Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Ανταπόκρισης: 'Γιατί μ’ αρέσεις'

 
   Περίπου δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα του στον παλιό χώρο των SourLiBooM η «ρετροsexual», όπως τη χαρακτηρίζουν, μουσικοθεατρκή παράσταση «Γιατί μ’ αρέσεις» επιστρέφει ξανά φρέσκια στο νέο χώρο της ομάδας. Μια συζήτηση με την σκηνοθέτη Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου μας έδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη φύση του έργου.
 
mareseis   «Αυτό που θεωρώ γοητευτικό σχετικά με την αισθητική της ρετρό εποχής, είναι η εμμονή στη λεπτομέρεια, είτε αυτή έχει να κάνει με τη συγγραφή είτε με οποιαδήποτε άλλη τέχνη. Ο κόσμος τότε αγαπούσε τη στιγμή και πολύ προσεκτικά επιμελούταν και την πιο μικρή πτυχή της καθημερινότητας του- από τα ρούχα που θα φορέσει, μέχρι το πώς θα συμπεριφερθεί στο αντικείμενο του ερωτικού του πόθου», αναφέρει η σκηνοθέτης.
 
   Το «Γιατί μ’ αρέσεις» πειραματίζεται με την «ρετρό σεξουαλικότητα». Πρόκειται για μια σύνθεση κείμενων της ελληνικής λογοτεχνίας της περιόδου 1950-1980, την οποία επιμελήθηκε η ίδια η Βαλεντίνα θέλοντας να τονίσει το ιδιαίτερο χιούμορ της παλαιότερης εκείνης εποχής. Η σκηνοθέτης αναφέρει πως με την επιλογή να δραματοποιήσει πεζά λογοτεχνικά έργα, δίνει την ευκαιρία στο κοινό της να έρθει σε επαφή με κείμενα που ενδεχομένως δεν θα διάβαζε ποτέ. Παράλληλα, στην ίδια παρέχεται μεγαλύτερο εύρος οπτικής και σκηνοθετικής ελευθερίας.
 
mareseis2   Είναι, μάλιστα, εντυπωσιακό το πώς ο κατάλληλος χειρισμός ενός ενίοτε ερωτικού κειμένου μπορεί να το μετατρέψει σε δυναμικό κωμικό ερέθισμα και το πώς μία αφήγηση μπορεί να λειτουργήσει δυναμικά δημιουργώντας έντονες θεατρικές εικόνες. Όπως ανέφερε η Βαλεντίνα «Αυτό στο οποίο θέλησα να δώσω έμφαση είναι το κωμικό στοιχείο που υποβόσκει σε αυτά τα κατά κύριο λόγο ρομαντικά έργα και διαφαίνεται στις προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις που περιγράφουν συχνά «ωμές ερωτικές σκηνές».
 
   Σε μία παράσταση στραμμένη στη δύναμη της γλώσσας, βλέπουμε να ζωντανεύουν μπροστά μας αποσπάσματα έργων των Λουντέμη, Καραγάτση, Μυριβήλη, Νιρβάνα, Βασιλειάδη και Εμπειρίκου, αυτούσια όπως δόθηκαν στο κάποτε αναγνωστικό κοινό τους σε ιδιόλεκτο ή καθαρεύουσα, χωρίς παρόλα αυτά να προκαλούν προβλήματα κατανόησης.
 
   Στα λογοτεχνικά αποσπάσματα εμπλέκονται δημιουργικά τραγούδια με αναμνήσεις μια άλλης πραγματικότητας.  Αγόρια με χειλάκι πετροκέρασο, μπέμπες που μεγαλώνουν και σούρουπα που αγκαλιάζουν τους ανθρώπους, αποκαλύπτουν σαν ζωντανές φωτογραφίες, εικόνες μιας άλλης πραγματικότητας ευνοώντας μια ευχάριστη και νοσταλγική ατμόσφαιρα.
 
   Με ζωντανή ορχήστρα, η μουσική έναρξη λειτουργεί ως το πρώτο φλασμπάκ στην ερωτική διάθεση των τότε εποχών. Σύντομα αρχίζουν με όμορφους ρυθμούς να λαμβάνουν μέρος οι ρετρό ιστορίες οι οποίες ξετυλίγονται μπροστά μας μέσω ευρηματικών σκηνοθετικών τρικ και συχνές αλλαγές ρόλων. Η ομάδα των SourLiBooM υπενθυμίζει και τονίζει στους παλαιότερους την ομορφιά του «ρετρό» και εισάγει τους νεότερους σε δυναμικές ενός παρελθόντος που για ευνόητους λόγους δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να εμπλακούν.
 
mareseis3   Η Βαλεντίνα έκλεισε τη συζήτησή μας λέγοντας « Αυτό που το παρελθόν μπορεί να δώσει στους καινούριους είναι η γνώση όχι ως στείρα πληροφορία αλλά ως εφαλτήριο για την εξέλιξη. Δεν αναφέρομαι σε ακραίες εκδηλώσεις προγονολατρείας και αρχαιολαγνείας αλλά στη γνώση της ανθρώπινης φύσης, της ιστορίας, του πολιτισμού με την ευρεία έννοια.[...] Αν είσαι ερωτευμένος, ανεξαρτήτως εποχής, πάνω κάτω τα ίδια θα πεις, τα ίδια θα κάνεις. Ίσως όμως αυτό που μας λείπει σήμερα στον έρωτα είναι οι σωστοί ρυθμοί. Όταν λόγω της ταχύτητας του σήμερα μαθαίνεις να συμπεριφέρεσαι και να μιλάς τηλεγραφικά, τηλεγραφικά μαθαίνεις και να εκφράζεις την αγάπη, τον έρωτα, τα συναισθήματα γενικότερα. Πολλές φορές αποτυγχάνουμε να απολαύσουμε τη διαδικασία, να ορίσουμε και πολύ περισσότερο να εκφράσουμε τα θέλω μας».
 
Έλενα Σκρέκα
 
Συντελεστές Παράστασης
Σκηνοθεσία-σύνθεση κειμένων: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρήστου
Σκηνικά: Αγγελική Αρναούτογλου, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου
Επιμέλεια κοστουμιών:  SourLiBooM
Επιμέλεια μουσικής, ενορχήστρωση: Βασιλική Αλεξίου, Γρηγόρης Πυριαλάκος
Μουσική διδασκαλία: Βασιλική Αλεξίου, Γρηγόρης Πυριαλάκος
Χορογραφίες: Καλλιόπη Τζιτζίκα, Αλεξάνδρα Τσοτανίδου
Φωτογραφίες, σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος: Εύη Μίτσαλα, Γρηγόρης Πυριαλάκος
Video: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου, Δάφνη Φαραζή
Τεχνική υποστήριξη: Ελένη Πρασίνη
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Αγγελική Αρναούτογλου, Γιάννης Βαρβαρέσος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου, Ειρήνη Πατσούρου, Καλλιόπη Τζιτζίκα
Τραγουδούν: Βιργινία Γκαϊντατζή, Βασιλική Ποζίδου, Γρηγόρης Πυριαλάκος, Νάντια Φιόρου
Παίζουν οι μουσικοί: Βασιλική Αλεξίου (πιάνο), Γιάννης Σαββίδης (βιολί), Στέλλα Σαράφη (κλαρινέτο)
 
Παραστάσεις:
3, 9, 10, 16 και 17 Φεβρουαρίου 2013
Έναρξη: 21.15
SourliBoom, Κ. Κρυστάλλη 4, Θεσσαλονίκη
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό & ανέργων)
Πληροφορίες - κρατήσεις: 2314011584 (καθημερινά 18.00-21.00)
www.sourliboom.com

Θεατρικές Παραστάσεις