Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Το Χέρι

toxeri03
«Το Χέρι»
Θέατρο Αυλαία

   toxeri04«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι μια ιδέα, η οποία ταξιδεύει πιο εύκολα αφού δεν ζει σε μια συγκεκριμένη γλώσσα αλλά έχει δική της οντότητα… Υπάρχουν ιδέες στα έργα μου και είμαι ενθουσιασμένος που αυτές οι ιδέες μπορούν να μεταφραστούν σε οποιαδήποτε γλώσσα». Αυτό δήλωσε ο πρωτοποριακός Βρετανός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Tim Crouch, όταν παρουσίασε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2011 στην Αθήνα, το έργο του «My Arm». Με βασικό του μέλημα να συνδέσει το κοινό με τον ηθοποιό της παράστασης, παρουσίασε το 2003 στο Φεστιβάλ Showcase του Εδιμβούργου το πρώτο του έργο, που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους του Πειραματικού Θεάτρου της Βρετανίας.

   Ως προς την ελληνική εκδοχή του έργου τώρα, η Θεοδώρα Τζήμου ως ανώνυμο κορίτσι έτοιμο να μας διηγηθεί την ιστορία του, βρίσκεται ήδη πάνω στη σκηνή όταν οι θεατές εισέρχονται στην αίθουσα του θεάτρου. Μια τηλεόραση στην άκρη της σκηνής δείχνει ασπρόμαυρα τις ανέμελες στιγμές ενός κοριτσιού και μιας γυναίκας στη θάλασσα, ενώ ο μόνος ήχος (πέρα από τις ομιλίες και τα γέλια των θεατών βέβαια) που ακούγεται είναι ο παφλασμός των κυμάτων της θάλασσας. Ύστερα από λίγο με συμπαίκτη το κοινό, θα ξεκινήσει μια αναδρομή στο παρελθόν της, όπου και θα αφηγηθεί την υποσυνείδητη ανάγκη που είχε ως παιδί για αναγνώριση και προσοχή. Πού μπορεί όμως να οδηγήσει μια τέτοια ανάγκη όταν γίνεται εμμονή;

   Μέσα από μια περφόρμανς, που συνδυάζει με επιτυχία το χώρο, το χρόνο, τον ερμηνευτή και τη σχέση του με το κοινό, σχεδιασμένα και άλλες φορές αυθόρμητα, με τη συμμετοχή ή μη των θεατών, ζωντανά μα και με τη χρήση μέσων τεχνολογίας, δημιουργείται η κατάλληλη συνθήκη για την αφήγηση μιας «απλής ιστορίας» που περιέχει πολλούς διαφορετικούς κόσμους.

  toxeri01 Ένα εύστοχο σχόλιο -από τη μια μεριά- για τη μοντέρνα τέχνη και τη μακάβρια γοητεία που ασκεί η παραμόρφωση, ως θέμα εκθέσεων, στη σύγχρονη κοινωνία. Τι γίνεται όμως όταν πίσω από την τέχνη βρίσκεται η ανθρώπινη σάρκα ενός χεριού; Πόση αξία μπορεί να έχει το χέρι ενός ανθρώπου σε αποσύνθεση;

   Από την άλλη μεριά, η πεποίθηση ότι όταν κάποιος κάνει κάτι ενδιαφέρον αποκτά και ο ίδιος ενδιαφέρον, οδηγεί την ηρωίδα της παράστασης αργά αλλά σταθερά στην αυτοκαταστροφή. Η πράξη της προκαλεί όντως την προσοχή, γίνεται αντικείμενο ερευνών αλλά και βίαιων αντιδράσεων, ενώ η συνειδητοποίηση ότι τα χρόνια της ζωής της έφυγαν και έχασε ευκαιρίες και εμπειρίες, την ωθούν άλλοτε στην παραίτηση και άλλοτε στην αυτοκτονία.

   Μια ενδιαφέρουσα παράσταση για τις αυθόρμητες πολλές φορές κινήσεις και αποφάσεις ενός παιδιού, που είναι ικανές με τις συνέπειες τους να στιγματίσουν τη ζωή του. Το κόστος της αντιδραστικής συμπεριφοράς ενός κοριτσιού, που κινείται πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί προκειμένου να ανακαλύψει τα όρια της ύπαρξης του.

Σοφία Μαρτιγοπούλου

Συντελεστές
Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Σκηνικό: Έλενα Πέγκα
Μουσική Επιμέλεια: Έλενα Πέγκα - Θεοδώρα Τζήμου
Πρωτότυπη Μουσική: Hior Chronik
Styling: Βασίλης Κοτταράς
Ειδικές Κατασκευές: Valentino Marengo
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Ερμηνεύει: η Θεοδώρα Τζήμου
Παραγωγή: Θέατρο «Αυλαία»
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων
Από 5 – 16 Σεπτεμβρίου
Καθημερινά στις 21:15 (Εκτός Δευτέρας)
Τιμές Εισιτηρίων
Κανονικό: 15 € , Φοιτητικό: 10 €
Διάρκεια Παράστασης: 75 λεπτά
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2310 237700
toxeri02

Θεατρικές Παραστάσεις