Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Ψυχολογία Συριανού Συζύγου'

   Ήταν μία φορά και ένα καιρό ένας τριαντάρης Συριανός, αμετανόητος εργένης ώσπου ερωτεύεται μία κορασίδα, την Χριστίνα. Νέα, μελαχρινή που άθροιζε πολλά χαρίσματα, ιδιαιτέρως θελκτική και Σμυρνιά. Για να μπορέσει να απαλλαχθεί από την ανυπόφορη κατ’ αυτόν κατάσταση ερωτευμένου, αποφασίζει να την παντρευτεί.
 
   «Την Χριστίνα την επήρα καθώς παίρνει κανείς κινίνον διά να απαλλαχθεί από τον πυρετόν», μας εξομολογείται. «Μακάριοι οι κατέχοντες», θα αναφωνήσει αργότερα. Τι ακολούθησε όμως; H Χριστίνα του βγήκε κοκέτα, φιλάρεσκη και επιπλέον θεά της ακαταστασίας και λάτρης των κοσμικών συγκεντρώσεων και των χοροεσπερίδων. Κάπου εκεί αρχίζει το προσωπικό του βασανιστήριο, οι εφιαλτικές, ερήμην της γυναικός του, νύχτες, οι υποψήφιοι εραστές, η απώλεια της συγκέντρωσής του, ο κακεντρεχής σχολιασμός του από τους συντοπίτες του. Βρε τον καψερό τι έπαθε!
 
syrianos syzygos2   Πόσο πλατύς νους πρέπει να ήταν ο Εμμανουήλ Ροΐδης και πόσο πρωτοποριακές και ανατρεπτικές ιδέες είχε για τον έρωτα και την αντιμετώπισή του. Το κείμενο «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» δημοσιεύτηκε στις 4 και 5 Δεκεμβρίου το 1894 στην εφημερίδα «Άστυ». Ο συγγραφέας, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές του περασμένου αιώνα με βαθιές γνώσεις της ευρωπαϊκής παιδείας και της ελληνικής γραμματείας, στόχευε σε όλα τα κείμενά του στην αισθητική απόλαυση και στην πνευματική καλλιέργεια του έλληνα αναγνώστη και το πέτυχε.
 
   Μέσα σε λίγες σελίδες ανακαλύπτει κανείς ένα διαμάντι που άγει την ψυχή. Το κόψιμο, το σχήμα του, η καθαρότητά του! Αυτό το καράτι ελληνικής γλώσσας δραματοποίησε και απέδωσε η σκηνοθέτρια Σοφία Καραγιάννη και η θεατρική ομάδα GAFF με απόλυτη επιτυχία και σεβασμό. Μία θεατρική μπαλάντα με αρωγούς δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου
 
   Τον δυστυχή σύζυγο ενσαρκώνει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης με εύγλωττο τρόπο. Με πολύ διάθεση, διασκεδαστικά, και καλόγουστα μεταφέρει στην πλατεία τον λόγο του Ροΐδη και μας παρασύρει μαζί του. Με πόση δεξιοτεχνία, μαεστρία και ποιητική ψυχή έπλασε τον χαρακτήρα του, πότε συνδέοντάς μας και πότε απομακρύνοντας μας από το αντικείμενο του πόθου του και τους ήρωες της ιστορίας. Δίπλα του στάθηκε άξια η Ειρήνη Μουρελάτου με έντονη θεατρικότητα και ρυθμό αποδίδοντας καίρια την «φιλάρεσκη» κορασίδα.
 
   Η εύστοχη μουσική επένδυση του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη και τα λιτά έως και ελαφρώς άνευρα σκηνικά της Δέσποινας Γαμβρουδής πλαισιώνουν αυτό το «Παραμύθι με όνομα».
 
   Προτροπή: να το δείτε και θα περάσετε μαγικά, θα ξεφύγετε από τις επαναλήψεις, θα απολαύσετε ένα θέατρο όπως το θέλουμε, και όχι όπως συνηθίζεται τελευταία με αντιμνημονιακή διάθεση, αλλά ψυχαγωγικά και αγχολυτικά, σα να διασχίζεις την Τσιμισκή στις 8 το πρωί χωρίς μποτιλιάρισμα και με όλα τα φανάρια πράσινα.
 
Σπύρος Μέλλιος
 
 
   Υ.Γ. Αγοράστε το πρόγραμμα της παράστασης σε προσιτή τιμή. Θα είναι ένα στολίδι στην βιβλιοθήκη σας.
 
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Μουσική: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης
Σκηνικά: Δέσποινα Γαμβρούδη
Κοστούμια: Αγγελική Καραμούτσου
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Ειρήνη Μουρελάτου
 
Πληροφορίες :
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Σάββατο στις 21.00
και Κυριακή στις 20.00
Χώρος: Θέατρο Αυλαία, Κτίριο ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή
Εισιτήρια: 15 ευρώ, Φοιτητικό – Ανέργων 10 ευρώ
Τετάρτη και Πέμπτη: Γενική είσοδος 10 ευρώ
Πληροφορίες – κρατήσεις:   2310237700
 

Θεατρικές Παραστάσεις