Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: "Άνδρες έτοιμοι για όλα"


andres etoimoi gia ola pic 2   Έπειτα από μια εβδομάδα στέρησης και αποχής από τα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας, παρακολούθησα με μια «κοσμική» και αγαπημένη μου φίλη την παράσταση «Άνδρες έτοιμοι για όλα» στο Θέατρο Αριστοτέλειον.

   Οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου ανέλαβαν την απόδοση έργου προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και την σκηνοθεσία του, βασισμένοι στο έργο των Νεοζηλανδών Stephen Sinclair και Anthony Mc Carten “Ladies Night” (1987) και μετέπειτα στο πιο οικείο και δημοφιλές κινηματογραφικό “Full Monthy” (1997).
 
   Και η γόνιμη δυάδα θριάμβευσε για ακόμη μία φορά. Ακολουθώντας την πατροπαράδοτη και πετυχημένη συνταγή των κινηματογραφικών διδύμων (βλ. Σακελλάριος-Γιαννακόπουλος, Τσιφόρος-Βασιλειάδης), που ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον, προσπάθησαν και πέτυχαν να πετάξουν την σκόνη και τις ρυτίδες του έργου αναζωπυρώνοντας τις αισθήσεις και την αισθητική μας.
 
andres etoimoi gia ola pic   Και εδώ τίθεται το εύλογο ερώτημα: Μήπως και ο ίδιος ο Θεός του Θεάτρου είναι υπέρ της «συζυγικής συγγραφής»; Μήπως ο συγγραφικός «γάμος» είναι τελικά ο πιο γόνιμος και δημιουργικός δρόμος για το Θέατρο και όχι μόνο; Γνωρίζοντας πολύ καλά τους κανόνες του Θεάτρου, υπηρετώντας τους και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνάμεις τους αλλά και τις τεχνικές τους, δημιούργησαν έναν συνδυασμό κωμωδίας, δράματος, φάρσας και …στριπτίζ.
 
   Η ιστορία γνωστή. Σε μία επαρχιακή πόλη μία αντροπαρέα που δοκιμάζεται από οικονομικά προβλήματα αποφασίζει να διοργανώσει μία βραδιά στριπτίζ για να σώσει την αγαπημένη της καφετέρια, την «Ανναμπέλα», πριν την κατασχέσει η τράπεζα.
Και εδώ είναι που μεγαλουργούν. Χρησιμοποιώντας τον «γυμνό τίτλο» ως αφορμή και όχι ως κύριο στόχο (μην ανησυχείτε, συντελείται η αναφερθείσα πράξη) και έχοντας στο δυναμικό τους μία πληθώρα οικείων και άξιων ηθοποιών, δημιούργησαν μία ευφρόσυνη παράσταση προς τέρψιν οφθαλμών και όχι μόνον. Και όλοι οι ηθοποιοί κινηθήκαν στο ίδιο ύφος.
 
andres 4   Ο Κώστας Κόκλας, ένας έμπειρος ηθοποιός υπηρέτησε ως καλός επαγγελματίας έναν γνήσιο αυθεντικό καφετζή αποφεύγοντας τις τυχόν τηλεοπτικές του ευκολίες χαρίζοντας μας αβίαστα κωμικές καταστάσεις. Έκπληξη προκάλεσε ο φούρναρης του Κώστα Ευριπιώτη ο οποίος έπιασε το ύφος και χόρεψε με τον ρυθμό διώχνοντας κάθε ίχνος ετεροχρονισμένης επιθεωρησιακής του εμφάνισης. Εκείνος όμως ο οποίος έλαμψε πραγματικά, είναι ο ταξιτζής του Θανάση Ευθυμιάδη, ο οποίος δημιούργησε έναν συμμετρικό τύπο αναγνωρίσιμο και αυθεντικό μέσα στην ελαφρότητα του. Αντίθετα εκτός ρυθμού ο Δημοτικός Υπάλληλος του Γιάννη Τσιμιτσέλη προσφέροντας μας ωστόσο κάποιες αναλαμπές μέσα από την επίπεδη σοβαροφάνεια του. Τέλος ο νεαρός της παρέας, Μάνος Ιωάννου έντυσε με την προσωπική του λάμψη και ευκινησία έναν πολλά υποσχόμενο για το μέλλον σπουδαστή και ηθοποιό συνάμα.
 
andres 3
 
   Οι κυρίες της παρέας κινήθηκαν και αυτές δημιουργικά και λειτουργικά βοηθώντας την δράση αλλά και την πλοκή του έργου. Η πέτρα του σκανδάλου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ευτυχώς δεν στάθμευσε στα εξωτερικά της χαρίσματα μόνο, ενώ ευφορία προκάλεσε το σκηνικό εκτόπισμα της Μαίρης Σταυρακέλλη.
 
   Καλαίσθητα, ζεστά και λειτουργικά και τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρης.
 
   Σε ένα πάρτι λοιπόν μας προσκαλεί η Ελληνική Θεαμάτων όπου δεν απευθύνεται μόνο σε γυναίκες τελικά, αφού το στριπτίζ στο τέλος λειτουργεί σαν λύτρωση για όλους, έπειτα από ένα δίωρο παρεξηγήσεων και ανατροπών και όχι ως αυτοσκοπός.
Θα λείψει κανείς;
 
Σπύρος Μέλλιος

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Απόδοση - Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου – Μιχάλης Ρέππας
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου – Θανάσης Γιαννακόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
 
Πρωταγωνιστούν:
Κώστας Κόκλας, Θανάσης Ευθυμιάδης, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μάνος Ιωάννου, Μαίρη Σταυρακέλλη, Ευαγγελία Μουμούρη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Νίκη Λάμη.
Τοποθεσία: Θέατρο Αριστοτέλειο, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Πρόγραμμα παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21:15
Σάββατο 18:15 και 21:15
Κυριακή 18:15 και 21:15
Πληροφορίες: 262 051
Τιμές εισιτηρίων: 18€ (Κανονικό), 15€ (Φοιτητικό – Ομαδικό)
Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου
Ώρες ταμείου: Καθημερινά, 10:30 – 14:00 & 17:30 – 22:00

Θεατρικές Παραστάσεις