Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Ο Ύπνος Του Δικαίου'

 
ypnos3   Δύο στεφάνια στην πόρτα του Θεάτρου Όρα εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και αποχαιρετούν τον αγαπημένο σύντροφο του Γ. Α. Παπανδρέου, ενώ ένα χαρτί κολλημένο στην πόρτα ενημερώνει το κοινό ότι ο αγαπημένος σύζυγος και πατέρας, ο τέως υπουργός Λάζαρος, κηδεύεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 στο χώρο του θεάτρου. 
 
   Φυσικά, την κηδεία έχει αναλάβει ο οίκος τελετών Στέλιος Μπαμπούλας & Υιοί, οι οποίοι αποδεικνύουν, με κάτι τέτοια, ότι διαθέτουν εκτός από μια επικερδή επιχείρηση, αφού ο θάνατος μόνο δεν περνάει κρίση, και αρκετό χιούμορ.
 
   Στην αρχή της παράστασης γνωρίζουμε το Λάζαρο, έναν τέως υπουργό και λίγο λαμόγιο, ο οποίος μας ενημερώνει για τα δύο πράγματα που φοβάται περισσότερο από το θάνατο και μας διηγείται πως αυτά τα δύο τον οδηγούν στο θάνατο. Τρεις άνδρες αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να εισβάλουν στο σπίτι του για να το ληστέψουν τη νύχτα που οι δύο κόρες και η γυναίκα του Λάζαρου ξενυχτούν το νεκρό τους. Εκεί όμως, λίγο μπερδεύονται τα πράγματα.
 
ypnos   Αν και η παράσταση δίνει την αίσθηση ότι θα είναι μια κωμωδία καταστάσεων με τρεις αφελείς, ερασιτέχνες ληστές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θάνατο ενός τέως υπουργού για να πάρουν τα ομόλογα που κρύβει στο σπίτι του, είναι πολλές οι αναφορές του κειμένου στη θρησκεία, στο φαρισαϊσμό που προκαλεί η παρερμηνεία της, στις αμαρτίες που διαπράττονται από ήρωες με ονόματα εμπνευσμένα από την Αγία Γραφή αλλά και στη Θεία Δίκη.
 
   Ως προς τους διαλόγους της παράστασης, προσωπικά θεωρώ, ότι μπορούσε να αποφευχθεί η συνεχής χρήση λέξεων που λέγονται, βέβαια, καθημερινά από πολλούς ανθρώπους αλλά μειώνουν, κατά τη γνώμη μου, την ποιότητα ενός θεατρικού κειμένου. Ίσως να ήθελε ο συγγραφέας να δώσει ρεαλιστική διάσταση σε ένα, ούτως ή άλλως, σύγχρονο κείμενο ή να δημιουργήσει ανάλαφρη διάθεση στο κοινό, αλλά υπάρχει πάντα η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται άλλες εκφράσεις ή κάποια πράγματα, απλώς, να εννοούνται.

ypnos2   Ως προς τη σκηνοθεσία από την άλλη πλευρά, ήταν έξυπνη η σκηνή με τις σκιές των γονιών του ενός εκ των ληστών πίσω από το λευκό σεντόνι, όπου οι κινήσεις και οι αλλαγές στον τόνο της φωνής τους πρόδιδαν τα συναισθήματα τους και όχι η έκφραση των προσώπων τους. Ακόμη, ένα καλογυρισμένο βίντεο λίγων λεπτών, που παρουσιάζεται στο τέλος περίπου της παράστασης, δημιουργεί μια ανατροπή αλλά κάνει το θεατή να αναρωτιέται αν το γεγονός αυτό συνέβη για να εξελιχθεί η ιστορία της συγκεκριμένης παράστασης ή αν εξυπηρετεί κάποιον άλλο σκοπό.

   Παρά τις όποιες προσωπικές ενστάσεις, είναι θετικό οι νέοι άνθρωποι να είναι δημιουργικοί και να εκφράζονται μέσω της τέχνης που αγαπούν, κάτι που φαίνεται να πράττουν τα μέλη της ομάδας «arΤις ει;», τα οποία ανέλαβαν το ανέβασμα της συγκεκριμένης θεατρικής ιστορίας.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Κείμενο: Βασίλης Ισσόπουλος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ισσόπουλος
Βοηθ. Σκηνοθέτη: Σέβη Δονσούζη
Μουσική: Δημήτρης Κανίογλου
Κίνηση-Χορός: Κατερίνα Αντωνιάδου
Σκηνογραφία: Γιώργος Μπογιατζίδης, Έλλη Τελεβάντου
Ενδυματολογία: Έλλη Τελεβάντου
Μακιγιάζ: Άννα Γαϊτανή
Γραφιστικά: Γιάννης Καρδασιάδης
Video by: Δημήτρης Βαβάτσης, Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Υπ. επικοινωνίας: Νίκος Σδούγγος
 
Διανομή
Λάζαρος: Θοδωρής Πολυζώνης
Θωμάς: Τριαντάφυλλος Σιδερίδης
Τζουντ: Τάσος Μπαρνιαδάκης
Τζος: Τριαντάφυλλος Δελής
Μάγδα: Μαρία Σπαθοπούλου
Μαρία: Ηλιάνα Σιδηρά
Μητρώ: Αθηνά Ευσταθίου
Μπαμπάς Θωμά: Θοδωρής Πολυζώνης
Μαμά Θωμά: Αθηνά Ευσταθίου
Φιλική Συμμετοχή στο video: Δημήτρης Διακοσάββας
Ηχογραφημένες φωνές: Σταύρος Μπίλλιος, Θεοδόσης Φυλακτός, Περικλής Σταύρου, Κωνσταντίνος Κοτρότσιος, Βασίλης Ισσόπουλος, Δημήτρης Κανίογλου
 
Πληροφορίες
Χώρος: Θέατρο Όρα (Αντ. Καμάρα 3 – έναντι ΧΑΝΘ)
Ημέρες Παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
έως την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013
Εισιτήριο: 10 ευρώ – κανονικό, 8 ευρώ – φοιτητικό, Ομαδικό (5+ ατόμων), 5 ευρώ – κάτοχοι κάρτας ανεργίας και λοιπών κοινωνικών ταμείων
Τηλ. κρατήσεων: 2310-232799, 6936985063
 
* Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες

 

Θεατρικές Παραστάσεις