Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Αγαμέμνων'

 
   Την παράσταση “Αγαμέμνων”, που είναι η θεατρική μεταφορά του ομώνυμου ποιήματος, από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου “Τέταρτη διάσταση” παρουσιάζεται στο studio Όρα, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Δημήτρη Βάγια από την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013.
 
agamemnwn2   Η “Τέταρτη διάσταση” του Γ. Ρίτσου, που εκδόθηκε το 1972, περιέχει 17 ποιήματα, μεγάλης έκτασης. Το θέμα γύρω από το οποίο κινούνται τα ποιήματα της συλλογής αυτής είναι ο οίκος των Ατρειδών. Τα περισσότερα από τα ποιήματα αυτά, 14 από τα 17, αποτελούν έναν δραματικό μονόλογο, με αρκετά να πλαισιώνονται από σκηνικές οδηγίες του ποιητή. Η θεατρικότητα της συγκεκριμένης συλλογής είναι εμφανής στον αναγνώστη και λόγω της μορφής των μονολόγων, αλλά και λόγω της εισαγωγής και του επίλογου που έχουν πολλά από αυτά, όπου περιγράφεται η σκηνή στην οποία διαδραματίζεται ο κάθε μονόλογος. Ο Αγαμέμνων, η Κλυταιμνήστρα, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια, ο Χρυσόθεμις, η Περσεφόνη, η Ισμήνη, ο Αίας, ο Φιλοκτήτης, η Ελένη και η Φαίδρα είναι κάποιοι από τους “τραγικούς” χαρακτήρες που εμφανίζονται στην “Τέταρτη διάσταση”.
 
agamemnw
   Το ποίημα “Αγαμέμνων” επέλεξε ο Δημήτρης Βάγιας να μεταφέρει επί σκηνής, ερμηνεύοντας ο ίδιος τον ρόλο του μεγάλου βασιλιά. Πρόκειται για τα τελευταία λόγια του και λαμβάνει χώρα μετά την επιστροφή του από την Τροία, το βράδυ πριν δολοφονηθεί. Τα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι η γυναίκα του Κλυταιμνήστρα, ο δολοφόνος του (κατά τον Όμηρο) Αίγισθος και η Κασσάνδρα, η οποία όμως εμφανίζεται μόνο ως φωνή. Εκτός από τη φωνή της Κασσάνδρας, ο μόνος που μιλάει είναι ο Αγαμέμνονας. Οι άλλοι δύο χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι βουβοί, με τον μεν Αίγισθο να εμφανίζεται απλά στην αρχή και το τέλος του έργου, τη δε Κλυταιμνήστρα να είναι επί σκηνής καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, αλλά εξίσου βουβή, μόνο ως ακροατής του μονολόγου του άνδρα της.
 
   Κουρασμένος από τον πόλεμο και ίσως απογοητευμένος από τις παράπλευρες απώλειες, παρ΄όλη τη νίκη του στρατού του, ο Αγαμέμνονας (Δημήτρης Βάγιας) κάνει έναν απολογισμό του πολέμου, εξιστορεί διάφορα γεγονότα δίνοντας μεγάλη έμφαση στις φιλονικίες του με τον Αχιλλέα. Εμφανίζεται αδύναμος μπροστά στην Κλυταιμνήστρα και χωρίς την υπεροψία και την υπερηφάνεια του μεγάλου στρατηγού που μόλις βγήκε νικητής από έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Αποδέχεται τη μοίρα του, τον επικείμενο φόνο του από τον Αίγισθο, ζητώντας να ετοιμασθεί το λουτρό του, το οποίο προτιμάει να κάνει μόνος του, στερημένος από κάθε ερωτική επιθυμία για τη σύζυγο του. Μία πολύ καλή ερμηνεία, καταφέρνοντας να δείξει όλα τα παραπάνω συναισθήματα χωρίς υπερβολές.
 
agamemnwn3   Όπως και η Κλυταιμνήστρα (Αμαλία Στρινοπούλου), η οποία δείχνει να είναι ο ισχυρός χαρακτήρας του έργου, κρατώντας μία υπεροψία και αδιαφορία για τα λεγόμενα του άντρα της, καταφέρνει να είναι ερωτική και να μη δείχνει τύψεις ή φόβο για τον επικείμενο φόνο. Ο εραστής της και δολοφόνος του Αγαμέμνονα, Αίγισθος (Βασίλης Ισσόπουλος), αν και εμφανίζεται για πολύ λίγο, έχει μία έκδηλη αλαζονεία και αποφασιστικότητα χωρίς να δείχνει καμία μετάνοια για το φόνο που πρόκειται να κάνει, στην αρχή, ή που μόλις έκανε, στο τέλος του έργου.
 
   Το σκηνικό της παράστασης είναι μία αίθουσα του παλατιού, με ένα τραπέζι με διάφορα αντικείμενα και μία κανάτα κρασί, καρέκλες, ένας καθρέφτης σε έναν τοίχο και ο θρόνος του βασιλιά. Απλό και απέριττο, με τα απολύτως απαραίτητα για την θεατρική παρουσίαση του μονολόγου. Το πάτωμα είναι καλυμμένο με άμμο ενώ οι τοίχοι ξύλινοι. Θεωρώ ότι είναι ένα ταιριαστό σκηνικό για το συγκεκριμένο έργο.

   Είναι μία ωραία μεταφορά του ποιήματος “Αγαμέμνων” στη θεατρική σκηνή, χωρίς υπερβολές είτε στο στήσιμο είτε στις ερμηνείες των ηθοποιών.
 
Σταυρόπουλος Δημήτρης
 
Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Γιάννης Ρίτσος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βάγιας
Σκηνικά- Κοστούμια: Φίλλιπος Παπαγεωργίου
Μουσική Επιμέλεια: Αίγλη Χαβά- Βάγια
Σχεδιασμός Φωτισμών: Φίλλιπος Παπαγεωργίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ζαφειριάδης
Εκτέλεση Φωτισμών: Τάσος Σγουρομάλλης
Φωτογραφίες: Λευτέρης Τεκτονίδης
Παραγωγή: Θέατρο Όρα

Διανομή
Αγαμέμνων -- Δημήτρης Βάγιας, Κλυταιμνήστρα -- Αμαλία Στρινοπούλου, Αίγισθος -- Βασίλης Ισσόπουλος, Φωνή Κασσάνδρας-- Άννυ Ντουμούζη
 
Πληροφορίες της παράστασης
Χώρος: Studio ΟΡΑ, Αντωνίου Καμάρα 3 – (έναντι Χ.Α.Ν.Θ.)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα στις 9.15μμ
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ομαδικό, Ο.Λ.Μ.Ε.), 5 ευρώ (ατέλειες, Ο.Α.Ε.Δ.)
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310232799
 
 

 

Θεατρικές Παραστάσεις