Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Σεμινάριο Βλακείας

 
«Σεμινάριο Βλακείας»
Θέατρο Σοφούλη
 
   blakeia01Το θέμα της βλακείας ανά τους αιώνες, μια ανεξάντλητη και ασυναγώνιστα αήττητη δύναμη, πραγματεύεται το συγκεκριμένο «προπτυχιακό» σεμινάριο στο Αμφι-Θέατρο Σοφούλη. Μια ιδέα του ηθοποιού Δημήτρη Πιατά για μια παράσταση αφιερωμένη στη βλακεία, βρήκε συνεργό το Σάκη Σερέφα στη δημιουργία του κειμένου και αυτό ήταν το έδαφος πάνω στο οποίο γεννήθηκε μια χαριτωμένη παράσταση με ιδιαίτερο και ίσως παρεξηγημένο θέμα. Ένας κωμικοτραγικός μονόλογος, από ένα συγγραφέα που λατρεύει τις αναθέσεις και λειτουργεί καλύτερα εντός ορίων και προθεσμιών, με μια ματιά που δεν κραυγάζει, δεν βρίζει αλλά δικαιώνει, σύμφωνα με το σκηνοθέτη της παράστασης Θοδωρή Γκόγκο.
 
   Ένα σεμινάριο επιτυχίας λοιπόν, είναι το καταληκτικό μάθημα που θα παρακολουθήσουν οι τεταρτοετείς φοιτητές ενός σύγχρονου τεχνοκρατικού κολεγίου, του «Success». Τη θέση των φοιτητών παίρνουν οι θεατές, οι οποίοι μέσα από τις θεωρίες και τα εμπεριστατωμένα παραδείγματα του «καθηγητή» Κωνσταντίνου Μπάζα, θα γνωρίσουν τη δύναμη αλλά και την αξία της βλακείας. Το μόνο που πρέπει να κάνει το κοινό είναι να ακούσει προσεκτικά την εισήγηση, ώστε να μάθει πώς οι βλακώδεις πράξεις παρουσιάζονται ως έξυπνες επινοήσεις.
 
   Όλοι, όπως και ο καθηγητής, κουβαλάμε ένα τραύμα, αφού έχουμε χαρακτηριστεί σε κάποια περίοδο της ζωής μας βλάκες. Ποιό είναι όμως, αυτό το στοιχείο που διαχωρίζει τον έξυπνο από το βλάκα;
 
   blakeia03Σε ένα μαύρο πίνακα είναι γραμμένα με αλφαβητική σειρά πολλά από τα συνώνυμα ή και τα παράγωγα της λέξης «βλάκας». Μια σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση πτυχή των γήινων, όπως λέει ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας, ένα θείο χάρισμα, όπως λέει μια παλιά αραβική παροιμία και ακούγεται στην παράσταση, η βλακεία πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Όλοι, ανεξαιρέτως, τη διαθέτουμε και τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ όσο οι ίδιοι πιστεύουμε. Τρανό παράδειγμα της παραπάνω άποψης είναι ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην παγκόσμια ιστορία έγιναν από ευφυείς ανθρώπους. Από ιερωμένους, στην περίπτωση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, από μεγάλους στρατηλάτες, στην περίπτωση του Ναπολέοντα. Όλες οι περιπτώσεις βλακωδών πράξεων παρουσιάζονται κωμικά από τον ηθοποιό, ο οποίος αλλάζει φωνή και ύφος ανάλογα με την περιγραφή, ενώ τα λόγια του περιέχουν και μια δόση πικρίας για την απάνθρωπη πολλές φορές ανθρώπινη σκέψη και την ατιμωρησία της.
 
   Μια ωραία παράσταση η οποία έληξε πανηγυρικά, αφού στο τέλος της γιορτάστηκαν και τα γενέθλια του εισηγητή του υποτιθέμενου σεμιναρίου, Κωνσταντίνου Μπάζα. Στην έξοδο θα πάρετε και μια βεβαίωση για την επιτυχή παρακολούθηση του «Σεμιναρίου Βλακείας» (μπορεί να ενισχύσει το βιογραφικό σας, πού ξέρετε;), ενώ ο κύκλος σεμιναρίων θα ολοκληρωθεί στο Θέατρο Διάνα της Αθήνας, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου του 2012.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Κείμενο: Σάκης Σερέφας
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννα Κούλα, Αχιλλέας Κάππης
Σκηνικά - Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος
Στο ρόλο του Εισηγητή ο Κωνσταντίνος Μπάζας
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 στις 21:00
Γενική είσοδος:  10€
Θέατρο Σοφούλη
 Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά
Επικοινωνία – Κρατήσεις:  2310423925
blakeia05

Θεατρικές Παραστάσεις