= Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Οι Καιόμενοι'
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Οι Καιόμενοι'

 
   Πρόκειται για ένα κείμενο διακεκριμένο με το Β’ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού έργου για το 2010. Η Δέσποινα Καλαιτζίδου συνδέει τη συγγραφή των καιόμενων με το ποιήμα του Τάκη Σινόπουλου «Ο καιόμενος» και την αυτοχειρία  του Β. Χαρισόπουλου το 1987 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δυσλειτουργία των πολιτικών θεσμών.
 
Oi kaiomenoi1   Μία άλλη Ελλάδα. Μία ρημαγμένη χώρα απο καταστροφές κάθε είδους. Άνθρωποι και τοπία φθαρμένα, φθαρμένες ηθικές, φθαρμένα συναισθήματα και κάπου εκεί μέσα όλοι έμαθαν  να συμβιβάζονται σε μικρές συνήθειες όπως τα παιδιά. Η χώρα των τρελών και εκεί μέσα όλοι μεταξύ τους ανταλλάσσουν παραλογισμούς και γεμίζουν τα αποθέματα ανυπαρξίας τους με λόγια. Υπάρχουν με ιδιότητες ή ψάχνοντας ιδιότητες για τα προσωπά τους.
 
   Κάποια σκληρή μαντάμ που με απροκάλυπτες συνουσίες προκαλεί την παιδική της αθωότητα και επιβάλεται στη χώρα των καιόμενων με τη βοήθεια ενός λοχαγού. Χαμένοι και οι δύο σε μοτίβα και επαναλήψεις  δημιουργούν εικόνες για τον υποτιθέμενα ιδανικό τους κόσμο. Την κατηφόρα τους ακολουθούν ένας στρατιώτης, μία γριά, ένας παπάς, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Και κάπου γύρω τους, κάποιος, που πριν χρόνια πριν χρόνια είχε τολμήσει να αυτοκαταστραφεί για χάρη τους. Κάποιος με όνομα. Στη μέση της πλατείας, καιόμενος, έχει χαραχθεί στις μνήμες των υπολοίπων και ανεπαίσθητα τους στοιχειώνει μέχρι να νιώσουν το τέλμα γύρω τους. Άλλοι θυμούνται λίγο άλλοι καθόλου. Άλλοι θεώρησαν τη λήθη προσαρμοστικότητα και φτάσανε σε άρνηση οτιδήποτε ανθρώπινου.
 
   Στο χώρο δράσης συχνά εμφανίζεται μία παιδική κούκλα που ψάχνει να υπάρξει ανάμεσα σε ανήθικους και ηθικούς. Όλοι τους πλάθουνε ζωές σε παραμύθια και παιχνίδια μέχρι πάλι να υποκύψουν στο καθεστός της καταστροφής.
 
Oi kaiomenoi22   Το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου παρουσιάζει μια παράσταση στημένη γύρω απο την παιδικότητα και τη φθορά της. Εικόνες ενός ρημαγμένου τσίρκου και κατεστραμμένης αθωότητας, μπλεγμένες με μελωδίες μουσικών κουτιών και επικήδειους για να αναπαυθούν οι ψυχές των ημιζώντων χαρακτήρων. Η σκηνή λιτή, και κατευθείαν την προσοχή σου τραβάνε μερικά πράσινα μπαλόνια και το μεγάλο πανί ενός παλιού τσίρκου, να κρέμεται θριαμβευτικά δημιουργώντας ένα διάδρομο στο δάπεδο. Στη μέση μία στήλη, άξονας των μεταμορφώσεων των τοπίων και μέρος τιμωρίας των επίδοξων ονειροπόλων.
 
 
   Εντυπωσιακές εναλλαγές ρόλων και χρόνων της δράσης λαμβάνουν μέρος κατα τη διάρκεια της παράστασης πάνω στη σκηνή. Το σωματικό θεατρο μπλέκεται με εκφυλισμένα παραμύθια και καθηλωτικές φωνές.  Εκεί που τα χαμένα παιδιά μέσα μας ψάχνουν να βρούν τα ίχνη τους σε ένα κόσμο όπου ο ευτελής καθωσπρεπισμός  ανάγεται σε τρόπο κυριαρχίας. Οι καιόμενοι με μορφές παλιάτσων έρχονται να θέσουν το ερώτημα ποιοι είναι οι πραγματικοί κλόουν  στις κοινωνίες και πως οι στερεοτυπικά ευπρεπείς μπρούν εύκολα να παραπλανήσουν.
 
   Φεύγοντας από την παράσταση παρατήρησα τον εαυτό μου να επαναφέρει ασυναίσθητα στη μνήμη εκείνη την μελωδία του ρέκβιεμ που βασάνιζε τις συνειδήσεις των καιόμενων.  Ζητούμε τελικά αναπαύση όντας ζωντανοι;
 
Έλενα Σκρέκα
 
Συντελεστές :
Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Σκηνικά- κοστούμια: Μαρία Μυλωνά
Κινησιολογική  επιμέλεια: Χριστίνα Μπήτιου
Μουσική επιμέλεια: Αθηνά Γκούμα
Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός σκηνοθέτη-οργάνωση παραγωγής: Ευτυχία Καβαλίκα
 
Παίζουν οι ηθοποιοί :
Χριστίνα Γαρμπή, Τάσος Ροδοβίτης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Θωμάς Βελισσάρης
 
Πληροφορίες :
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9.15μμ
Χώρος: Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12-Θεσσαλονίκη)
Εισιτήρια: Κανονικό-12 ευρώ, Φοιτητικό, Μαθητικό, Εκπαιδευτικών, Κάρτες Πολιτισμού-7 ευρώ, Κάρτες Ανεργίας, Δραματικές Σχολές-5 ευρώ
Κρατήσεις Θέσεων: 2310.229249
Διάρκεια παράστασης:1 ώρα και 10 λεπτά
Joomla Social by OrdaSoft!