Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Το κύμα''

kuma2
   Το "Κύμα" που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (παρουσιάστηκε και την προηγούμενη θεατρική περίοδο), εντάσσεται στο ρεπερτόριο της Νεανικής Σκηνής, σε μια νέα δραματουργική επεξεργασία ειδικά για το εφηβικό κοινό, έπειτα από το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν πολλά σχολεία για την παρακολούθησή της.
 
kuma6   Το Τρίτο Κύμα ήταν ένα πείραμα πάνω στη φύση του φασισμού και των αιτίων της υποστήριξής του από απλούς ανθρώπους, που έγινε τον Απρίλιο του 1967 σε ένα γυμνάσιο του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια από το δάσκαλο Ρον Τζόουνς (Ron Jones). Αν και ξεκίνησε σαν απλή άσκηση πειθαρχίας, το πείραμα προς το τέλος του ξέφυγε από τον έλεγχο, και τέλειωσε με πρωτοβουλία του δασκάλου με έναν διδακτικό, όσο και οδυνηρό τρόπο.
 
kuma3   Ο Τζόουνς δίδασκε σύγχρονη ιστορία, και φθάνοντας στο κεφάλαιο για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα στο Ολοκαύτωμα, είδε ότι δε μπορούσε να απαντήσει σε μια βασική ερώτηση των μαθητών του: "Πώς ήταν δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς όπως αυτό του Ναζισμού, να τηρήσουν στάση σιωπής ή και συμμετοχής στις ωμότητες που διεξάγονταν, και επιπλέον όταν όλα τελείωσαν να αρνηθούν ότι είχαν έστω και γνώση για αυτά που γίνονταν;" , οπότε και αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα πάνω στην ψυχοσύνθεση των μαθητών του. Αυτή η ιστορία γράφτηκε μετέπειτα σε βιβλία και μάλιστα πρόσφατα μετατράπηκε και σε ταινία, Die Welle.
 
   Η παράσταση του Γιάννη Ρήγα, ακολουθεί -και καλά κάνει- το πρωτότυπο κείμενο της υπόθεσης, που είναι πιο κοντά στα ιστορικά γεγονότα, πάντα υπό την υποκειμενική αφήγηση του Τζόουνς. Ταυτόχρονα όμως έχει υπάρξει σαφής μεταφορά του σεναρίου στα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα, που σημαίνει ελληνικό σχολείο ως περιβάλλον, έλληνες-αλλοδαποί μαθητές και πάει λέγοντας...
 
kuma5   Η σκηνοθεσία είναι υποτυπώδης και σκοπό έχει να αναδείξει το πείραμα του Τζόουνς αυτό καθεαυτό και να το προβάλλει κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους. Από αυτήν την πλευρά η παράσταση είναι μια πολύ καλή πρόταση για εκπαιδευτικές εκδρομές, καθώς η παράσταση είναι προσεγμένη και σέβεται αυτό που έχει ως σκοπό. Η απεικόνιση του πειράματος και η εξέλιξη του έχει προσαρμοστεί άψογα στα σημερινά δεδομένα, οπότε η ιστορία "ακούγεται". Γενικά η επιμέλεια της παράστασης έχει γίνει με σεβασμό και υπευθυνότητα.
 
   Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το τεχνικό μέρος, η παράσταση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει τίποτα το εξεζητημένο είτε αφαιρετικά είτε προσθετικά και ο ρυθμός της παράστασης είναι κάπως αδόκιμος, αν και αυτό δεν είναι διακριτά αντιληπτό.
 
kuma4   Το μεγαλύτερο μειονέκτημα πάντως πιστεύω πως βρίσκεται σε κάποια σημεία όπου η παράσταση ελαφρώς λαϊκίζει. Είτε με τα συνεχή τραγούδια, που δημιουργούν ένα αχρείαστο μελό κλίμα, είτε με το καμουφλαρισμένο διδακτικό ύφος του καθηγητή προς το κοινό, αν και το κείμενο μιλάει από μόνο του. Όλα αυτά δημιουργούν μια μικρή αποστροφή στο τελικό αποτέλεσμα σε κάποιον που θέλει να δει ένα αμιγώς καλλιτεχνικό θέαμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξοστρακίζει το κοινωνικό μήνυμα που αυτό μπορεί να φέρει.
 
   Μεγάλο ατού πάντως οι σκηνικές αλλαγές που γίνονται με πανέξυπνο και γρήγορο τρόπο καθώς και οι ερμηνείες σχεδόν όλων των παιδιών, που υποδύονται τους μαθητές. Ζωντάνια, κέφι, διάθεση μεταφέρεται συνεχώς από την σκηνή στο κοινό και το κρατάει σε συνεχή εγρήγορση, το οποίο στην τελική είναι και το βασικότερο όλων. Το περιβάλλον της τάξης, που αναπαριστάται επί σκηνής είναι αληθοφανές και ρεαλιστικό, κάτι που δεν αφήνει ασυγκίνητο το ενδιαφέρον του μέσου θεατή, καθώς τον αγγίζει και του φέρνει συναφείς μνήμες.
 
kuma   Εν τέλει το "Κύμα" είναι μια πολύ καλή θεατρική πρόταση για συγκεκριμένους λόγους και για συγκεκριμένο κοινό. Πραγματεύεται ένα σοβαρό θέμα και όποιες και αν είναι οι καλλιτεχνικές ατασθαλίες, δεν παύει να αποτελεί άλλο ένα όχημα στην μάχη κατά του φασισμού, που δεσπόζει ως αναχρονιστικό φάντασμα πάνω από τα κεφάλια μας.
 
   Ο κάθε είδους ρατσισμός πρέπει να εκλείψει και η παράσταση αυτή, κάτι έχει να πει...
 
Γιάννης Τσιαβός
 
Συγγραφέας: Τζόουνς, Ρον
Σκηνοθεσία: Ρήγας, Γιάννης
Μετάφραση: Βιάννη, Ελπίδα
Σκηνικά: Αρώνης, Κώστας
Κοστούμια: Μπρούφας, Χρήστος
Μουσική: Χριστιανάκης, Γιώργος
Κίνηση: Γεράρδος, Κώστας
Φωτισμοί: Τζολόπουλος, Στέλιος
Video Art: Πειραλής, Γιάννης
Video Art: Ρηγάκη, Βιργινία
Βοηθός σκηνοθέτη: Γρίβα, Μαρία
Οργάνωση παραγωγής: Ζαχαροπούλου, Χριστίνα
Οργάνωση παραγωγής: Στεφανίδου, Ροδή
 
Ηθοποιοί
Αβραμάκη, Μαριάννα (2013-14)
Αδαμαντίδης, Διαμαντής (2013-14)
Διαμαντίδου, Ιωάννα (2013-14)
Καραμήτρη, Μαρία (Κυρία Τζόουνς)
Καρανικόλας, Ανδρέας-Άγγελος (Χρόνης)
Κιλινκαρίδου, Ελένη (Νατάσα)
Κοντός, Δημήτρης (2013-14)
Μυλωνά, Πάολα (Βίκυ)
Παπαδάκη, Σταυριάνα (2013-14)
Ροζάκη, Μαριαλέννα (2013-14)
Τσιακμάκης, Γιάννης (2013-14)
Σιακάρας, Δημήτρης (Κύριος Τζόουνς -2012/13-)
Καλούδης, Έκτωρ (Ο Διευθυντής του σχολείου -2012/13-)
Τουμανίδου, Χρύσα (Όλγα -2012/13-)
Αγγελίδου, Τρυφωνία (Μάρτα -2012/13-)
Βλαχοπούλου, Λίλα (Ζωή -2012/13-)
Παπαδόπουλος, Χάρης (Βίκτωρ -2012/13-)
Σαμψαλάκης, Γιάννης (Άκης -2012/13-)
2012-2013, 2013-2014 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κ.Θ.Β.Ε./ Νεανική σκηνή
Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (01/11/2013 - 28/02/2014)

Θεατρικές Παραστάσεις