= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: African Gothic
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: African Gothic

 
   Βρώμα και δυσωδία… Η μυρωδιά της σήψης διάχυτη… παντού. Τα δυο αδέλφια είναι ντυμένα με κουρέλια, τα οποία στάζουν μπίχλα. Θα περίμενε κάποιος πως στην ηλικία τους θα ντρέπονταν να κυκλοφορούν έτσι. Να έπλεναν τουλάχιστον τα πρόσωπά τους… Το σπίτι τους είναι σε εξίσου άθλια κατάσταση. Τα έπιπλα έχουν κάνει φτερά, δεν υπάρχει ούτε τετραγωνικό εκατοστόμετρο που να είναι καθαρό και τα δύο αδέλφια, ο Φρέντερικ και η Σούσι, κοιμούνται στο πάτωμα, σε ένα χαμόστρωμα, κλασσικό δείγμα της παρακμής της οικείας τους. Το κτήμα έχει καταντήσει υποκατάστημα του φεγγαριού, δεν φυτρώνει ούτε κάκτος και νερό δεν υπάρχει για πότισμα… Μόνο αυτό που παίρνουν από τη βρύση για να πλυθούν – λέμε τώρα. Οξύμωρο; Ούτε κατά διάνοια.
 
african1948

   Κάποια στιγμή καταφθάνει στο σπίτι τους ένας δικηγόρος. Έχει εξουσιοδότηση από τη μακαρίτισσα θεία τους να τακτοποιήσει τα κληρονομικά. Στην αρχή θορυβείται από αυτό που βλέπει. Ένα σπίτι μέσα στη βρώμα και δύο πλάσματα που θυμίζουν τροφίμους σε τρελοκομείο ξεχασμένο από Θεό και ανθρώπους. Δίπλα τους στέκεται μία μαύρη γυναίκα, η οποία υποτίθεται πως εκτελεί χρέη υπηρεσίας. Ο δικηγόρος σύντομα συνειδητοποιεί ότι τα αδέλφια δεν στέκουν και στα καλύτερά τους και αποφασίζει να φύγει. Δυστυχώς, το αυτοκίνητό του αρνείται να υπακούσει και το κοντινότερο κτήμα είναι περίπου πέντε χιλιόμετρα μακριά. Μια ιδέα είναι να περάσει τη νύχτα εκεί… Από τα δύο αδέλφια δεν προβάλλονται σθεναρές αντιρρήσεις. Το μόνο θέμα… είναι το κόστος. Ο ύπνος είναι ακριβός. Άσε που έχει κι ένα δίδυμο αδελφό, που κάνει πολύ κέφι να χώνει τη μύτη του παντού. Το δίδυμο… το λένε θάνατο…

   Η Νοτιοαφρικανή συγγραφέας Reza de Wet έγραψε αυτό το έργο το 1985. Σκοπός της ήταν να θορυβήσει τον κόσμο. Το απαρτχάιντ και οι άθλιες πρακτικές του, τα παγκάκια μόνο για λευκούς, η δικαιοσύνη μόνο για λευκούς… Ό,τι προκαλεί τάσεις για εμετό και πόνο στο στομάχι, ό,τι μας έκανε πολλές φορές να αναρωτηθούμε τι σκατά πήγε λάθος και σε αυτή τη χώρα και οι λευκοί πυροβολούσαν τους μαύρους χωρίς ερωτήσεις… Στο κείμενό της η δημιουργός κάνει λόγο για όλα τα χάλια των καλών λευκών παιδιών, άρτια μεγαλωμένων και χωρίς το παραμικρό θέμα ή πρόβλημα. Στην ουσία το στηλιτεύει όλο αυτό, σπρώχνοντάς μας στην δική της αλήθεια που δεν άντεχε πλέον το υπόγειο. Η de Wet έγραψε για δύο πλάσματα που ταλαιπωρήθηκαν πολύ από τους γονείς τους, μέχρι που αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τα πράγματα. Και τότε πήραν και πολλά άλλα μαζί. Ο τρόπος αναφοράς και περιγραφής είναι σοκαριστικός, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι άλλος.
 
african1949

   Βαριά, κλειστοφοβική και αποπνικτική η παράσταση, με τους τέσσερις ηθοποιούς να κλειδώνουν στους ρόλους τους και να υποδύονται τους χαρακτήρες τους με περισσή φυσικότητα. Ακόμα και η μυρωδιά από τα τσουβάλια αναδύθηκε κάποια στιγμή, για να συγκεραστεί όλο αυτό που βλέπαμε με τις υπόλοιπες αισθήσεις μας. Η μιζέρια, η απέχθεια, τα έσχατα σημεία του απόπατου, στα οποία μπορούν να πέσουν οι άνθρωποι… Οι τέσσερις ηθοποιοί έπαιξαν σε σημείο που μας συγκίνησαν. Απέδωσαν ένα δράμα με τα χρώματα που του πρέπουν. Μελανά, κακοφτιαγμένα, άγρια… Μέγας βοηθός τους στο εγχείρημα οι εξωφρενικά τέλειοι φωτισμοί, οι οποίοι έδωσαν μία σχεδόν κινηματογραφική οντότητα σε αυτό που βλέπαμε επί σκηνής. Οι διάλογοι, οι μονόλογοι, οι ατάκες, οι κινήσεις… Όλα ήταν άψογα σκηνοθετημένα, με γνώμονα την κορύφωση του δράματος, που είναι φυσικά μακριά από κάθε υποψία κάθαρσης. Παρακολουθήσαμε ένα έργο, το οποίο αποτελεί πρώτης τάξεως τροφή για το μυαλό. Όλα αυτά που θέλουμε να μην σκεφτόμαστε καν, όλα εκείνα που θα επιθυμούσαμε να είναι κλεισμένα στο μπουντρούμι του υποσυνείδητου για πάντα… Είναι ελεύθερα! Και κάνουν ό,τι θέλουν.
 
african1950

   Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές. Η προσπάθεια είναι απίστευτα δύσκολη, το αποτέλεσμα όμως τους δικαιώνει περίτρανα. Είναι ένα θρίλερ που θα σας κάνει, θα ΜΑΣ κάνει, περισσότερο ανθρώπους. Και αυτό με το μας παρουσιάσει τη κτηνώδη πλευρά μας. Κίνητρο και αντικίνητρο; Ποιος ξέρει;

Κώστας Κούλης
 
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Χατζηδημητράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Addis Dessu
Κινησιολόγος: Μαρίνα Μαυρογένη
Σκηνικά-Κοστούμια: Έμιλυ Ονισηφόρου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας, Γιάννης Βολέλης
Μουσική επιμέλεια: Jianni Olla, Addis Dessu
Επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη
 
Ηθοποιοί:
Σάββας Βασιλειάδης,
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος,
Λήδα Καπνά,
Lauretta Macauley
 
african1947
 
Μέρες & ώρες παραστάσεων:
Από 11 Μαρτίου 2019
Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων: 12€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο), 5€ (ατέλεια)
Κρατήσεις θέσεων: 210 5242211
 
ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ
Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις