Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Βασιλική''

 
   Η θεατρική διασκευή της νουβέλας της Βάσως Νικολοπούλου, “Βασιλική”, κάνει πανελλήνια περιοδεία. Κυκλοφόρησε σε βιβλίο από τις Πόλις το 2010 και μέχρι τώρα είχε υποψηφιότητες για δύο βραβεία: για το Κρατικό βραβείο καλύτερου διηγήματος για το 2011, και για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού “Διαβάζω”. Η “Βασιλική” είναι ένας μονόλογος, μία αφήγηση της ζωής της ηρωίδας από όταν θυμάται τον κόσμο μέχρι το παρόν. Την ηρωίδα υποδύεται η Αθηνά Μαξίμου, σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλας.
 
vasiliki3   Η Βασιλική είναι ένα κορίτσι που μεγάλωσε με την, στα πρόθυρα του Αλτσχάιμερ, μητέρα της, τον πατέρα της, του οποίου η απουσία ήταν πιο έντονη από την παρουσία του, και έναν αδερφό ανεπρόκοπο. Δεκατριών χρονών γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Φάνη και των μυστικών τους συνευρέσεων “πίσω από την πράσινη κουρτίνα”. Στο μονόλογο της μας διηγείται τη ζωή της, κυρίως μέσα από τη σχέση της με το Φάνη. Την κατάσταση μέσα στο σπίτι, την εφηβεία της και την αδιέξοδη καριέρα της σαν δημόσιος υπάλληλος. Θυμάται και ξαναζεί καταστάσεις. Μία πορεία προς την απόγνωση και την θλίψη, όταν ο Φάνης της ζητάει να χωρίσουν για να νοικοκυρευτεί με κάποια άλλη. Ένας πολύ δυνατός μονόλογος, με αυξομειώσεις έντασης και συναισθημάτων, με αρκετές δόσεις χιούμορ, άν και λίγο πικρό κάποιες φορές.
 
vasiliki2   Το σκηνικό της παράστασης είναι κάτι σαν μπάνιο. Μία μπανιέρα, μία τουαλέτα και ένας καθρέφτης είναι τα μόνα που υπάρχουν επί σκηνής. Αρχικά σκεπασμένα με νάιλον, όπως οι αναμνήσεις της, και ξεσκεπάζονται ένα-ένα στη διάρκεια της αφήγησης. Αλληλεπιδρώντας μαζί τους, η Αθηνά Μαξίμου δίνει μία φυσικότητα στο λόγο της, δημιουργώντας την εντύπωση ότι απλά μιλάει μόνη της, αναπολώντας τα περασμένα. Με κανονική αλλά και εναλλακτική χρήση τους καταφέρνει και τα εντάσσει με πολύ φυσικότητα στην αφήγηση της. Σε μία στιγμή οργής πετάει τα λουλούδια που της είχε δώσει ο Φάνης στην τουαλέτα. Όταν νιώθει αδύναμη ξαπλώνει στην μπανιέρα και μπαίνει μέσα στο νερό, προσπαθώντας να ξορκίσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα της. Μία ωραία έμπνευση για σκηνικό στο συγκεκριμένο έργο που καταφέρνει η ηθοποιός και το καθιστά πολύ ταιριαστό.
 
   Η ερμηνεία της Αθηνάς Μαξίμου, καθηλωτική και ανάλαφρη, ανάλογα με τα συναισθήματα που της δημιουργούσαν οι αναμνήσεις της. Αλλάζει ύφος, στάση και χρωματισμό φωνής πολύ όμορφα και άμεσα, εναλλάσσοντας έντονες στιγμές με ανάλαφρα χιουμοριστικά σχόλια άμεσα. Και μάλιστα με, φαινομενικά, μεγάλη ευκολία, κάτι που ήταν αρκετά εντυπωσιακό. Η φυσικότητα της δημιουργούσε την εντύπωση ότι πράγματι βλέπαμε μία γυναίκα σε ένα μπάνιο να μονολογεί και να αναπολεί τη ζωή της. Με εξαίρεση κάποια στιγμή που απευθύνθηκε στον κόσμο με ρητορικές ερωτήσεις για τη ζωή της και τη συμπεριφορά τη δικιά της και των γύρω της. Οργή και θυμός για την κατάληξη της σχέσης της και νοσταλγία για τις καλές στιγμές που έζησαν ήταν κάποια από τα έντονα συναισθήματα που είδαμε να ζωντανεύουν επί σκηνής.
 
vasiliki4   Σε μία σκηνή η οποία καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης είχε μόνο την Αθηνά Μαξίμου. Μέσα από τις αφηγήσεις της, όμως, και τον τρόπο με τον οποίο περιέγραφε τις καταστάσεις, κατάφερνε και ζωντάνευε τους χαρακτήρες για τους οποίους μιλούσε. Μοναδική εξαίρεση το τέλος, και πολύ ιδιαίτερη σκηνή, στο οποίο, στο βιβλίο παρουσιάζεται ένα ακόμα πρόσωπο, το ρόλο του οποίου έπαιξε η ίδια, διαχωρίζοντας ευκρινώς τα δύο πρόσωπα με τον τόνο της φωνής της και τη στάση του σώματος της. Μία από τις πιο δυνατές σκηνές του έργου, όπου παλεύοντας στην μπανιέρα προσπαθεί να εξυψώσει τον εαυτό της και να τον ανεβάσει πάνω από “αυτόν”, να νοιαστεί και για εκείνη και όχι μόνο για εκείνον.
 
vasiliki   Για τις πολύ καλές εντυπώσεις με τις οποίες η παράσταση αυτή αφήνει το θεατή βοήθησε και η έξυπνη χρήση των φωτισμών, τα οποία “οριοθετούν” το χώρο, φωτίζοντας και σκοτεινιάζοντας μέρη της σκηνής. Η “Βασιλική” κινείται σε όλο το διαθέσιμο χώρο, ο οποίος μεταβάλλεται με τα παραπάνω τεχνάσματα. Σε έντονες συναισθηματικά στιγμές, με αποκλειστικό φωτισμό στην ηθοποιό, χάνεται τελείως ο χώρος, δίνοντας την πρέπουσα σημασία και προσοχή στις αναμνήσεις και στην αφήγηση. Η μουσική, ανεπαίσθητη, εκτός της αρχικής σκηνής όπου είχε τον κύριο λόγο μέχρι να αρχίσει να αφηγείται η “Βασιλική”, δεν αποσπά την προσοχή του θεατή. Σε κάποιες στιγμές υπήρχε σαν υπόβαθρο, ανάλογα με τα συναισθήματα.
 
   Η “Βασιλική” είναι μία πολύ καλή μεταφορά μίας νουβέλας στη θεατρική σκηνή. Ένας δυνατός μονόλογος που ψάχνει να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα που ταλανίζουν την ηρωίδα της, και όχι μόνο, όπως “Μα λοιπόν, τι είναι αυτή η αγάπη;”, ή “Πόσο εύκολα ξεαγαπάει κανείς;”, καταλήγοντας στα δικά της συμπεράσματα. Είναι ένα ωραία και με έντονα συναισθήματα, έργο, τα οποία αναδεικνύει η πολύ καλή ερμηνεία της Αθηνάς Μαξίμου.
 
Δημήτρης Σταυρόπουλος

Συντελεστές
Συγγραφέας: Βάσω Νικολοπούλου
Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα
Ερμηνεύει η Αθηνά Μαξίμου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

 

Θεατρικές Παραστάσεις