Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Αγαπητέ Τσέχωφ @ Faust

 
   Αγαπητέ Τσέχωφ, η ομάδα αυτή των οκτώ πολυτάλαντων ηθοποιών παρουσίασε τα επτά διηγήματά σου με μεγάλη μαεστρία. Στο λέω εγώ που παρακολούθησα την παράσταση και μαγεύτηκα.
 
agatsehof01
   Η παράσταση ξεκίνησε με όλη την ομάδα είτε κάτω από τη σκηνή, είτε επάνω στη σκηνή, να κουβαλά βαλίτσες. Πίστεψα προς στιγμήν ότι βρισκόμουν στην αποβάθρα και οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν την αμαξοστοιχία (δεν ξέρω αν ήταν intercity) να έρθει για να επιβιβαστούν. Το σφύριγμα του τρένου ακουγόταν για να δώσει το έναυσμα να ξεκινήσει το πρώτο διήγημα. «Αλογίσιο Επώνυμο». Η ιστορία; Απλή και καθημερινή, θα μπορούσε να συμβαίνει και αυτή τη στιγμή μην σας πω. Πονόδοντος! Άτιμο πράμα αλλά και ο γιατρός! Το φοβάσαι, βρε παιδί μου περισσότερο. Έτσι και ο στρατηγός. Καλύτερα να πονάς παρά να κάνεις εξαγωγή. Αφού του έταξε ο γραμματικός του πως θα τηλεγραφούσε (Ρωσία παιδιά, μην ξεχνιόμαστε, 19ος – 20ος αιώνας, προ τηλεφώνου) σε έναν που έκανε ξόρκια και θα τον θεράπευε (ναι, πάψτε, πιστεύανε τότε σε τέτοια, μην σας πω και σήμερα ακόμα πιστεύουν ορισμένοι ανά τον πλανήτη). Έτοιμο το τηλεγράφημα αλλά… είχε ξεχάσει το επώνυμό του εν λόγω «επιστήμονα». Κάτι με «Αλογίσιο Επώνυμο» είχε να κάνει. Όλο το προσωπικό του σπιτιού, στρατηγός, σύζυγος και γραμματικός να προσπαθούν να το βρουν. Μάταια όμως και ένεκα που ο πόνος είχε φτάσει στο απροχώρητο, έκανε ο γιατρός το «θαύμα» του, για την εξαγωγή μιλάω και ηρέμησε ο άνθρωπος.

   Επόμενη στάση. «Χορωδός». Παράνομο ζευγάρι, υπεξαίρεση, σύζυγος σε έξαλλη κατάσταση μπαίνει σα σίφουνας και το μόνο που ζητά είναι τα κοσμήματα που της χάρισε ο μοιχός. Τον έψαχναν για να το φυλακίσουν και η μόνη λύση ήταν να γυρίσει πίσω τα κλεμμένα. Ανάμεικτα συναισθήματα, μια παίρναμε το μέρος της απατημένης και μια της πέτρας του σκανδάλου. Ισοπαλία θα το έλεγα το παιχνίδι. Ένα μπερντάκι όμως το ήθελε ο μοιχός.

   Άλλο σφύριγμα, άλλη βαλίτσα ανοίγει για να δώσει το επόμενο διήγημα. «Γραφειοκρατία». Πόσο απλό είναι να γράψεις τα ονόματα υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως για να τα «μελετήσει» ο πάτερ; Εδώ σας θέλω. Πάντως ιερέας και πιστή άκρη δεν έβγαλαν. Κωμικοτραγικές καταστάσεις, γροθίτσα στο παπαδίστικο κατεστημένο.
 
agatsehof02
   Next stop, «Η Δειλή». Η πρωταγωνίστρια αυτού του διηγήματος, αρνάκι του Θεού. Νταντά, τροφός, εκπαιδεύτρια, ζητά να πληρωθεί και παρόλο που το αφεντικό την κλέβει μπροστά στα μάτια της, αυτή παίρνει τα λιγοστά χρήματα και ευχαριστεί. Σίγουρα έβραζε μέσα της αλλά τη λέξη διεκδίκηση μήτε την είχε συναντήσει ποτέ. Το αφεντικό όμως δεν είχε σκοπό να κλέψει τα χρήματα της εργαζομένης, ένα μάθημα ήθελε να της δώσει για να μην κάθεται να την πατά ο καθένας. Το μισθό της τον πήρε ολόκληρο. Τώρα αν πραγματικά το πήρε το μάθημά της… Οι απόψεις των θεατών διίσταντο.

   Σειρά του διηγήματος «Ταραχή» να έρθει στο προσκήνιο. Ένα χαμένο κόσμημα, μια καρφίτσα φέρνει τα πάνω κάτω στο σπίτι. Η κιουρία του σπιτιού προσπαθεί να εξιχνιάσει τη κλοπή ψάχνοντας όλους τους χώρους, ακόμα και τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού και της δασκάλας. Μπροστά στη μύτη σου, μανδάμ, είναι Ο ένοχος (ο σύζυγος της εν λόγω κιουρίας)… Αλλά εκείνη εκτοξεύει πικρόχολα σχόλια που αφορούν τους ανθρώπους που δουλεύουν για κείνη. Η δασκάλα θιγμένη από το σκηνικό που βρίσκει στο δωμάτιό της, μαζεύει τα λιγοστά πράγματά της για να φύγει. Η υπόληψή της κλονίστηκε. Κλονίστηκε και ως άνθρωπος εδώ που τα λέμε, δεν είναι λίγο να σε κατηγορούν για κλοπή. Ο σύζυγος προσπαθεί να της αλλάξει γνώμη και της αποκαλύπτει ότι αυτός έχει κλέψει το κόσμημα γιατί η σύζυγος δεν του δίνει ικανοποιητικό χαρτζιλίκι… Δεν ξέρω αν τελικά το έδωσε πίσω και άκουσε τα εξ αμάξης αλλά θα έπρεπε.

   Επόμενος σταθμός το διήγημα «Επισκέπτης». Είσαι στην εξοχή, έχεις επιλέξει να μένεις εκεί γιατί δεν μπορείς τον κόσμο, τη βαβούρα της πόλης. Έχεις ένα πρόγραμμα… Όταν λοιπόν έρχεται κάποιος επισκέπτης και το ανατρέπει τι κάνεις; Προσπαθείς απέξω απέξω να του πεις «Φίλε, αρμένικη η βίζιτα, καιρός να φεύγεις, κοιμάμαι όρθιος». Όταν όμως δεν τα καταφέρνεις; Τι γίνεται; Ποιο θέμα θα έκανε τον επισκέπτη σου να εξαφανιστεί με διακτινισμό; Ζήτα του χρήματα! Αυτό έκανε και ο ήρωας του διηγήματος και κατάφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
agatsehof03
   Το τελευταίο διήγημα ανήκει στο «Γιέγκερ». Κυνηγός τσιφλικά, την έχει δει ότι αξίζει κάτι και μειώνει τη σύζυγο που, όπως λέει, παντρεύτηκε επειδή ήταν μεθυσμένος. Να μην πίνεις κύριος, δεν σου φταίνε οι υπόλοιποι. Η κοπέλα τον αγαπά και αυτό είναι ξεκάθαρο, εκείνος, πάνω στο «καλάμι», δεν δίνει σημασία. Την έχει παρατήσει, δεν μένουν μαζί, κοκορεύεται ότι έχει μπλέξει με κάποια άλλη που του αρμόζει καλύτερα. Δεν πήρα μαζί τσόκαρο να του το πέταγα του σκερβελέ. Θεωρεί τον εαυτό του πολύ υψηλού επιπέδου (το ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρεις, κυνηγέ;) για να «κοιτάξει» χαμηλά στην εργάτρια σύζυγό του.

   Ιστορίες που γράφτηκαν πριν πολλά πολλά χρόνια, όμως θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γραφτεί σήμερα. Ο Τσέχωφ δίνει την κοινωνία στο πιάτο. Παλιά και σημερινή. Γεμάτη μίση, πάθη, κωμική, ανελέητη. Δείχνει το αληθινό πρόσωπο του κόσμου που ζούμε.

   Αυτή η παράσταση δεν θα σας αφήσει αμέτοχους. Οι ιστορίες είναι τέτοιες που δεν σταματούν με το πέσιμο της αυλαίας. Σου τριβελίζουν το μυαλό, σε κάνουν να σκεφτείς, σε πείθουν να προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος. Η κοινωνία ξεκινά από το μικρόκοσμό μας. Αν αλλάξουμε εμείς, θα αλλάξει και εκείνη. Το ερώτημα είναι, μπορούμε να αλλάξουμε;

   Εκπληκτική παράσταση που σίγουρα θα ξαναδώ!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Συντελεστές:
Μετάφραση / Σκηνοθεσία : Ειρήνη Μπαριτάκη
Μουσική επιμέλεια : Λήνα Ψυχογιού
Σκηνικά / Κοστούμια : Σοφία Βάσο
Φωτισμοί : Παντελής Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες : Σωτηρία Ψαρού
Τρέιλερ : Φανούριος Καζάκης
Επικοινωνία : Άντζυ Νομικού
Παραγωγή : Ομάδα Αντιστροφή
 
Ηθοποιοί: Χρήστος Διονυσόπουλος, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Δανάη Δήμητρα Καρρά, Κύρα Καρυτινού, Ιάκωβος Μηνδρινός, Φιλίππα Σκούρτη, Αλεξία Στολιδάκη, Θεόδωρος Χιντζίδης
 
Από 26 Απριλίου & κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.00, στο Faust
Διάρκεια : 90' χωρίς διάλειμμα, για 10 παραστάσεις.
Τιμές εισιτηρίων :10€, 5€ άνεργοι και ΑΜΕΑ.
 
FAUSΤ | Καλαμιώτου 11 | 210 3234095 |
 

Θεατρικές Παραστάσεις