Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: ''Ειρήνη'' του Αριστοφάνη


eirini   Ένα θεατρικό κολάζ μυθοπλασίας, επιθεώρησης και «κηρύγματος» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Ειρήνη του Αριστοφάνη όπως παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στο Θέατρο Δάσους.
 
   Για την ιστορία, η Ειρήνη είναι μια κωμωδία του Αριστοφάνη. Παίχτηκε πρώτη φορά το 421 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο.
 
eirini2   Ο κεντρικός μας ήρωας ένας αμπελουργός, ο Τρυγαίος. Αγανακτισμένος που ο Πόλεμος έχει φυλακίσει σε μια σπηλιά τη θεά Ειρήνη, ανεβαίνει στον ουρανό καβάλα σε ένα βρωμερό σκαθάρι και μαζί με τον Ερμή καλεί τους Έλληνες να την ελευθερώσουν. Η απελευθέρωση της θεάς Ειρήνης, μαζί με την Οπώρα, θεά της καρποφορίας, και τη Θεωρία, θεά του πανηγυριού, αποτελεί το επίκεντρο του έργου. Η κωμωδία κλείνει με την επιστροφή στη γη του θριαμβευτή Τρυγαίου που φέρνει και πάλι τη θεά Ειρήνη στους ανθρώπους.
 
   Η Ειρήνη του Σωτήρη Χατζάκη που υπογράφει και την σκηνοθεσία έχει αντιμετωπισθεί κυρίως από την οπτική γωνία του αγρότη, ειδικά το πρώτο μέρος της κωμωδίας αν και κυριαρχείται από το γενικό πνεύμα ενός καθαρά ελληνικού τρόπου σκέψης, μιας ειρήνης για όλες τις πόλεις και για όλες τις τάξεις. Αυτό ήταν το όραμα,
 
eirini3   Αλλά δυστυχώς η σύνθεση δεν του βγήκε. Αναρωτιόμουν καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης αν έβλεπα ένα ή τρία διαφορετικά έργα: τον μικρό πρίγκηπα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, μία ειρήνη με ήρωες βγαλμένους από ταινία του Αλμοδόβαρ, ή μία διάλεξη περί ειρήνης και πως μπορείτε να την επανακτήσετε. Το Θέατρο δεν είναι όμως ελβετικός πολυσουγιάς για να χρησιμοποιούμε ιδέες, σκέψεις και πράξεις σε κάθε περίσταση.
 
   Σαφώς και ο κος Χατζάκης είναι ένας σεβαστός θεατράνθρωπος με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του αφού ξέρει να αξιοποιεί το δυναμικό που έχει και να προσφέρει απλόχερα ένα λαϊκό θέαμα. Και εκεί που μιλούσαμε για αδυναμία, ας πάμε στα θετικά στοιχεία της παράστασης.
 
eirini4   Και αναφέρομαι στον Τρυγαίο του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου που με μοναδική μαεστρία μας πρόσφερε το αδύνατον ως κάτι απολύτως δυνατό με φαντασία, τέχνη, αρμονία σε κίνηση και λόγο. Ένας άλλος «μικρός πρίγκηπας» του ελληνικού Θεάτρου μας
 
   Στο ίδιο μήκος και ο ερμαφρόδιτος Ερμής του Φάνη Μουρατίδη που με νάζι, κέφι και μπρίο μας πρόσφερε έναν σύγχρονο πολυσύνθετο ολύμπιο Θεό.
 
   Άστοχη η παρουσία του Γιώργου Κωνσταντίνου ως ποιητή της παράβασης με το λογύδριο του. Το Θέατρο δεν είναι σχολείο που το δίδαγμα έρχεται με τον λόγο, αλλά γεννιέται μέσα από την πράξη.
Χωρίς εκπλήξεις η υπόλοιπη διανομή, ενώ εξαιρετικός ήταν ο Χορός απόλυτα ταυτισμένος με τα λαϊκά πανηγύρια και χορούς, τα τσιμπούσια και τις ερωτικές περιπτύξεις.
 
   Ευτελές και πρόχειρο το άσαρκο σκηνικό της Έρσης Δρίνης, ενώ οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου μας ταξίδεψαν στο όνειρο της Ειρήνης.
 
eirini5   Εν κατακλείδι, και παρά τα όσα προαναφερθέντα δεν μας άρεσαν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι πρόκειται για ένα καθαρά σατιρικό αντιπολεμικό έργο, έναν συγκινητικό ύμνο εμψυχωμένο από λυρικό οίστρο για τα αγαθά της ειρηνικής ζωής και την ομορφιά της αττικής γης προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα με τις βωμολοχίες του, τις μουσικές του και φυσικά την σάτιρα.

   Το αν θα γελάσετε, θα προβληματιστείτε ή θα διαφωνήσετε επαφίεται σε εσάς.

Σπύρος Μέλλιος
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά -κοστούμια: Έρση Δρίνη
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Χορογραφία: Κική Μπάκα
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Στίχοι χορικών: Ελένη Φωτάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μαρίνα Χατζηιωάννου
Βοηθός σκηνογράφος: Στέλλα Ρότσιου
Βοηθός χορογράφου: Μπέτυ Δραμισιώτη
Οργάνωση παραγωγής: Στέλλα Ρότσιου
Ζωγραφική σκηνικού: Πάρις Κούτσικος
Ειδικές κατασκευές: Πένυ Ντάνη
Στο ρόλο του Τρυγαίου ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Στο ρόλο του Ερμή ο Φάνης Μουρατίδης.
Ποιητής της Παράβασης ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Παίζουν οι ηθοποιοί, με σειρά εμφάνισης:Δημήτρης Μορφακίδης (Α΄Δούλος), Νίκος Μαγδαληνός (Β΄Δούλος), Βαγγέλης Χατζηνικολάου (Κόρη Τρυγαίου, Α΄Παιδί), Δημήτρης Διακοσάββας (Κόρη Τρυγαίου, Α΄Παπαδάκι) Στέλιος Τράκας (Κόρη Τρυγαίου, Δρεπανουργός), Βαγγέλης Χαλκιαδάκης (Κόρη Τρυγαίου, Τάραχος, Κανατοπώλης), Γιώργος Κολοβός (Κόρη Τρυγαίου), Χάρης Πεχλιβανίδης (Κόρη Τρυγαίου), Βασίλης Σεϊμένης (Πόλεμος, Κορυφαίος Παράβασης, Ψήστης), Ειρήνη Καζάκου (Εταίρα), Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Εταίρα), Αννέτα Κορτσαρίδου (Καθαρίστρια), Χρήστος Νίνης (Α΄Θεατρίνος, Ιεροκλής, Κορυφαίος Παράβασης), Μιχάλης Γούναρης (Β΄Θεατρίνος, Οπλοπώλης Β΄), Κατερίνα Γιαμαλή (Κορυφαία Παράβασης) Νίκος Καπέλιος (Β’Παπαδάκι), Γιάννης Χαρίσης (Οπλοπώλης Α΄), Μαρίνα Μυρτάλη (Β΄Παιδί).
Χορός αγροτών: Παναγιώτα Αλεξίου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Μπέττυ Δραμισιώτη, Ειρήνη Καζάκου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός, Αννέτα Κορτσαρίδου, Έφη Λιάλιου, Νίκος Μαγδαληνός, Δημήτρης Μορφακίδης, Μαρίνα Μυρτάλη, Χρήστος Νίνης, Χάρης Πεχλιβανίδης, Βασίλης Σεϊμένης, Μιχάλης Συριόπουλος, Στέλιος Τράκας, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, Γιάννης Χαρίσης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου
Χορεύουν οι: Έλσα Σίσκου (Ειρήνη), Μπέτυ Δραμισιώτη (Οπώρα, Εταίρα, Συνοδός Οπλοπώλη, Χορός αγροτών), Παναγιώτα Αλεξίου (Θεωρία, Εταίρα, Συνοδός Οπλοπώλη, Χορός αγροτών)

H “Ειρήνη», συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 26 & 27 Ιουλίου, ενώ τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 11/09/2013.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: €45 , Α ΖΩΝΗ: €45, Β ΖΩΝΗ: €25,
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: € 13 Γενική είσοδος
ΑΜΕΑ: 13 ευρώ
ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΟΓΑ

Προπώληση εισιτηρίων:
Tαμεία Ελληνικού Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39, Τ:210 3272000 & www.greekfestival.gr
Καταστήματα Παπασωτηρίου
Καταστήματα Public
Τηλέφωνα κρατήσεων- Πληροφορίες: 2315 200200 & www.ntng.gr

Θεατρικές Παραστάσεις