= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: 170 τετραγωνικά (Moonwalk)
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: 170 τετραγωνικά (Moonwalk)

 
   Τα σπίτια χωράνε αναμνήσεις, ωραίες στιγμές, πόνο και φυσικά την ενηλικίωση, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική, των ανθρώπων που τα κατοικούν. Δυο αδελφές έρχονται ξανά κοντά μετά από δέκα χρόνια απόσταση. Η αιτία της επανένωσής τους δεν είναι άλλη πάρα ο θάνατος του πατέρα τους και η μοιρασιά ενός σπιτιού 170 τετραγωνικών.
 
170tet2001
   Το σπίτι αυτό αντιπροσωπεύει για κάθε μια κάτι διαφορετικό. Η μια από τις δύο, εκείνη που έλειπε μακριά, επιστρέφει για να διεκδικήσει το μερίδιό της και το επιζητά άμεσα. Φύση ατίθαση, δεν καταφέρνει να στεριώσει σε τόπο, έχει γεμίσει με χρέη, θυμό και μια εμφανή άρνηση για τα παιδικά της χρόνια. Η άλλη, η συγκαταβατική, έχει μάθει να υπομένει. Έμεινε με τον πατέρα της μέχρι το τέλος, δεν έφυγε ποτέ από το σπίτι τους και έχει μάθει να ανέχεται σιωπηλά και να μην διεκδικεί, να μην μιλά. Η ίδια αρπάχτηκε από τη σχέση της με τον Άγγελο, έναν άνθρωπο για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει και ετοιμάζεται να ξεκινήσει μαζί του νέα οικογένεια. Μεταξύ τους η επικοινωνία είναι από δύσκολη έως ακατόρθωτη, αφού καμία δεν μπορεί να είναι ειλικρινής με την άλλη. Θα αναγκαστούν όμως να μοιραστούν το ίδιο σπίτι για μερικούς μήνες ξανά και μαζί με τον Άγγελο θα δημιουργήσουν μια αλλόκοτη συγκατοίκηση, έτοιμη να εκραγεί.

   Το περίεργο αυτό σχήμα έρχεται να συμπληρώσει ο Γρηγόρης, ένας ουρανοκατέβατος επισκέπτης που θα ταράξει για πάντα τα δεδομένα τους. Ο Γρηγόρης αποτελεί για αυτές τη ζωντανή εικόνα όλων των παιδικών εφιαλτών τους, όχι γιατί ευθύνεται ο ίδιος προσωπικά, αλλά για όλα αυτά που άθελά του αντιπροσωπεύει. Ο ερχομός του στο σπίτι θα αποτελέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και το σπίτι θα μετατραπεί σε σκληρό ρινγκ επιβίωσης. Οι μάσκες αρχίζουν να πέφτουν και μυστικά που είχαν μείνει κρυμμένα καιρό βγαίνουν ορμητικά προς την επιφάνεια. Στη σκηνή μπαινοβγαίνει και η απολαυστική τους γειτόνισσα, η οποία με την αφέλεια και περιέργειά της μάλλον φορτίζει παραπάνω μια ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Εκείνη θα τραβήξει και το τελευταίο τουβλάκι Jenga σε ένα οικοδόμημα 170 τετραγωνικών, έτοιμο προς ολική κατάρρευση.
 
170tet2005
   Το κείμενο είναι δυνατό και έντονα ρεαλιστικό. Περιγράφει την παθογένεια της ελληνικής πραγματικότητας υπό το πρίσμα μιας οικογένειας βαθιά απομακρυσμένης και κρυμμένης στον εγωισμό των μελών της. Ρέουσα πλοκή με διαλόγους γρήγορους, κοφτούς και έξυπνους. Χιούμορ και καυστικότητα όπου έπρεπε να αποφορτιστεί η σκηνή. Σκηνοθετικά η κλιμάκωση έγινε σταδιακά, προβάλλοντας την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και τα αίτια που οδηγούσαν τις πράξεις τους. Τα σκηνικά απόλυτα αντιπροσωπευτικά ενός παλιού σπιτιού σε μια επαρχιακή πόλη λίγο έξω από την Αθήνα, θυμίζουν έντονα λίγο παρελθόν, κάτι από γιαγιά.

   Οι ερμηνείες είναι στο σύνολό τους εξαιρετικές. Η Αμαλία Αρσένη ήταν εξαίρετη στο ρόλο μιας γυναίκας σε μόνιμη πάλη ανάμεσα στο θρήνο, στον ερχομό ενός παιδιού, στην επανένωση με την αδελφή της. Οι αμφιταλαντεύσεις στην ψυχολογία της, η μη αποφασιστικότητά της και οι εναλλαγές στη διάθεσή της αποδόθηκαν με απόλυτη ελαστικότητα. Η Βάλια Παπακωνσταντίνου απέδωσε το ρόλο της με χειρουργική ακρίβεια, έντονες εκρήξεις και ελεγμένες στιγμές ύφεσης. Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος πέρασε από το ρόλο του συντρόφου-βράχου στο απόλυτο χάος του φόβου του κοινωνικού περιθωρίου. Η ερμηνεία του υπήρξε πολύ ειλικρινής και γνήσια. Απολαυστική και η Άννα Πατητή ως γειτόνισσα, η οποία έπαιρνε είτε τη μορφή ανεπιθύμητου επισκέπτη είτε από μηχανής θεού. Τέλος, υπέροχος ο Γιωργής Τσουρής, ήταν η κωμικοτραγική φιγούρα του έργου και μας χάρισε μια απολαυστική ερμηνεία από το “Billie Jean” και χορό με την ιδιαίτερη φιγούρα «moonwalk».

   Παράσταση για γερά στομάχια που δεν πρόκειται να σας αφήσει αδιάφορους.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
170tet2009

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου
Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη – Έλλη Παπαδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη
Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού Ε.Π.Ε.
 
Ηθοποιοί:
Αμαλία Αρσένη
Βάλια Παπακωνσταντίνου
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Άννα Πατητή
Γιωργής Τσουρής
 
170tet2088
 
Παραστάσεις:
Κάθε Κυριακή στις 21:15, Δευτέρα στις 20:15 και Τρίτη στις 21:15
από 11/11 μέχρι 20/12
Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά χωρίς διάλειμμα
 
Τιμές εισιτηρίων:
14 ευρώ κανονικό
12 ευρώ φοιτητικό και ΑΜΕΑ
10 ευρώ ανέργων
5 ευρώ ατέλεια
 
Προπώληση εισιτηρίων:
viva.gr
Και στο ταμείο του θεάτρου τηλ. 2107223010
 
Ιλίσια-Βολανάκης
Παπαδιαμαντοπούλου 4,Ιλίσια, Αθήνα
Τηλ.: 2107223010
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις