Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Αν Ξέραμε...''


   Ο Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς διηγημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Στα έργα του αποτυπώνεται η διαρκής φθορά της καθημερινής ζωής. Οι ήρωες του είναι άνθρωποι της ανώτερης κυρίως τάξης, που "ξοδεύουν τη ζωή τους μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της ρώσικης επαρχίας.
 
an3erame   Ακριβώς αυτό, μέσες άκρες, είναι και το θέμα του κλασσικού έργου "Οι τρεις αδερφές", όπου οι ομώνυμες βρίσκονται σε μια επαρχιακή περιοχή της Ρωσίας και το μόνο στοιχείο που τους προκαλεί ενδιαφέρον είναι μια μονάδα του ρώσικου στρατού. Άνυπεράσπιστοι έρωτες, ματαιόδοξα όνειρα και άκαρπες ελπίδες συνθέτουν ένα τοπίο, μέσα στο οποίο οι ηρωϊδες φυτοζωούν και περιμένουν η καθεμία, τη δική της προσωπική λύτρωση.
 
   Στο Σχήμα εκτός Άξονα παρουσιάζεται το "Αν ξέραμε…" με αφορμή τις τρεις αδερφές του Τσέχωφ, δύο γυναικείες μορφές παρουσιάζουν και δημιουργούν επί σκηνής δύο διαφορετικούς κόσμους. Τον κόσμο της αστικής τάξης που παρακμάζει και που μάταια ελπίζει σε κάποια διαφορετική πρόταση ζωής και αυτόν της διανόησης που προσπαθεί φλύαρα να δικαιολογήσει αυτά που γίνονται αλλά και να προβλέψει, αυτά που πρόκειται να συμβούν.
 
   Η προσωπική ματιά της σκηνοθέτιδας Αναστασίας Θεοφανίδου, προσπαθεί να προσεγγίσει αυτή την φαινομενικά ξενική κουλτούρα του Τσέχωφ, με ένα ζωντανό και αναπαραστατικό τρόπο. Μια παράσταση, που παρά την απουσία του πλήθους ηθοποιών που απαιτεί το έργο, σφύζει από ζωή. Η σύγχρονου ύφους μουσική, οι διαρκείς εναλλαγές στα φώτα, το λιτό αλλά φουτουριστικό σκηνικό συνθέτουν ένα παράδοξα οικείο κάδρο μέσα στο οποίο η φωνή των ηρώων πασχίζει να "ακουστεί". Οι σκηνές, αποσπασματικές του πρωτότυπου έργου, λειτουργούν ως εικόνες και μας παρουσιάζουν τα κύρια σημεία της υπόθεσης με μια ξεκαθαρά ονειρική διάθεση. Γενικότερα η ατμόσφαιρα δομεί έξυπνα την όλη σύλληψη.
 
Τι θα γράψει η ιστορία για μας;
 
Πρέπει να δουλέψουμε!
 
Ξέρω. Ξέρεις; Ξέρουμε. Αν ξέραμε!

an3erame2   Η Αίγλη Κατσίκη που υποδύεται επί σκηνής τις τρεις αδερφές και η Θωμαή Ουζούνη που υποδύεται όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες του έργου, συγκροτούν ένα δίδυμο που αναμορφώνει αυτή την πάλη των ηρώων που υπάρχει στα έργα του Τσέχωφ, μια πάλη που συνήθως δεν καταλήγει πουθενά, καθώς η σύγκρουση διατηρείται εσωτερική και δεν φανερώνεται κυρίως λόγω της αστικής προέλευσης των προσώπων.
 
   Αυτός ο ηθικός καθωσπρεπισμός, που οδηγεί τις τρεις αδερφές να μοιρολατρούν, να ονειροπολούν και να προσδοκούν καταστάσεις που δεν είναι έτοιμες, ούτε ψυχικά ούτε σωματικά, να φέρουν εις πέρας, βρίσκει τοίχο στην κατάρρευση αυτού του πρότυπου ζωής.
 
   Αυτή η ταξική παρακμή που οδηγεί στην, υποκριτική εν μέρει, αγωνία του -τι θα απογίνουν οι απογόνοι μας, τα παιδιά των παιδιών μας- συμπαρασύρει και τον πνευματικό κόσμο που αναλύει διεξοδικά το πρόβλημα δίχως όμως, να προσπαθεί ουσιαστικά να το λύσει.
 
   Έτσι δημιουργείται ένα ηθικό χρέος που κανείς τελικά δεν μπορεί να αποπληρώσει.
 
   Εν τέλει το "Αν ξέραμε" είναι μια παράσταση που προϋποθέτει ως ένα βαθμό την γνώση του πρωτότυπου έργου για την καλύτερη κατανόησή του, αν και αυτό δεν κρίνεται διόλου απαραίτητο για την ευχάριστη θέαση του, καθώς μπορεί το έργο να είναι περίπλοκο στην αφήγηση του, σε κανένα σημείο όμως δεν κάνει αυτό που λέμε "κοιλιά". Η παράσταση είναι μια μοντέρνα, άρτια και καλοδουλεμένη, εκδοχή των "Τριών Αδερφών" του Τσέχωφ και το συναίσθημα που μένει στο τέλος της παράστασης είναι ζεστό και αφήνει το μυαλό με αμφιβολίες για τους σύγχρονους αστικούς κώδικες.
 
Γιάννης Τσιαβός
 
Συντελεστές
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Αναστασία Θεοφανίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Αναστασία Θεοφανίδου , Θωμαή Ουζούνη
Σκηνικά-κοστούμια: Ειρήνη Ατματζίδου
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραούλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Άγγελος- Προκόπιος Νεράντζης , Γιώργος Τσόπας
Σχεδιασμός εντύπων: Μιχάλης Σοφτάς
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καντόρος
Τεχνική υποστήριξη: Ειρήνη Ατματζίδου
Οργάνωση παραγωγής: Τηλέμαχος Κοσμέτσας
Παίζουν: Αίγλη Κατσίκη , Θωμαή Ουζούνη
 
Χορηγοί: Tesoro, Fashion store, Πρ.κορομηλά 14
Bettina stores, Τσιμισκή 79
Το Σχήμα εκτός Άξονα λειτουργεί με ελεύθερη συνεισφορά των θεατών.
τηλέφωνο : 2310 823444
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πέμπτη-Δευτέρα για 10 παραστασεις!

Θεατρικές Παραστάσεις