Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Άνω Αυστρία

«Άνω Αυστρία»
Θέατρο Ανατολή
 
   anoaustria02Ένας καινούργιος και ζεστός θεατρικός χώρος με το όνομα «Ανατολή», που αποτέλεσε το όνειρο ζωής του ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Βαγγέλη Ρικούδη, υλοποιήθηκε και εγκαινιάστηκε αυτές τις μέρες με το κείμενο ενός δημιουργού ταγμένου στο πολιτικό θέατρο.
 
   Ένας αντισυμβατικός θεατρικός συγγραφέας, ο Γερμανός Φραντς Ξάβερ Κρετς, γράφει το 1972 το έργο «Άνω Αυστρία» (πρωτότυπος τίτλος «Oberösterreich»), με σκοπό να σχολιάσει τα αδιέξοδα στα οποία μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους η οικονομική δυσχέρεια. Με όπλο του τη γραφή, ο συγκεκριμένος δραματουργός, από τους σημαντικότερους της Γερμανίας, θέλησε να χτυπήσει το σύστημα του καπιταλισμού. Όταν όμως, το 2004, συνειδητοποίησε ότι το όπλο του λειτουργούσε ως νεροπίστολο ή ως σφεντόνα, εγκατέλειψε τη θεατρική συγγραφή, διαχωρίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την τέχνη από την πολιτική.
 
   Είναι η πρώτη φορά που ένα κείμενο του πολυγραφότατου Κρετς παρουσιάζεται σε σκηνή της Θεσσαλονίκης, ενώ το μονόπρακτο «Άνω Αυστρία» ανέβηκε το 1995 μαζί με το έργο «Κατ’ οίκον εργασία» στην Αθήνα, υπό το γενικό τίτλο «Όλα θα πάνε καλά», από τη θεατρική ομάδα του Γιάννη Αναστασάκη στη δεύτερη σκηνή της θεατρικής εταιρίας Στοά.
 
   Ένα νεαρό ζευγάρι, αυτό της παράστασης, αδυνατεί να ζήσει όσα ονειρεύεται λόγω της ισχνής οικονομικής του κατάστασης. Μια ζωή μετρημένη και μίζερη είναι η καθημερινότητα του, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται όταν η γυναίκα ανακοινώνει ότι περιμένει παιδί. Τότε, θα πρέπει να υπολογίσουν κάθε έξοδο τους και να περικόψουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί περιττό, όπως για παράδειγμα μια έξοδο στον κινηματογράφο ή μια συνήθεια όπως είναι το κάπνισμα.
 
   anoaustria03Ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει ένα θέμα, άκρως επίκαιρο, στο οποίο παρουσιάζεται από τη μια πλευρά η αισιόδοξη, αθώα αλλά και δυνατή στάση μιας γυναίκας που ξέρει τι θέλει στη ζωή της και η πεσιμιστική στάση του άντρα της, από την άλλη, που αξιολογεί τα πάντα με βάση το κόστος τους. Οι προβληματισμοί δύο νέων ανθρώπων, το αβέβαιο μέλλον τους και η επιβεβαίωση αυτού που συχνά ακούγεται, ότι «η φτώχεια φέρνει γκρίνια».
 
   Ως προς την παράσταση, πολλές, μικρής διάρκειας, σκηνές δημιουργούν μια κινηματογραφικού τύπου απόδοση, όπου παρουσιάζεται η ανασφάλεια ή ακόμα και η δυστυχία που προκαλούν συγκεκριμένα οικονομικά θέματα στο ζευγάρι. Τα φώτα χαμηλώνουν και με το άκουσμα της ίδιας μουσικής σηματοδοτείται το τέλος κάθε σκηνής, ενώ μικρές αλλαγές πραγματοποιούνται στο σκηνικό, από τους ίδιους τους ηθοποιούς, για να μεταφερθούν από το σαλόνι στο εστιατόριο, στην κρεβατοκάμαρα ή εκτός σπιτιού.
 
   Μια φιλότιμη αλλά δυστυχώς, ερασιτεχνική προσπάθεια δύο νέων παιδιών-ηθοποιών να μεταφέρουν επί σκηνής την επιθυμητή ατμόσφαιρα μιας παλιότερης δεκαετίας όπου τα οικονομικά προβλήματα αποτελούσαν τον πρωτεύοντα λόγο προσωπικής δυστυχίας για τους λαούς του δυτικού κόσμου.

   Τέλος, το γεγονός ότι ακούγονταν, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της παράστασης, τα σχόλια του σκηνοθέτη από το χώρο στον οποίο επιμελούνταν τον ήχο και το φωτισμό αποπροσανατόλιζε τους θεατές των πίσω καθισμάτων. Ο χώρος φαίνεται ότι δημιουργήθηκε με μεράκι από το σκηνοθέτη της παράστασης, αλλά η τιμή του εισιτηρίου ίσως να μη συμβαδίζει, για αρχή, με το αποτέλεσμα της προσπάθειας απόδοσης του κειμένου.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Συγγραφέας: Φραντς Ξάβερ Κρετς
Μετάφραση: Σωτήρα Ματζίρη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ρικούδης
Σκηνικά – Κοστούμια: με τη συμβολή της θεατρικής ομάδας
Μουσική επιμέλεια: Ζωή Κατσιλέρου
Φώτα: Josi Mausbach
Παίζουν
Ζωή Κατσιλέρου, Πέτρος Μαλιάρας
Πληροφορίες
Διάρκεια παραστάσεων: έως και 15 Δεκεμβρίου
Ημέρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 €, Φοιτητικό: 8 €, Ανέργων: 5 €
Θέατρο Ανατολή, Κορυτσάς 8
Τηλ. κρατήσεων: 2310 322094
anoaustria05

Θεατρικές Παραστάσεις