Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Αέρας

 
   Είναι πολύ αργά για να μονιάσουν; Μήπως είναι πολύ νωρίς τελικά; Μήπως όμως και τα δυο ερωτήματα να συντείνουν στην αυτή παρατήρηση; Ότι – τελικά – το να μονιάσουν είναι στο χέρι τους. Η Έντα και η Νόρα. Βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια. Η μία αδελφή επισκέπτεται την άλλη μετά το θάνατο της μητέρας τους. Η μία ήταν κοντά, η άλλη μακριά. Η μία ήταν παρούσα στην κηδεία, η άλλη δεν το έμαθε καν. Η μία υπέθεσε ότι η άλλη θα έκανε show στην κηδεία και θα έφτανε να μπει στο φέρετρο για να «δηλώσει» το «μέγεθος της απώλειας» και την «πίκρα του άδικου χωρισμού», η άλλη πιστοποίησε ότι η μία δεν είχε υποθέσει λάθος.
 
aeras1906 
   Είναι ένα έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Σκηνοθετημένο από το Μανώλη Δούνια. Με δύο μεγάλες πρωταγωνίστριες. Πρόκειται για ένα κείμενο ευαίσθητο ως εύθραυστο και αιχμηρό ως χιουμοριστικό. Με στοιχεία ακόμα και μαύρης κωμωδίας. Η Ναταλία Τσαλίκη και η Όλια Λαζαρίδου είναι βέβαιο ότι διασκεδάζουν περισσότερο και από εμάς τους θεατές, που – να σας πω την αμαρτία μου – δεν θέλαμε να τελειώσει η παράσταση. Η Ναταλία έκοβε και η Όλια έραβε. Και μετά άλλαξαν ρόλους. Και η κοπτοραπτική κατέλαβε τα πάντα. Τις θέσεις μας, τις καρδιές μας, τις σκέψεις μας, το κομμάτι ζωής μας μέσα στο θέατρο.

   Θανατηφόρες οι ατάκες, ερωτεύσιμες οι κόντρες τους. «Είπες στους άλλους ότι δεν με πληροφορήσατε για την κηδεία»; «Ε, τους το είπα»… «Σχολίασαν»; «Ε, δεν θα σχολίαζαν»; Και οι ερωτήσεις και οι αποκρίσεις σταματημό δεν έχουν. Η Ναταλία Τσαλίκη γλυκύτατη, η Όλια Λαζαρίδου γλυκιά σε υπερθετικό βαθμό. Οι δυο τους γίναν ένα στο μοτίβο του κειμένου και την άριστη σκηνοθεσία. Το τραπέζι και οι καρέκλες, καθώς και το ντεκόρ στον τοίχο ήταν υπέρ του δέοντος αρκετά για να λειτουργήσαν σαν σκηνικά, αφού οι δύο φιγούρες δέσποζαν στο χώρο. Η σκηνή που η μία προσφέρει στην άλλη τσάι… Δεν θέλω να σας το χαλάσω, θέλω να πάτε να δείτε αυτή την παράσταση και να γελάσετε αβίαστα, να σκεφθείτε ότι δεν χρειάζεται να το σκεφθείτε πολύ. Οι σκέψεις θα έλθουν αργότερα. Όταν θα βάλετε στο νου σας ότι οι συγγενείς και δη τα αδέλφια σας και η σχέση σας μαζί τους είναι από μόνο του ένα θεατρικό κάμωμα.
 
aeras1908

   Είναι από τις περιπτώσεις – και τις παραστάσεις φυσικά – που δεν το σκέφτεσαι δυο φορές για να πας να το δεις το έργο δεύτερη φορά. Όταν το κείμενο είναι τόσο καλογραμμένο, όταν η καθοδήγηση είναι η αρμόζουσα, όταν έχεις δυο ηθοποιούς που κυριολεκτικά παίζουν μόνες τους, δεν είναι εύκολο να βγει ένα αποτέλεσμα που δεν θα αγγίξει τους παρευρισκόμενους. Οι δυο κυρίες ήταν μοναδικές στην εκφορά του λόγου, στον τρόπο που απευθύνονταν η μία στην άλλη, στον τρόπο που αφηγούνταν ιστορίες, στον τρόπο που έπλασαν την εικόνα του επιλόγου. Ενός επιλόγου γλυκύ αλλά και μέσα στο σκεπτικισμό. Τα νοήματα είναι πυκνά, είναι πλεγμένα, είναι μπροστά στα μάτια μας και κάτω από τη μύτη μας, είναι όμως γεννημένα για μας. Και είναι στο χέρι μας να τα κάνουμε κτήμα μας. Όπως είναι στο χέρι μας να μονιάσουμε με συγκεκριμένους ανθρώπους που μέχρι χθες θεωρούσαμε ότι ήταν αδύνατο. Ότι ήταν πολύ νωρίς ή πολύ αργά…

Κώστας Κούλης
 
aeras19074
Πρωταγωνιστούν
Ναταλία Τσαλίκη, Όλια Λαζαρίδου
Κείμενο
Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σκηνοθεσία
Μανώλης Δούνιας
Σκηνικά-Κοστούμια
Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί
Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες
Μαριλένα Σταφυλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη
Κατερίνα Αγγελίτσα
 
aeras1905
Το τραγούδι της παράστασης έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς

Παραγωγή ΘΕΑΣΙΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕ

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια
Τηλέφωνο 210 7223010

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Τετάρτη & Πέμπτη (νέα ώρα): 19.00
Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 18.00
 
ΤΙΜΈΣ ΕΙΣΙΤΗΡΊΩΝ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή:
15€ κανονικό, 12€ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων)
Σάββατο & Κυριακή:
18€ κανονικό, 14€ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων)
 
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
online
viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theatre/theatro-ilisia-volanakis/aeras/
τηλεφωνικά
210 7223010
και στα ταμεία του Θεάτρου
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70’ χωρίς διάλειμμα
Joomla Social by OrdaSoft!