Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Άγρια Μοναξιά

pp3527

“Άγρια Μοναξιά”
στο θέατρο ΟΡΑ

   pp1 1Την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, παρακολουθήσαμε, στο θέατρο “Όρα”, την πρεμιέρα της παράστασης “Άγρια Μοναξιά” που παρουσιάζει η ομάδα Perros, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Αθηναίου. Μία διασκευή της μαύρης κωμωδίας του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα (Martin McDonagh), “The Lonesome West”.

   Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της “Τριλογίας του Λήνεην” και είναι από τα πρώτα έργα του συγγραφέα και ένα από αυτά που τον καταξίωσαν στο χώρο. Η “Τριλογία του Λήνεην” (The Leenane Trilogy) αποτελείται από τα “Βασίλισσα της ομορφιάς” (The beauty Queen of Leenane), το “Ένα Ιρλανδέζικο κρανίο” (A skull in Connemara) και το “Άγρια Μοναξιά” (The Lonesome West). Η τριλογία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό, το Λήνεην, κάπου στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας. Οι δυσλειτουργικές ανθρώπινες σχέσεις είναι το βασικό του θέμα, τοποθετημένο στις καταστάσεις τη καθημερινότητας των κατοίκων του Λήνεην.

   ppAgria Monaxia se skinothesia Spurou Athinaiou sto theatro Ora 11Η “Άγρια μοναξιά”, ή “Μοναξιά στην Άγρια Δύση”, έχει ως κύριους χαρακτήρες δύο αδέρφια. Ο Βάλεν, συλλέκτης αγαλματιδίων θρησκευτικού θέματος, μονομανής με τα πράγματα που του ανήκουν και φιλάργυρος. Ο Κόλμαν, καλοπερασάκιας και ολίγον τεμπέλης. Και οι δύο οξύθυμοι και θερμόαιμοι. Μετά τη δολοφονία του πατέρα τους από τον Κόλμαν, εν βρασμό ψυχής, ο Βάλεν εκβιαστικά για να μην τον καταδώσει, αποκτά όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε η οικογένεια, αφήνοντας τον αδερφό του χωρίς λεφτά. Η σχέση μίσους και αγάπης που έχουν δημιουργήσει με τα χρόνια, γίνεται πιο έντονη μετά την κηδεία του πατέρα τους. Μόνοι σε ένα σπίτι, χωρίς κάποιον να τους συγκρατεί. Οι καυγάδες τους ομηρικοί και το γεγονός ότι δεν έχει σκοτώσει ακόμα ο ένας τον άλλο φαίνεται να είναι απλά θέμα τύχης. Και οι δύο με τάσεις αδελφοκτονίας και το μόνο που τους συγκρατεί είναι ο φόβος του να μείνουν μόνοι ή η επιθυμία να έχουν τη δυνατότητα να βασανίζουν ο ένας τον άλλο. Ζουν αρμονικά μέσα στο μικρόκοσμό τους, ανάγοντας σε ζητήματα μείζονος σημασίας μικρές καθημερινές λεπτομέρειες, καθιστώντας τα ικανά να παραγκωνίσουν γεγονότα που συμβαίνουν στον έξω κόσμο, πατροπαράδοτα σημαντικά, όπως θάνατοι ή θρησκευτικά ζητήματα.

   ppmain Agria Monaxia parastasi-003Ο παπάς της ενορίας, αλκοολικός και με περιόδους αμφισβήτησης της πίστης του και του ρόλου του ως ποιμένας, και μία μαθήτρια, πρόστυχη με έναν πολύ αθώο τρόπο με όνειρα φυγής, που εμπορεύεται το ουίσκι που φτιάχνει ο πατέρας της είναι τα άλλα δύο πρόσωπα του έργου. Αυτοί οι  δύο, μπαίνουν στη μέση στις εκρηκτικές σκηνές μεταξύ των δύο και προσπαθούν, ο καθένας με τον τρόπο του, να κατευνάσουν να πνεύματα και να εξομαλύνουν την τόσο τεταμένη ατμόσφαιρα.

   ppmain Agria Monaxia parastasi-002Μέσα σε ένα δωμάτιο ενός φτωχικού χωριάτικου σπιτιού περασμένων δεκαετιών διαδραματίζεται το έργο. Ένα καλοφτιαγμένο σκηνικό, πλήρες για τις ανάγκες της παράστασης, χωρίς υπερβολές και παραπανίσια πράγματα, αλλά με αρκετά προσεγμένες λεπτομέρειες. Ένα τζάκι, νεροχύτης και ένα ντουλάπι, ράφια με τα αγαλματάκια του Βάλεν, μία πολυθρόνα και ένα τραπέζι με καρέκλες είναι τα περιεχόμενα του δωματίου, χωρίς τίποτα να μένει ανεκμετάλλευτο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ακόμα και το όπλο που κρέμεται πάνω από το τζάκι, χρησιμοποιείται στους καβγάδες των δύο αδερφών. Η μουσική δυναμική, σύμφωνη στο ύφος της παράστασης, συμπλήρωνε το έργο δίνοντας ή αφαιρώντας, ανάλογα με την περίσταση, ένταση στα συναισθήματα.

   Οι ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών καλές, ενσαρκώνοντας επαρκέστατα κατά τη γνώμη μου, τους χαρακτήρες που υποδύονταν ο καθένας. Ίσως πιο έντονη προβολή του αλκοολισμού και των καταστάσεων μέθης του παπά να χρειαζόταν, χωρίς όμως η έλλειψή της να έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στο όλο αποτέλεσμα.

   Μία ωραία μαύρη κωμωδία, πολύ καλοδουλεμένη και πολύ ωραία παρουσιασμένη από την ομάδα Perros, σκηνοθετημένο από τον Σπύρο Αθηναίο. Για τέσσερις εβδομάδες, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σας περιμένουν στο θέατρο “Όρα”, για ένα διασκεδαστικό βράδυ παρακολουθώντας ένα έργο με πολύ γέλιο, χωρίς όμως να έχει μόνο επιφανειακά νοήματα.

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Συντελεστές:
Μετάφραση: Βασιλική Τζάμου
Σκηνοθεσία: Σπύρος Αθηναίου
Διασκευή – προσαρμογή: Σπύρος Αθηναίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λιάσιος
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία: Ηλένια Δουλαδίρη
Βοηθός Σκηνογράφου: Κώστας Πασχαλίδης
Ενδυματολογία: Ηλένια Δουλαδίρη
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Stage Fighting: Bαγγέλης Μανιτάκης
Τεχνική Υποστήριξη: Κώστας Πασχαλίδης, Ανδρέας Αθηναίου

Ηθοποιοί:
Κ______ Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Γ______ Σταύρος Ευκολίδης
Β______Κίμων Κουρής
Γk_____ Βασιλική Τζάμου

Θεατρικές Παραστάσεις