Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: 8 τρόποι για να πεις αντίο

 
   Επισκευτήκαμε το διατηρητέο κτίριο της οδού Σατωβριάνδου 36 στην Ομόνοια, με το όνομα Αγγέλων Βήμα, στην πρεμιέρα της παράστασης «8 τρόποι για να πεις αντίο».
 
oktor558
 
   Συναντάμε τους πρωταγωνιστές μας περίπου στο 1740 στο Παρίσι, μέσα στο Παλάτι ενός ευγενούς της Αυλής του Λουδοβίκου. Είναι και οι δύο απογοητευμένοι και συντετριμένοι συναισθηματικά και εξαρτώμενοι οικονομικά από άλλους. Εκείνος είναι ο Αντόνιο Βιβάλντι, καλεσμένος της αυλής για να διδάξει στη γυναίκα του οικοδεσπότη βιολί. Εκείνη είναι η γυναίκα του ευγενή, που στωικά αποδέχτηκε την μοίρα της βυθιζόμενη καθημερινά στα καθήκοντα της σωστής κυρίας. Ο ευγενής σύζυγος έχει βάλει στοίχημα με το Λουδοβίκο ότι ο Αντόνιο Βιβάλντι θα μπορούσε μέσα σε έξι εβδομάδες να διδάξει βιολί τη γυναίκα του και εκείνη με την σειρά της θα παίξει βιολί ενώπιον της Αυλής.

   Ο κάθε ένας αποδέχεται την πρόταση για τους δικούς του λόγους, για τις δικές του φυλακές και ο κάθε ένας αντιμετωπίζει τους δικούς του εφιάλτες. Το παρελθόν άλλοτε λυτρώνει και άλλοτε επιστρέφει για πονέσει ξανά σαν να έγινε παρόν. Οι ήρωές μας αναπολούν και θυμούνται τα βήματά τους ένα – ένα, μήπως και έτσι μπορέσουν να μάθουν να εξηγήσουν τι τους οδήγησε εδώ σήμερα σε αυτή την αυλή που κανένας τους δεν ανήκει και όμως είναι με το χώρο τόσο ταιριαστοί...
 
oktor559
   Δύο άνθρωποι φαινομενικά αταίριαστοι και μόνοι έρχονται κοντά για ένα στοίχημα που δεν τους αφορά, για μια επίδειξη που δεν είναι δική τους και το χρονικό πλαίσιο αυτής της συνάντησης είναι ήδη προδιαγραμμένο. Έξι εβδομάδες και ενώ στην αρχή όλα μοιάζουν απόμακρα και ξένα, η ανάγκη της ανθρώπινης επαφής τους δένει και για εκείνες τις στιγμές ένιωσαν και οι δυο δυνατοί και όχι άλλο μόνοι. Μια αλλόκοτη σχέση, μια σχέση πλατωνική δημιουργείται και μέσα στις σκιές ενος επιβλητικού κήπου και της συναρπαστικής μουσικής του Βιβάλντι μαθαίνουμε πως η αγάπη μπορεί να αναπτυχθεί και μόνο μέσα από ένα βλέμμα.

   Και οι δυο εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και μοιράζονται αναμνήσεις και πληγές. Ο κάθε ένας προσπαθεί να κατανοήσει και να ομορφύνει το παρελθόν, έτσι ώστε να απαλύνει τον πόνο του απέναντί του. Μαζί θα εξερευνήσουν τον κόσμο της σιωπής, μαζί θα εξερευνήσουν τον κόσμο της μουσικής και μαζί θα ανακαλύψουν οκτώ τρόπους για να πούνε αντίο...
 
oktor560
   Ο Γιάννης Καλατζόπουλος μας καλοσορίζει στον κόσμο και τις αναμνήσεις του παππά με τα κόκκινα μαλλιά και του μύθου που τον ακολουθεί, στην ακολασία της σκέψης και την ιερότητα του βιολιού. Η Κατερίνα Μάντζιου είναι ακριβώς η γυναίκα εκείνης της εποχής, η γυναίκα που συναντάμε στους πίνακες και αναρωτιόμαστε ποιες να είναι άραγε οι σκέψεις της και αν όλα όσα κρύβει στο χαμόγελό της ήταν οι πόθοι και οι επιθυμίες της. Μαζί ήταν ταιριαστοί και αταίριαστοι συνάμα, μεταφέροντάς μας όλη την ένταση που κυριαρχούσε ανάμεσά τους. Η μουσική είναι συναρπαστική και το σκηνικό λιτό τόσο ώστε να σε παρασέρνει μαζί του χωρίς να σου αποσπάει την προσοχή.

   Σε έναν χώρο μιας άλλης εποχής με μια παράσταση γεμάτη μουσική και ελπίδα. Καλή σας θέαση!

Χάρις Μολυβιάτη
 
oktor561
Συντελεστές
Συγγραφέας: Mieko Ouchi
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικό-κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου
Κίνηση-χορογραφία: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Διδασκαλία βιολιού: Λυδία Μπουντούνη
Προβολές: Ιφιγένεια Πιτούλη Moebius
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κάτια Παπαϊωάννου

Παίζουν οι ηθοποιοί
Βιβάλντι: Γιάννης Καλατζόπουλος
Γυναίκα: Κατερίνα Μάντζιου

Τοποθεσία: «ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ», Σατωβριάνδου 36, Αθήνα
Ημερομηνία: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων:12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητών, ανέργων, άνω των 65), 5 ευρώ (ατέλειες)
Πληροφορίες: 210 52 42 211
 

Θεατρικές Παραστάσεις