Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση εξαιρετικού μονολόγου: Αυτοκράτωρ Αδριανός

 
   Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός. Ο τρίτος από τους πέντε καλούς αυτοκράτορες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Αδριανός λαχταρούσε όσο τίποτε άλλο την ειρήνη και κατάφερε να γίνει αγαπητός στο λαό του μέσα από τα πολλά φιλολαϊκά μέτρα που πέρασε. Αγαπούσε τις τέχνες και τα γράμματα και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συνέδεσε ελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό.
 
autokrator1901 
   Στην Ελλάδα δημιούργησε τη βιβλιοθήκη, ολοκλήρωσε το ναό του Ολυμπίου Διός, έχτισε την πύλη (του Αδριανού) αλλά και το υδραγωγείο που ωφέλησε τους Αθηναίους έως τις αρχές του εικοστού αιώνα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι Έλληνες για να τον τιμήσουν τοποθέτησαν ένα άγαλμά του μέσα στο Παρθενώνα.

   Ο Αδριανός ορφάνεψε σε ηλικία δέκα ετών και ο Τραϊανός ανέλαβε την κηδεμονία του. Μελέτησε την ελληνική λογοτεχνία αλλά και τους Έλληνες φιλοσόφους. Η Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική για αυτόν και προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει αυτές τις διδαχές σε όλο τον κόσμο. Μεγαλώνοντας συμμετείχε στο Ρωμαϊκό στρατό και πήρε μέρος σε αρκετούς πολέμους της αυτοκρατορίας, εξασφαλίζοντας έτσι την εύνοια των λεγεώνων. Παντρεύτηκε τη Βιβία Σαβίνα αλλά δεν απέκτησε παιδιά. Σε ηλικία 41 ετών ανέλαβε την αυτοκρατορία.

   Τα φώτα ανοίγουν αχνά και στη σκηνή εμφανίζεται ένα άνδρας να κάθεται σε ένα θρόνο. Γερασμένος και ταλαιπωρημένος από την αρρώστια μας μιλά για την πάλαι ποτέ δόξα του. Ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής του τόσο ζωντανά και μας «δικαιολογεί» τις αποφάσεις που πήρε στη ζωή του. Μας μιλά για τα παιδικά του χρόνια αλλά και για τα μετέπειτα. Για τους πολέμους που συμμετείχε, για τα αξιώματα που κατέκτησε, για την αίγλη που βίωσε αλλά και για την αγάπη που είχε στην Ελλάδα. Μέσα από αυτή την αγάπη ξεπήδησε μια πιο έντονη. Η αγάπη του για τον Αντίνοο, ένα πανέμορφο αγόρι με ευγενικούς τρόπους, που έμελλε να γίνει ο πιστός του σύντροφος. Όταν σε ένα ταξίδι στην Αίγυπτο ο Αντίνοος πνίγηκε, ήταν η αρχή του τέλους για τον αυτοκράτορα. Όσα πλούτη ή φήμη και αν είχε, αυτό που ποθούσε περισσότερο στη ζωή ήταν αγάπη και αυτή την αγάπη την έχασε.
 
autokrator1902

   Πολύ σημαντικός μονόλογος που μας άφησε άφωνους, καθώς ο Χρήστος Λιακόπουλος με έκδηλο λυρισμό υποδύεται τον Αδριανό. Τον ξεγυμνώνει, τον κάνει γήινο και μας τον αποδίδει ως άνθρωπο που έκανε όλα όσα ονειρεύτηκε στη ζωή του, αλλά δεν ήταν ικανά να τον κάνουν ευτυχισμένο. Η ερμηνεία του στη σκηνή μαγική. Έδινε στις εντάσεις αλλά και στις ψυχολογικές ζυμώσεις του ήρωα μια άλλη διάσταση. Τοποθέτησε το μονόλογο στην ουσία της ανθρώπινης φύσης, που δεν είναι άλλη από την αγάπη και τη συντροφικότητα. Ο Χρήστος Λιακόπουλος έκανε εξαιρετική δουλειά με το κείμενο και τη σκηνοθεσία, καθώς έδωσε σημασία σε μη υλικά πράγματα. Με ένα θρόνο, ένα μανδύα και ένα στεφάνι ξετύλιξε το κουβάρι ενός σημαντικού ανθρώπου της ιστορίας και μας μετέδωσε πολλές συγκινήσεις.

   Τελικό συμπέρασμα αυτού του μονολόγου; Τι κι αν έχεις φτάσει στο φεγγάρι και ακόμα παραπέρα; Τι και αν έχεις κατακτήσει όλο τον κόσμο, όταν γυρνάς στο σπίτι και είσαι μόνος χωρίς να υπάρχει κανείς να μοιραστείς μαζί του τις χαρές και τις λύπες σου;

   Ο Αυτοκράτωρ Αδριανός είναι ένας εξαιρετικός μονόλογος που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μπορεί να μην είσαι λάτρης της ιστορίας, ακόμα και όταν έχει πράγματα να σου δώσει αλλά θα συγκλονιστείς με το νόημα αυτού του μονολόγου. Είναι ικανός για να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη και να κάνεις το δικό σου απολογισμό. Όλα είναι στο χέρι σου.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
autokrator1903
Ταυτότητα παράστασης:
Κείμενο: Χρήστος Λιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Λιακόπουλος, Αναστασία Μαρκουτσά
Φωτισμοί: Χρήστος Λιακόπουλος
Σχεδιασμός κοστουμιού: Μίκα Πανάγου
Θρόνος-Στεφάνι: Γιώργος Ρούσσης
Μουσική Επιμέλεια: Χρήστος Λιακόπουλος
Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς
Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Βότσαρης, Τζέννη Κουκίδου
Δημιουργία & Επιμέλεια εικαστικών: Τζουλιάνα Νίκα
Κατασκευή Κοστουμιού: Βάνια Αλεξάντροβα
Στο ρόλο του Αδριανού ο Χρήστος Λιακόπουλος
 
Τιμή εισιτηρίου: 10€ ( κανονικό) , 7 € ( άνεργοι, ατέλειες κλπ)
Παραστάσεις: Κυριακή 21:00μμ
Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 12- Πετράλωνα, τηλ. 2103428650
 
Joomla Social by OrdaSoft!