Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Η Γυναίκα Της Πάτρας

 

«Η Γυναίκα Της Πάτρας»
Θέατρο Αυλαία
 
   sofianewonetheater2Με έναν τίτλο δανεισμένο από το «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού και μια συνομιλία περίπου δώδεκα ωρών με την περίφημη Πανωραία στα χέρια του, ο ποιητής και δημοσιογράφος Γιώργος Χρονάς εκδίδει το 1989 ένα βιβλίο για τη συγκεκριμένη γυναίκα της Πάτρας. Χωρίς φόβο ή ντροπή τον εμπιστεύτηκε και του μίλησε για τη ζωή της κι εκείνος χωρίς να αφαιρέσει ή να διορθώσει κάτι από το λόγο της παρουσίασε ένα «δαιμονικό» -με την έννοια του μοναδικού- πρόσωπο που ανήκε όμως αδιαπραγμάτευτα στο Θεό.
 
   Ο συγγραφέας του βιβλίου με χαρά δηλώνει, σε συνέντευξη του, ότι δύο μεγάλα ταλέντα συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν μια εκπληκτική παράσταση. Με την Ελένη Κοκκίδου να μοιάζει και ως παρουσία αλλά και ως προς το ψυχικό μέρος στην Πανωραία και μια πολύ σοβαρή στη δουλειά της σκηνοθέτιδα, όπως είναι η Λένα Κιτσοπούλου, δημιουργήθηκε ένα έργο με θέμα τη ζωή και την πορεία μιας φημισμένης εκδιδόμενης γυναίκας. Η δική του συνεισφορά στη θεατρική μεταφορά του κειμένου ήταν η απόλυτη εμπιστοσύνη και ελευθερία απέναντί στις δύο γυναίκες που ανέλαβαν να οπτικοποιήσουν το υλικό του βιβλίου.
 
   Η αμεσότητα και η βίαιη αλλά αληθινή γλώσσα του κειμένου, είναι τα στοιχεία που ώθησαν τη Λένα Κιτσοπούλου να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία της παράστασης μετά την παρότρυνση της ηθοποιού Ελένης Κοκκίδου, η οποία διάβασε πρώτη το κείμενο. Με μια συρραφή, αφού έπρεπε ένα βιβλίο διακοσίων σελίδων να μετατραπεί σε μονόλογο είκοσι περίπου σελίδων, φώτισε σημεία που η ίδια επιθυμούσε και έδωσε θεατρική δομή με χρονική αφήγηση της ιστορίας, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση.
 
   sofianewonetheater3Η Ελένη Κοκκίδου, διαβάζοντας το βιβλίο, μαγεύτηκε από τη γυναίκα με τα ακραία αισθήματα και θέλησε να μιλήσει στον κόσμο γι’ αυτήν. Με έναν εξομολογητικό μονόλογο, σε μια λαϊκή παράσταση όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, «βγάζει από μέσα της την Πανωραία» και διηγείται τα σκοτεινά αλλά και τα φωτεινά σημεία της ζωής της.
 
   Με γυρισμένη την πλάτη στους θεατές, αλλοιωμένη φωνή και μια αντρική κούκλα ως συνομιλητή, ξεκινά η Πανωραία μια σύντομη αφήγηση για τις τραγωδίες της ζωής της. Γέννησε πολλά παιδιά, έχασε πολλά παιδιά, κακοποιήθηκε και πόνεσε, ενώ η μόνη ευτυχισμένη περίοδος της ζωής της ήταν 27 μέρες. Με χιουμοριστικό τρόπο γίνεται σχόλιο για την απόκρυψη της ηλικίας της, αφού και στο Χρονά έκρυψε τουλάχιστον μια δεκαετία όταν άρχισαν οι συνεντεύξεις για τη ραδιοφωνική του εκπομπή «Πρόσωπα».
 
   Έπειτα η Πανωραία γυρίζει, απευθύνεται στο κοινό και διηγείται την ιστορία της αναφερόμενη συνέχεια στην ομορφιά και στην πίστη της. Ήταν περήφανη για την εμφάνιση της, την οποία όμως θεωρούσε και πηγή όλων των δεινών της, ενώ δεν θεωρούσε ότι έπρεπε να ντρέπεται για τη δουλειά της, αφού σύμφωνα με την Αγία Γραφή χρησιμοποιούσε το σώμα της για να ζήσει.
 
   Η διάθεση της μεταβάλλεται γρήγορα και εύκολα ανάλογα με τις διηγήσεις της και καταφέρνει με μαεστρία να κάνει τους θεατές να συγκινηθούν με τα δράματα που βίωσε και να γελάσουν με την αθωότητα της. Η φωνή της είναι γλυκιά όταν μιλάει ήρεμα αλλάζει όμως, και η χροιά και ο τόνος της, όταν αναφέρεται στα άγρια συμβάντα της ζωής της. Παράλληλα με τις διηγήσεις της, τραγουδάει και χορεύει καθώς θυμάται την πορεία της. Σμυρναίικα, δημοτικά και λαϊκά ακούγονται, κάποια για να φορτίσουν και άλλα για να αποφορτίσουν την ατμόσφαιρα.
 
   Λίγο πριν το τέλος, αλλάζει πίσω από ένα παραβάν για να γίνει για λίγο η γυναίκα που ήταν στα νιάτα της, ενώ παράλληλα αναφέρεται σε μέρες σκληρής δουλειάς και στη δυνατή και καλή σχέση που είχε με τους ομοφυλόφιλους πελάτες της. Το τέλος της παράστασης απότομο, δείχνει ίσως την ξαφνική διακοπή των συνομιλιών του Χρονά και της Πανωραίας, όταν εκείνος έγραψε ότι στη γειτονιά της την έλεγαν «τρελή» και εκείνη θύμωσε πολύ μαζί του. Για 70 λεπτά πάντως, η Πανωραία της Πάτρας με το γοητευτικό, άγριο ή αθώο λόγο της είναι πάνω στη σκηνή και μεταφέρει τις μνήμες της.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Συγγραφέας: Γιώργος Χρονάς
Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκωφ
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Ερμηνεύει η Ελένη Κοκκίδου
Συμμετέχει ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Από 10-21 Οκτωβρίου
Τετάρτη-Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 €
Φοιτητικό-Ανέργων: 12 €
Θέατρο «Αυλαία», πλατεία ΧΑΝΘ
Τηλ. 2310 237700
sofianewoneteheytatr4

Θεατρικές Παραστάσεις