Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο Altera Pars - Κρόνος και Δίας: μονομαχία χωρίς τέλος

 
   Θυμάμαι που μας έδιναν ρόλους για τις σχολικές παραστάσεις, τότε στο δημοτικό. Φώτος Τζαβέλας, δεκαοκτώ σελίδες μπλα-μπλα. Το έβλεπες και σ’ έπιανε λιποψυχιά. Πώς να το μάθεις απ’ έξω όλο αυτό το κατεβατομάνι; Και το μάθαινες. Και έπαιρνες το χειροκρότημα από γονείς και κηδεμόνες. Και το φιλί της μαμάς. Το επιστέγασμα της νίκης… Πολλά χρόνια μπροστά, μένεις να θαυμάζεις τη δύναμη των ηθοποιών, όχι μόνο να αποστηθίζουν, αλλά να ερμηνεύουν. Να κάνουν εικόνες τις λέξεις. Να τις κάνουν μουσική. Να περνάνε από μέσα τους και μέσω εκείνων από μέσα μας. Μία ώρα μονόλογο είχε η κυρία Αγγελική Κοντού και κανείς δεν κατάλαβε πώς πέρασε. Με την είσοδό της φρόντισε να μάθουμε αμέσως για τι πράγμα θα ψυχαγωγηθούμε. Η πάλη, η κόντρα του γιου με τον πατέρα. Από τη μία οι τιτάνες. Από την άλλη οι θεοί. Αθάνατα και θαυμαστά όντα, με άσβεστη επιθυμία για δύναμη, κάτι που τα κάνει αντιπαθή, ίσως όμως και σαγηνευτικά…
 
kronos2216

kronos2217   Ο κύριος Γιώργος Διαμαντόπουλος, ένας πραγματικός πολύ-μουσικός, βρίσκεται αριστερά της σκηνής, όπως παρακολουθούμε, «ζωσμένος» με κρουστά, πνευστά και έγχορδα. Είναι το LiVE Soundtrack χαλί της ερμηνεύτριας. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο συγχρονισμός στις κινήσεις και τους ήχους. Ιδίως στα σημεία που η κυρία Κοντού κινούσε τα χέρια της σαν να πετά και οι ήχοι έδιναν αυτό το χρώμα του πετάγματος των φτερών, από ένα ανίερο πλάσμα, πανίσχυρο και αδυσώπητο. Και η φωνή της. Αυτή η φωνή… Γάργαρη, δυνατή, καθαρή, να αδειάζει με τα σακιά τις λέξεις και όλες τους να έχουν τη σημασία τους. Να ανεβάζει συχνότητες, να χρησιμοποιεί άψογες τεχνικές αναπνοής, να εκφέρει με ταχύτητα και να κάνει ένα σωρό αλλαγές στο τέμπο. Την έχω δει και σε άλλες παραστάσεις, την έχω απολαύσει και σε άλλα έργα, εδώ όμως ήταν κάτι άλλο. Θα ήθελα να την ακούσω να μιλάει με τις ώρες. Να μας πει όλες τις ραψωδίες της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, τη μία πίσω από την άλλη. Η αφήγηση ήταν μοναδική.

   Το φόρεμά της, μία ακόμα εξαιρετική δουλειά της κυρίας Δέσποινας Χειμώνα, συνέδιδε με και υποστήριζε τα της φωνής της. Πότε κρατούσε το μικρόφωνο στο σταντ σαν να ήταν Ροκ σταρ και πότε φερόταν σαν πλάσμα έξω από τη λογική. Σαν ένα Τολκενικό ξωτικό, που αποφάσισε να εστιάσει στην πιο όμορφη μυθολογία του κόσμου. Τι να μας πουν οι Σκανδιναβοί για τα πόδια που ζευγαρώνουν, όταν εμείς έχουμε το Νεφεληγερέτη; Η κυρία Κοντού μας είχε για τρεις χιλιάδες και βάλε δευτερόλεπτα στις μύτες των ποδιών μας. Να ακούσουμε κι άλλο. Και μετά κι άλλο. Οι φωτισμοί και ο καπνός το έκαναν όλο αυτό πίνακα ζωγραφικής. Από το σκοτάδι στην επιλεκτική σύνθεση χρωμάτων. Και ξανά στο σκοτάδι. Η πάλη των μυθικών πλασμάτων μπροστά μας. Ο Κρόνος δεν έχει καμία τύχη. Ήταν από την αρχή γραμμένο, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως η ελπίδα να πέθανε μετά τον πατέρα του Δία.
 
kronos2214

   Ο αχός της μάχης των μαχών απομακρύνεται. Η ηθοποιός και ο μουσικός, οι δύο αριστοτεχνικοί καλλιτέχνες υποκλίνονται. Το μπιζάρισμα εμπεριέχει όλον μας τον θαυμασμό. Σε ένα κείμενο που ήταν δική της ιδέα, η ηθοποιός έστερξε, στήριξε, πότισε και κλάδεψε και το προϊόν ήταν ευωδιαστό και γλυκύτατο. Τέχνη πέρα ως πέρα.

Κώστας Κούλης

ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣ: Mονομαχία χωρίς τέλος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Σύλληψη/Ιδέα: Αγγελική Κοντού
Ερμηνεία: Aγγελική Κοντού
Πρωτότυπη /ζωντανή μουσική: Γιώργος Διαμαντόπουλος
Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα
Επιστημονική σύμβουλος: Mίνα Χειμώνα
Ηχοληψία/βίντεο παράστασης: Iωσήφ Τοπαλιάν
 
kronos2215
Πληροφορίες για την παράσταση

Θέατρο Altera Pars, Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, Τηλ. Κρατήσεων: 2103410011 (Κρατήσεις και μέσω viva.gr) https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalkronos-ke-dias-monomachia-choris-telos/

Κάθε Τετάρτη στις 21.00 (από Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021)

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό) 10 ευρώ (φοιτητικό) 8 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες)

Διάρκεια Παράστασης: 55’
 
Joomla Social by OrdaSoft!