Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση αγαπημένης παράστασης: Η αγάπη άργησε μια μέρα

 
agapi01
 
   Αγαπημένοι μου θεατρόφιλοι, για εσάς που αγαπάτε και εκτιμάτε κάθε τι κλασικής αξίας και σας αρέσει, βγαίνοντας από μια θεατρική αίθουσα, να “κουβαλάτε”, έστω και για λίγο, τη θεατρική παράσταση που είδατε, να γίνεται αντικείμενο συζήτησης και να βοηθά να δείτε αλλιώς τον κόσμο γύρω σας, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι να γίνουμε όλοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, σας έχω την ιδανική παράσταση. Το όνομα αυτής “Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ” και θα τη βρείτε στο θέατρο Αργώ.

   Το 1994 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου ‘Η αγάπη άργησε μία μέρα’ και αν και σχετικά νέο, μπήκε στα αγαπημένα κλασικά μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Και όσοι δεν το έχετε διαβάσει, σίγουρα θα το θυμάστε όταν μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη το 1997, τότε που ακόμα έβγαιναν αξιόλογες σειρές και καθήλωναν το κοινό. Για εσάς τους νέους που δεν το ξέρετε, γκουγλάρετε να το βρείτε, ξέρετε εσείς από αυτά! Θα σας πω μόνο δυο λόγια υπόθεσης, για να μπείτε και εσείς λίγο στο νόημα.
 
agapi02
   Όλα ξετυλίγονται σε μια μικρή επαρχία της Κρήτης κατά τη διάρκεια του πολέμου (1944). Τέσσερις γενιές γυναικών της οικογένειας Φτενούδου ζουν κάτω από τη σκιά της πατριαρχικής καταπίεσης. Ο πατέρας-αφέντης της φαμίλιας αργοπεθαίνει και η ζωή για τη μάνα και τις πέντε θυγατέρες της εξελίσσεται γύρω από το θλιβερό μοτίβο του επικείμενου θανάτου. Κι ενώ ο θάνατος κυριαρχεί στο σπίτι, στο υπόγειο κυριαρχεί η ζωή. Η πεντάμορφη Ερατώ, η μικρότερη κόρη, ερωτεύεται ένα νεαρό Ιταλό που κρύβεται εκεί. Σύντομα η μητέρα της, η Εριφύλη, ανακαλύπτει ότι η αγαπημένη της κόρη είναι έγκυος. Και εδώ η τραγωδία της οικογένειας αρχίζει. Η Εριφύλη και η μεγαλύτερη κόρη, η Ασπασία, φυγαδεύουν τον απροσδόκητο εισβολέα και καταστρώνουν ένα σατανικό σχέδιο. Αυτή που θα «γεννήσει» τον καρπό του παράνομου έρωτα δεν θα είναι η Ερατώ, αλλά η Εριφύλη. Η γέννηση του παιδιού της Ερατώς, που δηλώνεται ως παιδί της Εριφύλης, συμπίπτει με το θάνατο του πατέρα-αφέντη. Τα ηνία της οικογένειας αναλαμβάνει η πρωτοθυγατέρα, η Ασπασία , η οποία γίνεται και αυτή με τη σειρά της ο νέος δυνάστης της οικογενείας. Από εκεί και πέρα αρχίζουν ανατροπές. Μυστικά καλά κρυμμένα έρχονται στο φως, με αποκορύφωμα την αγάπη... την πραγματική αγάπη που είναι ικανή να αλλάξει τα πάντα, μόνο που έρχεται τελικά καθυστερημένα! Μια μέρα. Μια μέρα αρκετή για να άλλαζε ζωές, μια μέρα αρκετή, που καταδίκασε την πολυπόθητη αλλαγή για μια ευτυχισμένη ζωή σε θάνατο! Ναι, το έργο δεν έχει αίσιο τέλος, από αυτά που έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Όμως έτσι δεν είναι στην πραγματικότητα και η ζωή; Γιατί λοιπόν να εθελοτυφλούμε και να μην τη δούμε κατάματα;
 
agapi03
   Στη θεατρική μεταφορά θα δείτε ερμηνείες εξαιρετικές και από τις εφτά γυναίκες ηθοποιούς! Θα μισήσετε την Ασπασία (Αθηνά Τσιλύρα), θα συμπονέσετε τη δόλια μάνα (Αιμιλία Υψηλάντη) και ακόμα περισσότερο τη μικρή Πηνελόπη (Μαρία Αποστολακέα), το “τέρας” όπως την αποκαλούν στη οικογένεια, που καταφέρνει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό. Η Μυρτώ Γκόνη (Αιμιλία) ξεχωρίζει ερμηνεύοντας πειστικότατα τις συναισθηματικές μεταπτώσεις του χαρακτήρα της. Θα νιώσετε την αέρινη αθωότητα και τον έρωτα που γρήγορα μετατρέπεται σε καταστροφή με την ερμηνεία της Κατερίνα Μισιχρόνη (Ερατώ), ενώ θα πατήσετε στα λαϊκά γήινα στρώματα με τις τρυφερές και ανθρώπινες ερμηνείες των Βασιλική Διαλυνά και Μαρία Καρακίτσου. Όλα αυτά στημένα σε ένα έξυπνο σκηνικό - δε θα πω τι θα δείτε, έκπληξη θα καταλάβετε! Η ιστορία ξετυλίγεται δεμένα άριστα σε κλιμακωτό ρυθμό, με έξυπνη εκφορά λόγου και κίνησης, αποδίδοντας τέλεια θεατρικά το γνωστό μυθιστόρημα χωρίς να χάσει τίποτα! Και σε αυτό ευθύνεται η έξυπνη σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι. Και για το τέλος (εξίσου σημαντικό για εμένα σε μια παράσταση) άφησα την υπέροχη πρωτότυπη μουσική (Γιώτα Κοτσέτα) που δένει και προχωρά την ιστορία κατάλληλα. Δε νομίζω να θέλετε και άλλα για να κάνετε το βήμα, να ανοίξετε τη πόρτα και να πάτε στο θέατρο Αργώ! Άντε, μην το σκέφτεστε πολύ. Η αγάπη άργησε μια μέρα... εσείς όχι!
 
Λένα Βασιλείου
 
agapi04
 
Συντελεστές παράστασης
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώτα Κοτσέτα
Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη
Φωτογραφίες: Πάνος Μαζαράκης
Παίζουν:
Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα.
 
ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ
Ελευσινίων 15, Αθήνα 
Τηλ. 210 5201684
 
Joomla Social by OrdaSoft!