Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση μουσικοθεατρικής παράστασης: Τα 5 Στοιχεία

 
5stoiheia01   Η Άννα Μπουρμά έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της με δύο προσωπικές δουλειές, “Τα Ρόδα Της Αυλής”, “Ένα Τραγούδι Αν Σωθεί” και η παράσταση “Τα 5 Στοιχεία”, στην οποία υπογράφει και την σκηνοθεσία, διανύει ήδη ένα μεγάλο διάστημα επιτυχημένης ύπαρξης και αναγνώρισης. Με την πρώτη κιόλας νότα που βγαίνει από το στόμα και το σώμα της ερμηνεύτριας καταλαβαίνεις ότι “Τα 5 Στοιχεία” είναι κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το δομημένο, κάτι που έχει λόγο ύπαρξης. Ο “πατήρ” Τάκης Μπουρμάς δίνει μια κατεύθυνση στιχουργική που διαχέεται και στα εισαγωγικά κείμενα των πέντε, ουσιαστικά πράξεων, που αντιστοιχούν στα θεμελιακά στοιχεία, όπως ορίστηκαν από τον Ησίοδο. Με απλότητα και σεβασμό στις ίδιες του τις σκέψεις, λαμβάνει το ρόλο του αφηγητή και μας απαλλάσσει από το άγχος της επιτηδευμένης προσέγγισης ενός ποιητικού κειμένου, που έχουμε “συνηθίσει” σε αντίστοιχες μουσικοθεατρικές προσπάθειες.
 
   Ο ήχος του Θεάτρου Αλκμήνη ιδανικός αρωγός στην εξαιρετική φωνή της κας Μπουρμά, που φέρει πάνω της σαφείς επιρροές από διάφορες folk παραδόσεις που ξεπερνούν και τα ελληνικά σύνορα. Η εισαγωγή της παράστασης άλλωστε, δια στόματος Loreenna McKenitt, προδίδει τις αντίστοιχες αναφορές. Η χρήση πνευστών και κρουστών, που συναντώνται ταυτόχρονα στην ελληνική αλλά και την ιρλανδική μουσική παράδοση, προσφέρουν μια ενορχηστρωτική διάσταση που αντιστοιχεί στην ταξιδιωτική προσέγγιση του κεντρικού θέματος. Η Φωτιά, η Γη, ο Αέρας και το Νερό λειτουργούν σαν αφορμές ενδοσκόπησης, που οδηγεί συμπερασματικά στο Πέμπτο Στοιχείο που καθρεφτίζει τον κάθε έναν προσωπικά. Είτε βρίσκεται πάνω είτε κάτω από την σκηνή. Η κινησιολογική διάσταση των στίχων και της μουσικής δικαιολογείται από τη θεατρική υφή των δρώμενων αλλά προϋποθέτει σίγουρα αντίστοιχη παιδεία του κοινού που ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο στο θέμα του μουσικού θεάτρου.
 

   Τα “5 Στοιχεία” είναι μια παράσταση, που μπορεί να σου μείνει στο μυαλό για πολλά χρόνια λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής της και σίγουρα είναι μια παράσταση που αξίζει να δεις, ακόμα κι αν δεν έχεις καμία επαφή με την αντίστοιχη ελληνική σκηνή που παντρεύει τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία με την παράδοση και την “έντεχνη” μουσική κατεύθυνση.

Δημήτρης Μπάρμπας
 
Κείμενα, ενορχήστρωση : Tάκης Μπουρμάς
Σκηνοθεσία: Άννα Μπουρμά
Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς
Πλήκτρα : Nίκος Καλαντζάκος
Πνευστά : Γιώργος Μακρής
Ήχος : Νίκος Γεωργίου
Φώτα : Μανώλης Μπράτσης & Άννα Μπουρμά
Projection mapping: Στέφανος Ερινιτάκης
Computer programming: Νίκος Καλαντζάκος
Φωτογραφίες αφίσας : Γιάννης Μαργετουσάκης
Body painting: Κατερίνα Βλάχου
Παραγωγή : AFM records | Θεοδόσιος Φράγκος
Επικοινωνία/ Δημόσιες Σχέσεις: PuRe | Χρήστος Καρυώτης
Επικοινωνία/Δημόσιες σχέσεις : Άντζυ Νομικού
 

Θεατρικές Παραστάσεις