Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Η Όπερα Του Ζητιάνου


Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2012
“Η όπερα του ζητιάνου”
στο θέατρο Κήπου

   bbnI opera tou zitianou gia duo parastaseis sto Theatro Kipou Thessalonikis11Στα πλαίσια των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε η καινούρια παραγωγή της θεατρικής ομάδας “Passatempo”, “η όπερα του ζητιάνου” του Τζον Γκέι, στο θέατρο Κήπου. Για δύο μόνο παραστάσεις, στις 26 και 27 Ιουλίου, και όσοι ήταν τυχεροί, την απόλαυσαν.

   “Η όπερα του ζητιάνου” είναι ένα έργο, γραμμένο το 1728. Ένα έργο που σηματοδότησε τα εγκαίνια ενός νέου είδους, της λαϊκής όπερας (ballad opera) και που το 1920 χρησιμοποίησε ως πρότυπο, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, για το έργο του “Η όπερα της πεντάρας”. Πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν άτομα του υποκόσμου και των κατώτατων κοινωνικών τάξεων. Μία σατυρική κωμωδία των ηθών του Λονδίνου των αρχών του 18ου αιώνα. Μία αντίδραση του συγγραφέα της στην μόδα της εποχής, τις ιταλικές όπερες, που επικρατούσε στην Αγγλία. Με χαμερπής χαρακτήρες και εγκληματίες, σε αντίθεση με τους ηρωικούς, αξιοπρεπείς και ανώτερης τάξης χαρακτήρες των ιταλικών οπερών. Μία αντί-όπερα ίσως, που όμως έχει πολλά κοινά στις συμπεριφορές των χαρακτήρων της με τους χαρακτήρες της “καλής κοινωνίας”. Η διαχρονικότητα του έργου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, ενώ συμπληρώνεται ο τρίτος αιώνας ύπαρξης του, δεν έχει πάψει να παίζεται στα θέατρα, παγκόσμια. Η κοινωνική κριτική την οποία ασκεί, σύγχρονη δυστυχώς κάθε εποχής, αλλά και η θεατρικότητα και τα μουσικοχορευτικά στοιχεία που περιέχει, έκαναν το έργο αγαπητό στο κοινό.

   Το έργο εξιστορεί την ερωτική σχέση του Μακήθ, διαβόητου κλέφτη και αρχηγού συμμορίας, και της Πόλυ Πίτσαμ, κόρη γνωστού κλεπταποδόχου, εκμεταλλευτή φτωχών αλλά και πληροφοριοδότη της αστυνομίας, κ. Πίτσαμ, και τα γεγονότα τα οποία προκάλεσε. Ο κ. Πίτσαμ δεν δέχεται τη σχέση της κόρης του και κανονίζει να συλληφθεί και να εκτελεστεί ο Μακήθ, η Πόλυ προσπαθεί να τον σώσει πιστεύοντας στην αγάπη του και προσπαθώντας να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, και ο Μακήθ, αμετανόητος γυναικάς και καταφερτζής από πιστεύω, προσπαθεί να γλιτώσει την φυλακή και την κρεμάλα, εκμεταλλευόμενος τη γοητεία που ασκεί στο αντίθετο φύλλο και τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται. Μία από αυτές είναι και η Λούση Λόκιτ, κόρη του αστυνομικού διευθυντή, η οποία είναι ερωτευμένη με τον Μακήθ, που προσπαθεί να την πείσει να τον βοηθήσει, ενάντια στις επιταγές του πατέρα της. Μία σατυρική κωμωδία, με πολύ δράση, τραγούδι και χορό. Ένα καθόλα διασκεδαστικό αλλά και ανατρεπτικό έργο, το τέλος του οποίου δεν θα αποκαλύψω, για να υπάρχει και μία δόση μυστηρίου.
bbnA435F42500256FF0B65180D4DBCDEC9AbbnI opera tou zitianou gia duo parastaseis sto Theatro Kipou Thessalonikis12   Η σκηνή άδεια σχεδόν, με μόνο ντεκόρ μία μεγάλη σειρά ρούχων σε κρεμάστρες, που οριοθετούσε τη σκηνή και χρησιμοποιούνταν σαν τοίχοι και σαν πόρτες. 10 πάγκοι που χρησιμοποιούνται έξυπνα και με πολύ φαντασία, παίζουν το ρόλο τραπεζιών, καθισμάτων, ακόμα και τοίχου κελιού με αλυσίδες. Μινιμαλιστικό σκηνικό, που όμως δεν αφαιρεί τίποτα από την αξία ούτε του έργου ούτε και της παρουσίασης του από την ομάδα “Passatempo”. Μία ομάδα οκτώ ηθοποιών, καθένας από τους οποίους αναλαμβάνει δύο με τρεις κύριους ρόλους. Με αλλαγές ρούχων και απλά αξεσουάρ μεταμφιέσεων, δίνουν σε κάθε ρόλο που ερμηνεύουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα και ύφος, κάνοντας έτσι δύσκολη τη διάκριση του ποιος υποδύεται ποιους, δίνοντας την εντύπωση πολυπληθέστερου, από ότι είναι στην πραγματικότητα, θιάσου. Δίνοντας, λοιπόν, τον καλύτερο τους εαυτό, με πολύ κέφι, προσφέρουν μία πολύ ωραία και διασκεδαστική παράσταση.

   Με ζωντανή μουσική, ολιγομελή ορχήστρα, πλήκτρα, κιθάρα, σαξόφωνο και βιολί, ντύνουν πολύ ωραία τη μουσικοχορευτική θεατρική αυτή παράσταση. Συμμετέχοντας στην παράσταση, όχι μόνο με τους ήχους, τις μελωδίες και τα τραγούδια τους αλλά και με κάποια μικρή αλληλεπίδραση με τους ηθοποιούς, είτε ακόμα και με κάποιο μικρό ρόλο που επηρεάζει την πλοκή. Μία ευχάριστη νότα που κάνει πιο ξεχωριστή τη συγκεκριμένη παρουσίαση της “όπερας του ζητιάνου”.

   Μία πολύ ωραία παράσταση που εγγυάται ένα διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό βράδυ, και που κάνει το θεατή να αποχωρήσει από το θέατρο με πολύ θετική διάθεση. Σε μελλοντική παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου από την ομάδα “Passatempo”, συνίσταται η παρακολούθηση του.

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Συντελεστές:
Μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογραφία-κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί
Ειρήνη Αμπουμόγλι: Πόλυ Πήτσαμ, Μπέτυ Ντόξυ, Ματ ο Δεκάρας
Αργυρώ Ανανιάδου: Λούσυ Λόκιτ, Ντόλυ Τρουλ, Σαμ ο Πονηρός
Γιώργος Γιόκοτος: Λόκιτ, Τζίμυ το Γεράκι
Γιώργος Καραβασίλης: Φιλς, Νεντ το Τσακάλι, Παίχτης Α’
Ιωάννα Μήτσικα: Τζένι Ντίβερ, Πόρνη Β’, Τομ ο Μπεκρής
Νικόλας Νικητάκης: Κύριος Πήτσαμ, Μπεν ο Σαύρας, Πόρνη
Σοφία Σακελλαρίου: Κ. Πήτσαμ, Μόλυ Μπράζεν, Ντιάνα Τραμπ, Σάμ ο Στραβοδάκτυλος, Πόρνη Α’
Μιχάλης Συριόπουλος: Μακήθ, Βατ ο Άχαρος  

bbnmain Photo H opera tou zitianou13a

Θεατρικές Παραστάσεις