= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Αδάμ και Εύα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Αδάμ και Εύα

 
   Μέσα στον κήπο της Εδέμ συναντάμε τους πρωτόπλαστους ολοζώντανους μπροστά μας, με φωνή και σώμα. Εκεί λοιπόν, στην αρχή των πάντων, ανακαλύπτουμε μαζί τους τη δομή που στηρίχθηκε το δικό μας παρόν. Θεμελιώδη ερωτήματα για τις σχέσεις, τον πόνο ή το τίμημα της γνώσης. Ερωτήματα για τα οποία δεν είναι στόχος το να απαντηθούν, αλλά να κατανοήσουμε την ουσία τους.
 
adameva978

   Η Εύα, στο εκπληκτικό αυτό κείμενο του Τουαίην, εμφανίζεται πιο δυναμική από τον Αδάμ, κόντρα στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες του σήμερα. Αντιστρέφοντας την ιεραρχία των δύο φύλλων, αντικρίζουμε μια Εύα ασυγκράτητη για γνώση, ανήσυχη στο πνεύμα, με αστείρευτη δίψα για έρευνα και ονοματοδοσία. Δυνατή και εύθραυστη, αθώα και πονηρή. Μια γυναίκα που αμφισβητεί και αμφισβητείται, αν και το δεύτερο σκέλος αυτής της πρότασης σίγουρα δεν ήταν κάτι που το αποδεχόταν με ευκολία.

   Ο Αδάμ από την άλλη πλευρά ήταν πιο ήρεμη δύναμη. Προτιμούσε τη μοναξιά του και τον ύπνο. Είχε και αυτός φυσικά θέληση για έρευνα και ανακάλυψη, αλλά μπορούσε πιο εύκολα να αποδεχτεί ένα γεγονός ως έχει. Και όσο και αν προσπάθησε να την αποφύγει, τελικά πάντα προς εκείνη τράβαγε. Στον κήπο της Εδέμ ή στο δάσος του ποταμού Νιαγάρα – κατά την Εύα, δεν χωράει πόνος, φόβος, θάνατος. Δεν υπάρχει το αίσθημα της ντροπής ή της ηδονής. Όλα είναι αθώα, ειρηνικά και παντοτινά. Μοναδικό αγκάθι μέσα στον κήπο ο απαγορευμένος καρπός - το μήλο, παρέα με ένα Θεό που έδωσε την προσταγή χωρίς εξήγηση και την περιέργεια για ανακάλυψη ως έμφυτη αρετή. Και έτσι ο κόσμος άλλαξε μέσα από μια δαγκωνιά και έγινε σκληρός και οι πρωτόπλαστοι βρέθηκαν μαζί να ανακαλύπτουν ό,τι προοριζόταν να μείνει κρυφό για πάντα. Μα η Εδέμ βρίσκεται όπου υπάρχει αγάπη και ο Αδάμ την είχε πάντα στην καρδιά του όσο είχε την Εύα κοντά του.

   Το κείμενο ήταν εξαιρετικό, έξυπνο, συμβολικό, τρυφερό και γεμάτο χιούμορ. Τόνισε τα χαρακτηριστικά και τις διαφορές των δύο φύλλων με διάθεση σαρκαστική και άκρως παιχνιδιάρικη. Επισήμανε τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που παρακμάζει και ξεχνάει. Εστίασε στην ανάγκη της αποδοχής του εαυτού σου και των γύρω σου, δίνοντας έμφαση στη συντροφικότητα και την αγάπη.
 
adameva977

   Η Εύη Μητσοπούλου, σε ρόλο διπλό ως σκηνοθέτη και Εύας, υπήρξε θύτης και θύμα συνάμα. Στα παιχνίδια εξουσίας και χειραγώγησης με τον Αδάμ σίγουρα δεν του άφησε πολλά περιθώρια υπεροχής. Ερμηνευτικά υπήρξε ακριβώς όπως πρόσταζε ο ρόλος της, τρυφερή, ναζιάρα, πεισματάρα και άθελά της αδίστακτη. Ο Δημσθένης Φίλιππας μας προσφέρει έναν Αδάμ υπέροχο. Λίγο νεάντερταλ και λίγο τζέντλεμαν, με στυλ απλοϊκό και ανθρώπινο, που όμως ο εσωτερικός του πλούτος ήταν άφθονος. Συγκλονιστική και η ερμηνεία του ως φίδι, πραγματικά σε μάγευε με την κίνηση και την χροιά του.

   Τα σκηνικά σε απόλυτη αρμονία με το φωτισμό, μας μετέφεραν από τον κήπο της Εδέμ, στον κρύο και παγωμένο κόσμο της πτώσης. Εκεί όπου κατοικούν όλες οι φοβίες, οι πειρασμοί και ο ύπνος που δεν ξεκουράζει. Η μουσική έντονη και περιπετειώδης. Μια παράσταση για όλες τις ηλικίες, η οποία θα σας κάνει να γελάσετε άλλοτε πηγαία και δυνατά και άλλοτε πικρά από τις διαχρονικές ομοιότητες του πλάσματος αυτού που ονομάζεται άνθρωπος. Μην τη χάσετε!

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή/Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Εύη Μητσοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Φώτου
Σκηνικά: Αναστασία Κουτουμάνου - Αγγελική Λατάνη
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Φωτισμοί: Γιώργος Ταμπακάκης
Επιμέλεια κίνησης: Ελένη Κόντζιλα
Επιμέλεια μουσικής: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Επιμέλεια κειμένου: Ντίνα Βερυκίου
Σύμβουλος παραγωγής, Φωτογραφίες: Christopher Ambatzi‐Crécy
Παραγωγή: Εύη Μητσοπούλου
Επικοινωνία- Δημόσιες σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη
Παίζουν: Δημοσθένης Φίλιππας, Εύη Μητσοπούλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρεμιέρα: Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 (έως 19/2)

Θέατρο: Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, 210 6453330)
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: Κανονικό : 10 ευρώ,/ Φοιτητικό, Άνεργοι, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 8 ευρώ / Ατέλειες : 5 ευρώ
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις