Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Το σωματίδιο του Θεού''

 
swmatidio4   Το "Σωματίδιο του Θεού" που παίζεται αυτές τις μέρες στο Θέατρο Μακεδονικών Σπουδών δεν είναι μια τυπική θεατρική παράσταση. Είναι περισσότερο η θεατρική προσέγγιση μιας διάλεξης για την σύγχρονη φυσική, μέσα σε ένα χοροθεατρικό πλαίσιο. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό, η κριτική ενός τέτοιου θεάματος παύει να έχει αντικειμενική αξία, καθώς το ίδιο το ζητούμενο δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
 
   Ο Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης προσπαθεί να κάνει προσιτές τις απόμακρες έννοιες της σύγχρονης φυσικής με έναν όσο πιο ξεκαθάρο και δόκιμο λόγο γίνεται, καταφέρνοντας να μην υποπίπτει σε φτηνές εκλαϊκεύσεις. Αυτό όμως καθιστά και όλο το εγχείρημα ένα μεγάλο στοίχημα καθώς, παρότι όλες οι αναφορές και οι συσχετίσεις κρίνονται ως επιτυχημένες, δεν παύει αυτός ο κόσμος να είναι δυσπρόσιτος στα αυτιά του μέσου θεατή.
 
swmatidio3   Εκεί όμως παρεμβαίνει η ομάδα χορού και ακροβασίας "κι όμΩς κινείται", που μας υπενθυμίζει ότι το "Σωματίδιο του Θεού" είναι απλά ένα μαγευτικό παραμύθι και μόνον αυτό, μια μουσικοχορευτική περιήγηση στα κύρια σημεία μιας θεωρίας που διευρύνει τις πύλες της ανθρώπινης αντίληψης και φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με την ίδια του την ύπαρξη. Μια εισαγωγική τοποθέτηση στο πως ο ανθρώπος αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σύμπαντος και όχι ως έναν "ψυχρό" παρατηρητή του. Η αφήγηση δεν περιέχει δράμα, κορύφωση ή λύτρωση, μην περιμένετε τέτοια πράγματα.
 
   Η υπόθεση, αν μπορούμε να την πούμε έτσι, αφορά μέσες άκρες το διάσημο πλέον Μποζόνιο Higgs, αυτό που οι δημοσιογραφικοί κύκλοι μετονόμασαν στον πιασάρικο τίτλο "σωματίδιο του Θεού", ώστε να το πλασάρουν πιο εύκολα στο ευρύ κοινό. Αυτός ο εύπεπτος τίτλος λοιπόν που χρησιμοποιείται και εδώ, μπορεί να ξεγελά πολλούς και να περιμένουν να τους αποκαλυφθεί στην παράσταση η ίδια η εικόνα του Θεού ή ακόμα και το φως το Αληθινό. Η σωστή προετοιμασία όμως είναι αυτή που δεν θα δημιουργήσει φρούδες ελπίδες και θα σας αφήσει να απολαύσετε το "έργο".
 
swmatidio   Μέσα από ένα σύντομο πέρασμα των κλασσικών εννοιών της Φυσικής, από τις αρχές του Δημόκριτου έως τους νόμους μηχανικής του Νεύτωνα, καταλήγουμε σε αυτό το άβατο λογικής, που λέγεται Κβαντομηχανική. Συστηνόμαστε λοιπόν με την περιβόητη κβάντωση, την απροσδιοριστρία του Heisenberg, την δισυπόστατη φύση της ύλης μέχρι και τα περιβόητα μποζόνια και φερμιόνια, τα quarks και τη θεωρία χορδών και με πολλά ακόμη.
 
   Από κει και πέρα η μουσική επένδυση -live- της παράστασης είναι άψογη, ειδικά τα τύμπανα ταίριαξαν απόλυτα. H ομάδα "κι όμΩς κινείται" χρησιμοποιώντας στοιχεία χορού, τσίρκου και αυτοσχέδιας performance είναι απόλυτα συνεπής σε αυτό που πρέπει να κάνει και οι χορευτές φαίνονται να το διασκεδάζουν, κάτι που αλαφραίνει το ειδικό βάρος του κειμένου, ο ίδιος ο Αποστολάκης βοηθά σε αυτό επίσης μεταπηδώντας από σοβαρό ομιλητή σε χαρωπό παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο και τούμπαλιν.
 
   Η σύμπραξη όλων αυτών των ιδιότυπων τελικά δράσεων με το κείμενο του Αποστολάκη προσπαθεί εν τέλει να ερμηνεύει φαντασιακά αυτό που δεν μπορούμε να δούμε σε κανένα μικροσκόπιο, το στερέωμα του σύμπαντος και το αποτέλεσμα δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το καταδικάσει ως σωστό ή λάθος, παρά μόνο να το ασπαστεί ή να το απαρνηθεί.
 
   Εν κατακλείδι το μόνο μελανό -ίσως- σημείο βρίσκεται ακριβώς στην κατανόηση και στην δυσκολία παρακολούθησης του μέσου θεατή. Προσωπικά, ως φυσικός, έχοντας άριστη γνώση του θέματος που πραγματεύεται η παράσταση, μπορούσα άνετα να αφεθώ στη γοητεία της συμμετρίας και την κίνηση των χορευτών, χωρίς να χρειάζεται να επεξεργάζομαι συνεχώς αυτά που άκουγα. Προφανώς αυτό δε θα είναι τόσο εύκολο για κάποιον της "θεωρητικής" σχολής, όμως αξίζει μια προσπάθεια και ίσως όλο αυτό να αποτελέσει ένα κίνητρο για μια περαιτέρω μελέτη και αναζήτηση.
 
Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να σκοτώσει ένας γκάνγκερ μια σερβιτόρα.
Και θα τη σκοτώσει. Και τις χίλιες; Μπαμ!
 swmatidio2
   Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνει κανείς τα πάντα. Μην ξεχνάμε πως καμία παράσταση δεν πρόκειται ποτέ να μετατρέψει κάποιον σε επιστήμονα μέσα σε μιάμιση ώρα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να προλάβει να μας "διδάξει" όλα αυτά, για τα οποία βασανίζονται τα μεγάλα μυαλά της ανθρωπότητας αιώνες τώρα;
 
Γιάννης Τσιαβός
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-χορογραφία: κι όμΩς κινείται, Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης
Σκηνικά: Camilo Bentancor
Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση, Φανή Μουζάκη
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης,
Κλέων Αντωνίου, Τάκης Κανέλλου, Θοδωρής Ρέλλος (Μode Plagal)
Φωτισμοί-βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου
Ερμηνεία και συν-δημιουργία:
Δημήτρης Αποστολάκης, Camilo Bentancor, Τάσος Καραχανίδης, Αντιγόνη Λινάρδου, Ερμής Μαλκότσης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή
 
Πρόγραμμα παραστάσεων
16-20 Οκτωβρίου 2013
Τετάρτη 16/10, Πέμπτη 17/10, Παρασκευή 18/10, Σάββατο 19/10, Κυριακή 20/10/13, στις 21.00

Τιμές Εισιτηρίων
Κανονικό εισιτήριο: 15 €
Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές, Άτομα άνω των 65): 12 €
Eιδικά για τους σπουδαστές σχολών χορού ισχύει μειωμένη τιμή: 8 €
 
Προπώληση εισιτηρίων
Ταμεία και ιστοσελίδα ΚΘΒΕ www.ntng.gr
Viva Τηλ. 11876 & www.viva.gr
Kαταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr
Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos
Καταστήματα Seven Spots
ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΘ (Εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους)
Ώρες και Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευη: 10:00-14:00 και 17:00-21:00
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-9.30 μ.μ.
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-9.30 μ.μ.
Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)

 

 

 

Θεατρικές Παραστάσεις