Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Πρώτη Ύλη

 

sofiatheatriko02

«Πρώτη Ύλη»
Αποθήκη 15
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
 
   sofiatheatriko1Σε μια περίοδο κατά την οποία αναζητούνται διάφοροι τρόποι, ώστε να γίνει ό,τι καλύτερο με όσο το δυνατόν λιγότερα μέσα, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ξεκινώντας από το μηδέν προσπάθησε να δημιουργήσει ποίηση, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό τον εαυτό του. Σε μια αποθήκη, χωρίς κατασκευές ή οτιδήποτε άλλο απαιτούσε χρήματα και με βοηθό το Βραζιλιάνο Tadue Liesenfeld, με τον οποίο συνεργάστηκε στα τρία τελευταία του έργα, άρχισε ένα παιχνίδι πειραματισμού. Αυτή η διαδικασία γέννησε και τη συγκεκριμένη παράσταση. Ο δημιουργός της, με προϋπηρεσία στη σύλληψη και δημιουργία πολλών παραγωγών, γνωστός αρχικά για τη ζωγραφική του και μυημένος στο σύγχρονο χορό, θεωρεί την Πρώτη Ύλη του «μια άσκηση για το πόσο ζουμί μπορεί να βγάλει κανείς μόνο από το ταλέντο».
 
   Με ένα διάλειμμα δέκα χρόνων από την ερμηνεία, αλλά όχι και από τη δημιουργία, ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή για να παρουσιάσει τον Ιούνιο του 2012, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την «Πρώτη Ύλη». Τώρα, στο πλαίσιο ενός άλλου φεστιβάλ, αυτού των 47ων Δημητρίων, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για λίγες παραστάσεις, ενώ μετά ακολουθεί το Experimental Media and Performing Arts Center (EMPAC) της Νέας Υόρκης, όπου θα φιλοξενηθεί για να αναπτύξει νέες εκδοχές και οπτικές του έργου του.
 
   Το παρόν στην πρεμιέρα της παράστασης έδωσαν μεταξύ άλλων και οι: Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ενώ οι θεατές εκπλήσσονταν όταν έβλεπαν τον Παπαϊωάννου να ελέγχει χαμογελαστός τα εισιτήρια τους λίγο πριν την έναρξη της παράστασης. Ένας εγκαταλελειμμένος ουσιαστικά χώρος, μια παλιά αποθήκη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, διαμορφώθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη παράσταση και πινακίδες στον εξωτερικό χώρο του λιμανιού καθοδηγούν το κοινό στην Αποθήκη 15, στην «Πρώτη Ύλη». Μια εξέδρα για τις θέσεις των θεατών, τραπέζια και ένα μικρόφωνο αποτελούν το λιτό σκηνικό, ενώ ο φωτισμός αλλάζει μέσα από τη σκηνή από τον ίδιο τον Παπαϊωάννου.
sofiatheatriko06
   Σε ένα θέατρο χωρίς λόγια οι εικόνες γίνονται το κείμενο του, και το σώμα –με όρια και ικανότητες που αδυνατούμε πολλές φορές να αντιληφθούμε- λειτουργεί ως φορέας αισθητικών ιδεών, όπως ο ίδιος ο δημιουργός έχει πει σε συνέντευξη του. Με πολλούς συμβολισμούς, ξεκινά μια πάλη ανάμεσα στο δημιουργό και στο alter ego του. Μια μάχη ανάμεσα στο καλό, που παρουσιάζεται μέσα από το αθώο βλέμμα και την αδαμιαία περιβολή ενός άντρα και στο κακό, που υπάρχει μέσα στο σύγχρονο άνθρωπο με το αυστηρό μαύρο κοστούμι του. Ένας χορός ανάμεσα σε δύο άντρες που μερικές φορές γίνεται ερωτικός, σε ένα παιχνίδι δημιουργού και ζωντανού έργου τέχνης, όπου άλλοτε επικρατεί ο ένας και άλλοτε ο άλλος.
 
   sofiatheatriko2Με ένα πολύ έξυπνο εύρημα ο Tadue Liesenfeld μετατρέπεται μπροστά σε ένα μαύρο καμβά σε άγαλμα με κομμένα τα χέρια, το πόδι και το κεφάλι, ενώ όλη η παράσταση είναι μια αναμέτρηση με τη βαρύτητα και μια απόδειξη της ευλυγισίας των δύο σωμάτων. Σε όλες αυτές τις αλλαγές στην εμφάνιση και στη στάση τους, από ένα κασετοφωνάκι στα χέρια του Δημήτρη Παπαϊωάννου ακούγονται πότε επευφημίες και πότε γέλια. Η μόνη μουσική που ακούγεται στην παράσταση είναι για λίγο ένα ταξίμι του Γιάννη Παπαϊωάννου σε μπουζούκι, ενώ οι ήχοι παράγονται από τους ίδιους τους ερμηνευτές με τη χρήση του μικροφώνου. Έτσι, ακούγονται δυνατά σε όλο το χώρο οι εκρήξεις που συντελούνται εντός του δημιουργού και ο θόρυβος που κάνει το γυαλόχαρτο όταν λειαίνει την επιφάνεια του γλυπτού του. Σε όλη την υπόλοιπη παράσταση επικρατεί ησυχία, ενώ είναι συνεχής η οπτική επαφή όχι μόνο ανάμεσα στους δύο άντρες επί σκηνής αλλά και ανάμεσα σε εκείνους και στο κοινό.
 
   Το χειροκρότημα του κοινού ήταν θερμό και οι αντιδράσεις του στο τέλος της παράστασης ενθουσιώδεις, αλλά προσωπικά θα συμμεριστώ την αμφιβολία που εξέφρασε ο ίδιος ο δημιουργός της ως προς το βαθμό επικοινωνίας του κοινού με το έργο του.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Σκηνικά Κοστούμια - Φωτισμός: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κώστας Μιχόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη - Διευθύντρια Καλλιτεχνικής Παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου
Βοηθός Σκηνοθέτη - Τεχνικός Διευθυντής: Ντίνος Νικολάου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παυλίνα Ανδριοπούλου
Βοηθός Παραγωγής - Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κάλη Καββαθά
Κατασκευή Σκηνικού: Lazaridis Scenic Studios
Κατασκευή Κοστουμιού: Ισλάμ Κάζι
Φωτογραφίες: Νίκος Νικολόπουλος
Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών 2012
Ερμηνεύουν
Δημήτρης Παπαϊωάννου, Tadeu Liesenfeld
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων
11-14/10 και 17-20/10 στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 20 € & Μειωμένο: 10 €
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Ο αριθμός των θέσεων για κάθε παράσταση είναι περιορισμένος
sofiatheatriko05

Θεατρικές Παραστάσεις