Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Όρνιθες

3117

“Όρνιθες”

του Αριστοφάνη
στο θέατρο Δάσους

   2831 ornithes01Το έργο του Αριστοφάνη “Όρνιθες” παρουσιάστηκε στο θέατρο Δάσους, 30 και 31 Ιουλίου, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, στα πλαίσια της καλοκαιρινής τους περιοδείας. Μία από τις μέρες αυτές βρέθηκα και παρακολούθησα την αρκετά αξιόλογη αυτή παράσταση.

   Η ιστορία του έργου, λίγο πολύ γνωστή. Δύο Αθηναίοι πολίτες, στην αναζήτηση μίας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας, καταλήγουν στον ουρανό και ανακαλύπτουν ότι υπάρχει μία τεράστια κοινωνία πουλιών. Τους δίνουν την ιδέα να ιδρύσουν μία πολιτεία και να την οχυρώσουν με τείχη. Έτσι γίνονται οι άρχοντες των ουρανών, κόβοντας την επικοινωνία των θεών με τους ανθρώπους. Με το που γίνεται γνωστό το σχέδιο, αρχίζουν να τους πλησιάζουν πολλοί, από γη και ουρανό, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για δικό τους όφελος, ή και για να αποτρέψουν την ίδρυση και οχύρωση της πόλης των πουλιών. Τελικά η πολιτεία ιδρύεται και τα τείχη αποκλείουν τους θεούς από τις θυσίες των ανθρώπων. Για να μην τις στερηθούν όμως, οι θεοί, παραδίδουν τη Βασιλεία, την οποία μέχρι τότε είχε ο Δίας. Ένα πολύ αισιόδοξο τέλος. Μπορούν να αλλάξουν και να ανατραπούν κατεστημένα χρόνων.

   Σε ένα γεμάτο θέατρο Δάσους μας παρουσίασε ο ολιγομελής θίασος του Δη.Πε.Θε. Κρήτης. Ένας θίασος 13 ατόμων, μαζί με τους χορευτές, κατάφερε να επιτύχει, κατά τη γνώμη μου, την άρτια και αξιόλογη παρουσίαση ενός έργου, που παραδοσιακά παρουσιάζεται από θιάσους των 40 ατόμων. Με γρήγορες αλλαγές ρόλων και ενδυμάτων έδιναν την εντύπωση περισσότερων ατόμων. Αναλαμβάνοντας δύο και τρεις ρόλους ο κάθε ηθοποιός κατάφεραν επάξια να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αυτή αποστολή. Με ωραίες ερμηνείες, και ελάχιστες εξαιρέσεις υπερβολών που έδειχναν να είναι για το εύκολο γέλιο.

   2831 ornithes03Σαν μουσική για το έργο επιλέχθηκε η μουσική που είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράσταση που είχε παρουσιαστεί από το θέατρο τέχνης του Καρόλου Κουν, με προσθήκες σύγχρονων τραγουδιών, συνυφασμένων με την πλοκή. Δεν έγινε αναπαραγωγή εκείνης της παράστασης, αλλά χρησιμοποιήθηκε η μουσική της, και ενσωματώθηκε σε μία διαφορετική άποψη, μία άλλη ματιά για το έργο. Είτε τραγουδώντας οι ηθοποιοί και ο Σταύρος Σιόλας, που συμμετέχει στην παράσταση, είτε ηχογραφημένα, οι μουσικές επιλογές και τα ευφάνταστα χορευτικά έδιναν ένα ωραίο αποτέλεσμα. Στα θετικά της παράστασης πρέπει να προσθέσω και τα κουστούμια των πουλιών, που χωρίς να καταφεύγουν στην υπερβολή, άλλα ήταν καλαίσθητα και άλλα κωμικά, αλλά όλα ταιριαστά με το ύφος της παράστασης.

   Ornithes tou Aristofani apo to DIPEThE Kritis sto Archaio Theatro Epidaurou12Το κείμενο της παράστασης ήταν μεταφορά του αρχαίου κειμένου, με προσθήκες σύγχρονων στοιχείων, χωρίς όμως να μειώνεται η αξία του έργου και χωρίς να καταλήγει σε φθηνό χιούμορ και ατάκες για εύκολο γέλιο, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μία ωραία μεταφορά, αρκετά υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για το κοινό. Με χειροκροτήματα μετά από τραγούδια, ή μετά από κάποιες ατάκες, έκοβαν την παράσταση, αναγκάζοντας τους ηθοποιούς να περιμένουν να σταματήσουν. Χειροκροτήματα επιθεώρησης ή συναυλίας, δεν ταιριάζουν σε μία τέτοια παράσταση, και θεωρώ ότι την χαλάνε σε κάποιο βαθμό.

   Μία ωραία παράσταση, με πολύ γέλιο και καλό χιούμορ, η οποία υπόσχεται ένα, σχεδόν, δίωρο ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Μία αξιόλογη παράσταση που αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει.

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Βάλια Μαργαρίτη/Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Μουσική επιμέλεια/διδασκαλία: Αλέξιος Πρίφτης
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Κώστας Μπερικόπουλος
Γιώργος Χρυσοστόμου
Βαγγέλης Χατζηνικολάου
Σωκράτης Πατσίκας
Αγορίτσα Οικονόμου
Σταύρος Σιόλας
Μάρα Βλαχάκη
Προκόπης Αγαθοκλέους.
ΧΟΡΕΥΟΥΝ
Ivan Svitailo
Σοφία Μιχαήλ
Alain Rivero
ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ
Σταύρος Σιόλας

Θεατρικές Παραστάσεις