Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Μια Βαλίτσα Μουσική

«Μια Βαλίτσα Μουσική»
Θέατρο Κήπου

   balitsatheater01Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, με μια βαλίτσα τραγούδια και μια χαριτωμένη παράσταση, ταξίδεψε ως τη Θεσσαλονίκη για να ρίξει την αυλαία στις 30ες Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου. Για μία μόνο ημέρα, το Σάββατο στις 4 Αυγούστου, το κοινό της Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια άλλου τύπου θεατρική παράσταση, σε «ένα Μπρόντγουεϊ των φτωχών». Οι διάσημες μελωδίες από γνωστές παραγωγές του Μπρόντγουεϊ, παρουσιάζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο και ελάχιστα μέσα, αποδεικνύοντας -σύμφωνα με το σκηνοθέτη της παράστασης Θοδωρή Αμπαζή- ότι η μουσική και η τέχνη δεν έχουν ανάγκη από τα φώτα και τα κόκκινα χαλιά.

   Η πρώτη εκδοχή του έργου φιλοξενήθηκε στην Καβάλα, στην οποία η ερμηνεύτρια Μαριάννα Κεσσόγλου ήταν η μόνη ηθοποιός επί σκηνής. Στην εκδοχή που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη όμως προστέθηκαν άλλοι δύο χαρακτήρες, ένας ρακοσυλλέκτης (Ναπολέων Κουκουζίκας), μόνιμος κάτοικος του πάρκου και ένα εννιάχρονο κορίτσι (Έλλη Κανάκη), που δείχνει την ερμηνεύτρια σε παιδική ηλικία. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, η μουσική που συνόδευε την παράσταση ήταν ζωντανή και οι σολίστες, ντυμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν με το θέμα του έργου, βρίσκονταν πάνω στη σκηνή.

balitsatheater02   Σε μια μέρα μαύρη για το λυρικό τραγούδι, όπως γράφει μια αφίσα κρεμασμένη στη σκηνή, μια νεαρή ερμηνεύτρια, πρόσφατα απολυμένη, θα αναζητήσει κατάλυμα σε ένα πάρκο, το οποίο και θα αποτελέσει σταδιακά το σκηνικό όπου θα ερμηνεύσει τραγούδια που αγάπησε. Με χαμόγελο πλέον, θα βγάλει από τη βαλίτσα της κοστούμια, περούκες και καπέλα που φορούσε σε παλιές της παραστάσεις και θα θυμίσει στο κοινό πολύ γνωστά τραγούδια από κινηματογραφικές κυρίως μεταφορές, όπως «Sound of music», «Mary Poppins», «Cabaret», «Mamma Mia» και αρκετές άλλες. Σε όλη αυτή τη μουσική διαδρομή, κοντά της βρίσκεται ο άστεγος ρακοσυλλέκτης, ο οποίος θα λειτουργήσει σαν το λαγό στην ταινία «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, και θα την πλησιάσει με διάφορους τρόπους, ώστε να της αποδείξει ότι η ευτυχία μπορεί να υπάρξει και στα πιο απλά μέρη, όπως για παράδειγμα σε ένα πάρκο. Εκείνος, ως άλλος «βιολιστής της στέγης», εμφανίζεται στη σκηνή τραγουδώντας «If I were a rich man», ενώ ο βενιαμίν της παράστασης, η μικρή Έλλη με τη γλυκιά φωνή της, τραγουδάει και παίζει βιολί αποσπώντας το πιο δυνατό χειροκρότημα του κοινού. Στο τέλος και οι τρεις μαζί, αποχαιρετούν τους θεατές χορεύοντας και τραγουδώντας το «Summer nights» από το «Grease».

balitsatheater03   Ένα παγκάκι στο κέντρο της σκηνής και ένας φανοστάτης, λίγο πιο πέρα ένας τενεκές, λίγα κούτσουρα, φράχτες και αρκετά ξερά φύλλα δέντρων συνέθεσαν το σκηνικό του πάρκου, όπου και διαδραματίστηκε η συγκεκριμένη μουσικό-θεατρική παράσταση. Λίγος καπνός, μια ντίσκο μπάλα, ένας γλάρος και λίγο χιόνι εμπλουτίζουν -μεταξύ άλλων- κάθε τόσο το σκηνικό για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ατμόσφαιρα. Ένα ευχάριστο αυγουστιάτικο βράδυ επομένως, σε ένα μιούζικαλ που περιελάμβανε ωραίες φωνές και μελωδίες συνοδευόμενες από τεχνικές έκφρασης και θεατρικού αυτοσχεδιασμού.

Σοφία Μαρτιγοπούλου

Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια : Θοδωρής Αμπαζής
Διασκευές τραγουδιών: Κρίστοφερ Μπάκα, Γιάννης Κανάκης
Επιμέλεια σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
Σχεδιασμός φώτων: Χρήστος Καρυάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γκλόρια Μισιριάν
Επιμέλεια κίνησης: Τζένη Αργυρίου
Βίντεο : Μάνος Μπατζόλης
Ερμηνεύουν
Μαριάννα Κεσσόγλου, Ναπολέων Κουκουζίκας και η μικρή Έλλη Κανάκη
Σολίστες Μουσικοί
Κρουστά : Κρίστοφερ Μπάκα
Πιάνο : Γιάννης Κανάκης
Κιθάρα : Γιώργος Καραθανάσης
Μπάσσο : Πάνος Καραθανάσης

Θεατρικές Παραστάσεις