Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Συμβολαιογράφος'

   Η επιτυχημένη πορεία της παράστασης «Συμβολαιογράφος» συνεχίζεται, και έπειτα από τρία χρόνια το έργο ήρθε και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα ανέβει για οχτώ μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Εγνατία.
 
   Το βιβλίο του Νίκου Βασιλειάδη, μια ολιγοσέλιδη νουβέλα γραμμένη το 1995, στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία αυτής της παράστασης, αφού η ιστορία του βιβλίου μεταφέρθηκε από το τρίτο πρόσωπο, στο οποίο ήταν γραμμένη, σε πρώτο πρόσωπο και διασκευάστηκε ώστε να αποδοθεί ως θεατρικός μονόλογος από την ηρωίδα του κειμένου, την Ερασμία.
 
2   Η διήγηση της Ερασμίας ξεκινά από τα χρόνια του πολέμου του 1940, που αποτέλεσαν και την αρχή της χηρείας της. Ζει σε κάποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας και μιλάει για τον κοινωνικό περίγυρο, για την κόρη της τη Ματούλα, για τις δυσκολίες που πέρασε αλλά και για το γαμπρό της, τον κοντό και «χαρισματικό» Αργύρη. Η ζωή της χήρας αλλάζει όταν ο γαμπρός έρχεται στο σπίτι της, και τα νεύρα της ταράζονται από τα άγρυπνα βράδια που είναι υποχρεωμένη να βιώνει. Μια φράση του Αργύρη θα ξυπνήσει μια έντονη επιθυμία, κάτι το απαγορευμένο. Τι θα συμβεί όμως, όταν το υπεσχημένο οφείλει να τηρηθεί;
 
   Μια απλή ιστορία ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, που περιγράφει εύστοχα τη θέση της «μεταχειρισμένης» γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Ένα σχόλιο για την απλότητα αλλά και τη σκληρότητα των ανθρώπων, καθώς και για την καταπίεση που τους ασκείται, όταν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τα ήθη της κοινωνίας στην οποία ζουν. Τότε, ο συμβιβασμός φαίνεται να αποτελεί τη μόνη λύση, αφού οι ανάγκες και οι επιθυμίες γίνονται απαγορευμένες. Αυτό δεν είναι όμως, που οδηγεί και στην καταστροφή; Και ο νοών… νοείτω.
 
   Στο κείμενο χρησιμοποιείται μια μαλλιαρή, λανθάνουσα καθαρεύουσα, ένα μείγμα καθαρεύουσας και δημοτικής, «ένας ιδιαίτερος λόγος εξαιρετικής ποιότητας αλλά και δυσκολίας», όπως ανέφερε η ηθοποιός Υρώ Μανέ σε συνέντευξη της. Ωστόσο, τα λόγια είναι απλά και σκοπό έχουν να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής αλλά και τα συναισθήματα της πρωταγωνίστριας. Άλλωστε, τα δύσκολα στοιχεία της παράστασης είναι που την καθιστούν και ιδιαίτερα γοητευτική για την ίδια την ηθοποιό, η οποία έπειτα από πολλά χρόνια παρουσίας στον καλλιτεχνικό χώρο, δοκιμάζεται σε ένα είδος διαφορετικό απ’ ότι είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια της πορείας της, σε ένα μονόλογο.
 
4   Μια ωραία παράσταση η οποία μεταφέρει, χωρίς υπερβολές αλλά με κωμικά στοιχεία, εικόνες όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και σημερινές, όχι μόνο της επαρχίας αλλά και της γειτονιάς, που εξακολουθεί να τροφοδοτείται από τις ιστορίες που εξελίσσονται σε διπλανά σπίτια, να ασκεί κριτική και να δημιουργεί, συνειδητά ή ασυνείδητα, περιορισμούς.
 
   Ως προς την αφήγηση, ακολουθείται χρονολογική σειρά, γεγονός που δεν κουράζει, ούτε μπερδεύει το θεατή αφού δεν χάνεται η ροή των γεγονότων. Παράλληλα, η Υρώ Μανέ στο ρόλο της Ερασμίας, με τα «εύθραυστα και υγρά μάτια που διαθέτει», όπως έχει πει και ο σκηνοθέτης Γιώργος Καραμίχος, ακροβατεί με ευκολία ανάμεσα σε κωμικά και τραγικά στοιχεία, αλλάζει αμέσως διάθεση και ύφος ανάλογα με το γεγονός που αφηγείται και καταφέρνει να δημιουργήσει την αίσθηση της πονεμένης και καταπιεσμένης γυναίκας.
 
   Την επιτυχία αυτή και την αποδοχή του κοινού αποδεικνύουν αφενός, η πορεία του έργου και αφετέρου, το χειροκρότημα των θεατών στο τέλος της παράστασης, που είναι δυνατό. Ανάμεσα στους θεατές την ημέρα της πρεμιέρας βρισκόταν και ο δημιουργός της ιστορίας, ο συγγραφέας Νίκος Βασιλειάδης, ο οποίος έπειτα από παρότρυνση της Υρώς Μανέ ανέβηκε στη σκηνή και χειροκροτήθηκε σαν πρωταγωνιστής.   
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Θεατρική Διασκευή: Εμμανουέλα Αλεξίου - Γιώργος Καραμίχος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μιχάλης Μπούρης
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Τραγούδι Παράστασης: Κώστας Λειβαδάς
Το τραγούδι ερμηνεύει η Υρώ Μανέ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βιργινία Κυπριώτη
Φωτογραφία: George Alexandrakis
Art Work: Amarildo Topalis
Παραγωγός: Γιάννης Μακρίδης
 
Πληροφορίες
Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 16€, Φοιτητικό – Μαθητικό - Ανέργων 13€
Θέατρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1 - Πλ. Αγ. Σοφίας, Τηλ.: 2310-225172)  
Πληροφορίες: 2310-428007, 428027

Θεατρικές Παραστάσεις