Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Δον Ζουάν – Η Επιστροφή


«Δον Ζουάν – Η Επιστροφή»
Θέατρο Κήπου

   kimoulis2Ένα όνομα συνώνυμο με την ελευθερία, την πρόκληση και τη μόνιμη φυγή. Ο Δον Ζουάν, ο θρυλικός «γόης», ένας ήρωας που δεν περιορίζεται από τις ηθικές συμβάσεις και την κοινή κοινωνική συνείδηση, αλλά αγαπάει με πάθος τις γυναίκες και κλέβει με κάθε τρόπο τις καρδιές τους. Αδυνατεί να θέσει όρια στις ορμές και τις επιθυμίες του και με τη φιλοδοξία του κατακτητή νομίζει ότι αποτίει φόρο τιμής στη γυναικεία ομορφιά. Χωρίς φραγμούς, αμφισβητεί τους θρησκευτικούς κανόνες και θεωρεί ότι η πίστη χαρακτηρίζει μόνο τους ανόητους.

   Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο Δον Ζουάν είναι τώρα μεσήλικας και ο μύθος του αδίστακτου γυναικά ανήκει πλέον στο παρελθόν. Κάπου εδώ, αρχίζει ουσιαστικά και η ιστορία της συγκεκριμένης παράστασης…

   Ο Γιώργος Κιμούλης, διασκευάζοντας το κείμενο του Ούγγρο-Γερμανού Odon Von Horvath «ο Δον Ζουάν επιστρέφει από τον πόλεμο», υποδύεται τον άλλοτε εύρωστο άντρα, ηλικιακά ωριμότερο και συναισθηματικά σημαδεμένο από αυτά που έχει βιώσει. Μοναδικός επιζών ενός ναυαγίου φιλοξενείται σε ένα άσυλο, όπου σταδιακά ανακαλύπτει την ηθική και την υπευθυνότητα, αρετές που συγκρούονται με τον προηγούμενα έκλυτο βίο του. Σε μια ρευστή περίοδο, ο ήρωας αδύναμος και κουρασμένος, βρίσκεται σε μια κοινωνία παρακμιακή και αναζητά τη σωτηρία μέσω της συγχώρεσης. Μια γυναίκα, εκπρόσωπος όλου του γυναικείου φύλου, καλείται να τον απαλλάξει από τις ενοχές που νιώθει για την άδικη εγκατάλειψη της. Αν όμως βρεθεί!
 
kimoulis4    Μια μεγάλη οθόνη στο πίσω μέρος του θεάτρου βοηθάει με εικόνες την ιστορία που διαδραματίζεται στη σκηνή, ενώ με μικρές αλλαγές στο σκηνικό μεταφερόμαστε από το άσυλο στο θέατρο, στον οίκο ανοχής, στο νεκροταφείο. Οι γυναίκες ηθοποιοί καλούνται να υποδυθούν αρκετούς διαφορετικούς ρόλους, όταν ξεκινούν τα «παιχνίδια μνήμης» του Δον Ζουάν, τα οποία τον πληγώνουν αλλά τον βοηθούν να βρει τη λύση που ψάχνει. Εφτά αμαρτίες ή εφτά αρετές τα γυναικεία πρόσωπα της παράστασης, θα αποδείξουν την εγωκεντρική φύση του ήρωα και θα τον οδηγήσουν τελικά -μέσα από την παραδοχή- στη λύτρωση.

   Με αλληγορικό τρόπο, ο ανθρωπολογικός τύπος του επαναστάτη Δον Ζουάν αποτελεί τον πρόγονο του σύγχρονου και καταστροφικού -λόγω του κυνισμού και της αδιαφορίας- ανθρώπου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Κιμούλης, ο ηθοποιός που τον ενσαρκώνει στη σκηνή. Μολονότι πιστεύει ότι η γυναίκα έχει περισσότερη διάθεση για αγάπη προς το συνάνθρωπο, ο ήρωας του θα βρεθεί αιχμάλωτος του παρελθόντος του και το μέλλον του θα κριθεί από γυναίκες διαφορετικές από αυτές που είχε κάποτε γνωρίσει. Παλιά υποτάσσονταν, τώρα είναι σκληρές και διεκδικητικές και έχουν σκοπό να τον ξεγυμνώσουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και να τον ταπεινώσουν. Σε ένα έργο για τη μνήμη και την επιθυμία λοιπόν, παρακολουθούμε την αρχή του τέλους του μεγαλύτερου αποπλανητή, όμως όπως ακούγεται και στην παράσταση, «τι ώρα είναι πιο ευγενικό κάποιος να πεθαίνει;».

Σοφία Μαρτιγοπούλου

Συντελεστές
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά: Pawel Dobrzycki
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κινησιολογική Επιμέλεια: Έλενα Γεροδήμου
Παίζουν
Γιώργος Κιμούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Φαίη Ξυλά, Κατερίνα Γερονικολού,  Δήμητρα Παπαδήμα, Παρασκευή Κατσάνη, Άννα Έλενα, Βασιλική Μπισαράκη
Τιμές εισιτηρίων
17 € κανονικό & 12 € φοιτητικό- μαθητικό
Ώρα έναρξης
21.15
Πρόγραμμα περιοδείας
Ιούλιος
16-18/07 – Θεσσαλονίκη, Θέατρο Κήπου
21/07 - Ηράκλειο, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης
22/07 -  Ρέθυμνο, Θέατρο Ερωφίλη
23/07 - Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
25/07 - Τρίπολη, Θέατρο Άλσους Αγ. Γεωργίου
26/07 - Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
28/07 -  Ήλιδα, Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
29/07 - Ζάκυνθος, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο
30/07 - Ιωάννινα, Θέατρο ΕΗΜ (Φρόντζος)
31/07 - Κέρκυρα, Θέατρο Μον Ρεπό
Αύγουστος
1/08 – Κοζάνη, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης
2/08 – Κομοτηνή, Θερινό Δημοτικό Θέατρο
3/08 – Κασσάνδρα, Αμφιθέατρο Σίβηρης
4/08 – Θάσος, Αρχαίο Θέατρο Θάσου
5/08 – Αλεξανδρούπολη, Θέατρο Πάρκου Εγνατία
6/08 – Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Σεπτέμβριος
1/09 –Σαλαμίνα, Ευριπίδειο Θέατρο
2/09 – Πετρούπολη, Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας
3/09 – Θήβα, Θέατρο Μοσχοποδίου
4/09 – Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ
5/09 – Βόλος, Θερινό Δημοτικό Θέατρο
6/09 – Χαλάνδρι, Θέατρο Ρεματιάς
10/09 – Κορυδαλλός, Θέατρο Θανάσης Βέγγος 
12/09 – Βριλήσσια, Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη
14/09 – Ν. Σμύρνη, Θέατρο Άλσους

kimoulis6

Θεατρικές Παραστάσεις