= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Αυτοκράτωρ Αδριανός
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Αυτοκράτωρ Αδριανός

 
    Είναι ίσως η πρώτη ανταπόκριση που δεν βρίσκω λόγια να γράψω. Παρά πολύ δύσκολα μπορώ να μεταφέρω στο χαρτί αυτό που βίωσα στο θέατρο Αλκμήνη. Μου φαντάζει πολύ φτωχό το μέσον. Και να φανταστείτε ότι γύρισα τρέχοντας σπίτι (η τράτα πρέπει να πετούσε στο δρόμο), ώστε να μην χάσω ούτε ψήγμα συναισθήματος από τα πολλά που μου δημιούργησε η παράσταση «Αυτοκράτωρ Αδριανός». Διότι δεν έχει σημασία για μένα η παράσταση, το διακύβευμα, η εξέλιξη της ιστορίας, αλλά το ότι παρακολούθησα τον επιβλητικότερο μονόλογο που έχω δει μέχρι στιγμής. Ο Χρήστος Λιακόπουλος ήταν απόλυτος! 70 λεπτά μονολόγου εμπλουτισμένου με απίστευτο λυρισμό, επιπέδου αρχαίας τραγωδίας, δίχως την υπερβολή που η τραγωδία απαιτεί, γιατί εδώ θα ήταν κουραστική, με την κάθε λέξη που ξεστομίζει να είναι ντυμένη με το ανάλογο συναίσθημα και συνοδευόμενη από την κατάλληλη έκφραση. Ακούγοντάς τον να εξιστορεί το ερωτικό σκίρτημα του Αυτοκράτορα για το νεαρό Αντίνοο με τον τρόπο που σας περιγράφω παραπάνω, ένιωσα ότι δεν έχω ερωτευτεί ποτέ μου! Διότι εκτός από την απίστευτη ερμηνεία του, υπάρχει και ένα κείμενο καθηλωτικό, περιγραφικό, που βοηθάει να δημιουργήσεις - ή καλύτερα – που δημιουργεί εκείνο τις εικόνες που φτιάχνουν ένα ολοκληρωμένο σκηνικό, λες και βρίσκεσαι εκεί και νιώθεις πάνω σου το δάκρυ που κυλούσε στο πρόσωπό του ή κοιτάς μαζί του το ηλιοβασίλεμα.
 
adrianos1944
   Στα ξεσπάσματα οργής έβλεπες τους αντιπάλους του, στις γαλήνιες περιγραφές ο ορίζοντας αντανακλούσε στα μάτια σου, στις στοργικές περιγραφές η καρδιά σου χτυπούσε σε άλλο ρυθμό, την ώρα που πλησίαζε το τέλος ένιωθες την αγωνία του. Αυτή είναι η παράσταση που παρακολούθησα, ένα κονσέρτο συναισθημάτων υψηλού επιπέδου.

   Για την ιστορία, η παράσταση εξιστορεί τα έργα και ημέρες του Πόπλιου Αίλιου Αδριανού, ενός από τους πέντε καλούς Αυτοκράτορες της Ρώμης. Λάτρης του ελληνικού πνεύματος, φιλειρηνιστής αλλά και δεινός πολεμιστής, ανθρωπιστής, μεγάλος μεταρρυθμιστής που επί των ημερών του, έκανε ρηξικέλευθες τομές στην κοινωνία της Ρώμης, πήρε δύναμη από τα λόγια του Κλεομένη (διδασκάλου – μέντορά του) ώστε να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό και ώθηση από τον έρωτά του για τον Αντίνοο, του οποίου ο θάνατος ήταν και η αρχή του τέλους του. Το θέατρο Αλκμήνη αγκάλιασε την παράσταση με τη ζεστασιά του χώρου του και τον καταληκτικό φωτισμό του. Η δε μουσική λειτουργούσε σαν έξτρα ηθοποιός. Τόση η παρεμβατικότητα και η συμμετοχή της. Δύσκολα θα με δείτε να γράφω τέτοιο πράγμα, αλλά όλα σε αυτή την παράσταση είναι άψογα, με πρώτο από όλους το Χρήστο Λιακόπουλο. Κρίμα που δεν θα μπορέσω να τον παρακολουθήσω σε άλλη παράστασή του. Και το λέω αυτό διότι βρισκόμαστε μόλις στον τέταρτο χρόνο και αυτή την παραστασάρα (sic) την βλέπω να παίζει για καμιά δεκαριά ακόμα. Ελπίζω να βρει μέσω αυτής την αναγνώριση που του αξίζει, την οποία, με την εδώ ερμηνεία του, δικαιούται μέχρι κεραίας.
 
adrianos1945
   Αν τώρα σώνει και ντε (να και το ρίξιμο του επιπέδου, ώστε να προετοιμαστείτε γι’ αυτό που έρχεται) πρέπει να βρω ένα αρνητικό, αυτό δεν θα είναι άλλο από έναν εξυπνάκια θεατή, ο οποίος και προφανώς δεν πιστεύει σε κανόνες και απαγορεύσεις. Οι νόμοι ισχύουν για τους άλλους, τους βλάκες κτλ., κτλ. και είχε ανοιχτό το κινητό σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της παραστάσεως, τραβώντας φωτογραφίες, αδιαφορώντας αν αυτό απαγορεύεται ρητώς ή αν το φως ενοχλούσε εμάς τους υπολοίπους. Δεν θα τολμούσα να χαλάσω αυτή την καθηλωτική παράσταση για έναν… (ό,τι προαιρείστε προσθέστε)

   Αυτή η παράσταση δεν είναι για χαχανα, οπότε όσοι τα ψάχνουν, καλό θα είναι να μην πάνε. Θα στερήσουν από άλλους ένα θέαμα αντάξιο μεγάλων σκηνών. Και εις ανώτερα, κ. Λιακόπουλε, με αφήσατε άφωνο!

Νάσος Κονίτσας
 
adrianos1946
 
Κείμενο: Χρήστος Λιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Λιακόπουλος, Αναστασία Μαρκουτσά
Φωτισμοί: Χρήστος Λιακόπουλος
Κοστούμι: Μίκα Πανάγου
Θρόνος - Στεφάνι: Γιώργος Ρούσσης
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Λιακόπουλος
Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς
Φωτογραφίες: Τζένη Κουκίδου
Δημιουργία και επιμέλεια εικαστικών: Χρήστος Λιακόπουλος, Τζένη Κουκίδου
Κατασκευή κοστουμιού: Βάνια Αλεξάντροβα
Δημόσιες σχέσεις: Άντζυ Νομικού
Σκηνοθεσία και μοντάζ video trailer: Χρήστος Λιακόπουλος
Ηλεκτρονική επεξεργασία video trailer και εικονοληψία: Τζένη Κουκίδου
Ήχος: Σπύρος Αραβοσιτάς
Στο ρόλο του Αδριανού ο Χρήστος Λιακόπουλος
 
Joomla Social by OrdaSoft!