε κόβουν, μία όταν παντρεύεσαι και μία όταν γεννάς»!
 
Στέλλα Κοκκινέλη
 
aggathi1944a
 
Ταυτότητα παράστασης:
Το Αγκάθι της Ακακίας
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Φίλιππος Ζαρφειάδης
Ερμηνεία: Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρίνα Παντελάκη, Μαριλένα Δήμα
Κρουστά: Θωμάς Αντωνόπουλος

Φώτα: Γιώργος Ψυχράμης
Φωτογραφίες και Βίντεο: Βαγγέλης Γουβέλης, Παναγιώτης Δομούζης, Έφη Γελέ
Αφίσα: Κυριακή Γεωργοπούλου
Σύνθεση-Στίχοι πρωτότυπου τραγουδιού: Γιώργος Τριανταφύλλου
Χορηγοί της παράστασης: Beer time και On tap Athens
Παραγωγή: Ουρανός με αστέρια

Προβολή/Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will
Το ραδιοφωνικό σποτ της παράστασης ηχογραφήθηκε στα studio ζεύξις
 
Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι
Πότε: Από 4 Απριλίου και κάθε Πέμπτη και Κυριακή στις 21:15
Διάρκεια: 80’ (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 10 € (κανονικό), 8 € (φοιτητικό, πολυτέκνων, ανέργων, ατέλειες, εκπαιδευτικό), 7 € (για ομαδικά των 7 ατόμων και πάνω)
Προπώληση: Στα ταμεία του θεάτρου
Τηλ. Κρατήσεων: 6946225169 και 210 3412689
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις