Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Οι Ιππής του Αριστοφάνη

Οι Ιππής του Αριστοφάνη
από το ΚΘΒΕ
στο θέατρο Δάσους

   1C8482AD516907CDEA54DCA1082AF6F8Είμαστε στον έβδομο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, στην Αθήνα. Ο Παφλαγόνας, κατέχει την εξουσία και διαχειρίζεται τα οικονομικά του Δήμου. Πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με τον Παφλαγόνα και αναζητούν μία λύση και μία διέξοδο από την κατάσταση αυτή. Τα οικονομικά της πόλης δεν πάνε καλά, ο πόλεμος έχει κουράσει και η διαφθορά της εξουσίας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Βάση ενός χρησμού, έρχεται στο προσκήνιο ο Αλλαντοπώλης, ονόματι Αγοράκριτος. Με τη βοήθεια κάποιων Αθηναίων προσπαθεί να πάρει τη θέση του Παφλαγόνα. Ο αγώνας αυτός βασίζεται στη λογική του “το κακό μπορεί να νικηθεί από το χειρότερο”. Τον παρακολουθούμε στην προετοιμασία του και στις διαμάχες του με τον Παφλαγόνα, για το ποιος είναι ο πιο διεφθαρμένος, ο μεγαλύτερος κόλακας και ποιος είναι πιο φαύλος από τον άλλο. Ένας αγώνας για την εξουσία, χωρίς να κρατάνε τα προσχήματα ή να προσπαθούν να κρύψουν την ανηθικότητα και τις πραγματικές τους προθέσεις. Ένας πολύ πιο ειλικρινής αγώνας για την εξουσία από οι έχουμε συνηθίσει στις μέρες μας. Ο Αλλαντοπώλης, στην προσπάθεια του να πείσει το Δήμο ότι είναι προτιμότερος, ως διαχειριστής του από τον Παφλαγόνα, έχει στο πλευρό του τους “Ιππής”, μία ισχυρή τάξη της αρχαίας Αθήνας, και τους χρησμούς. Τελικά κερδίζει ο μεγαλύτερος κόλακας, Αλλαντοπώλη, ο οποίος υπόσχεται ευημερία στο Δήμο με κάθε κόστος, ηθικό ή υλικό, επαληθεύοντας το χρησμό. Μία ξεκαρδιστική κωμωδία για τη διαφθορά της εξουσίας όπου πανηγυρικά κερδίζει ο λαϊκισμός και το ρουσφέτι, καυτηριάζοντας και το χορό, το λαό, που από αμάθεια, συμφεροντολογία και αφέλεια πείθεται και υποστηρίζει τέτοιου είδους πολιτικούς. Δυστυχώς ένα πολύ επίκαιρο έργο.

   Με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιάννη Ζουγανέλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον Σταμάτη Φασουλή να υπογράφει τη σκηνοθεσία, η εν λόγω παράσταση, σε συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το θέατρο Ακροπόλ, άρχισε την καλοκαιρινή της περιοδεία από το θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, όπου και είχαμε την χαρά να την παρακολουθήσουμε. Συνεχίζουν παραστάσεις στους Φιλίππους, στην Κομοτηνή και σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, κατεβαίνοντας στο φεστιβάλ Επιδαύρου 20&21 Ιουλίου. Όλο το πρόγραμμα της περιοδείας του Ιουλίου παρατίθεται στο τέλος του κειμένου.

   Οι πολύ καλές ερμηνείες από όλο το θίασο, με αποκορύφωμα τους δύο κύριους χαρακτήρες, Παφλαγόνα (Γ. Ζουγανέλης) και Αλλαντοπώλη (Π. Φιλιππίδης), εγγυώνται μία πολύ όμορφη και ψυχαγωγική θέαση. Τη γλώσσα των κειμένων, με την απαραίτητη φυσικά υβρεολογία ενός Αριστοφανικού έργου, κατάφερε ο Σταμάτης Φασουλής να την κρατήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αποφεύγοντας τις αισχρολογίες με σκοπό το εύκολο γέλιο. Η συμμετοχή του κοινού, που είχε σχεδόν γεμίσει το θέατρο Δάσους, ήταν ενθουσιώδης, και ήταν φανερό ότι όλοι διασκέδαζαν πολύ κατά τη διάρκεια της παράστασης.

   IPPHSΚάποια στοιχεία της δικιάς μας εποχής που ενσωματώθηκαν στο έργο, όπως αναφορές στο διαδίκτυο, τεχνολογικά αξεσουάρ και υπολογιστές, έδωσαν έναν σύγχρονο αλλά και πολύ κωμικό τόνο στην παράσταση. Αναφορές σε ήρωες είτε τηλεοπτικούς είτε πραγματικούς ή φράσεις από διάσημους χαρακτήρες δεν έλειψαν, χωρίς να μειώνουν όμως καθόλου την ποιότητα της αρχαίας αυτής κωμωδίας. Οι “Ιππής” που έγιναν μηχανόβιοι και οι δύο δούλοι που ανοίγουν την παράσταση που είναι ρακένδυτοι με στυλ Γάλλων στρατηγών, είναι λίγα από τα κωμικά στοιχεία που προστέθηκαν. Τα σκηνικά ελάχιστα. Τέσσερις πορτοκαλιές με κιβώτια γύρω τους και διάφορα αξεσουάρ που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Η σκηνή τελείωνε σε ένα κτήριο, που χρησιμοποιήθηκε σαν γκαράζ, από όπου εμφανίστηκαν οι Ιππής με τις μηχανές τους, και σαν πόρτα, από την αγορά στην Πνύκα. Δεν χρειάστηκαν όμως και τίποτα άλλο για να μας παρουσιάσουν πολύ άρτια το συγκεκριμένο έργο.

   Χωρίς περιττές υπερβολές από άποψη κειμένων ή εκφραστικών μέσων, γιατί Αριστοφανική κωμωδία χωρίς υπερβολές δεν νοείται, και με ένα πολύ καλό επίπεδο στη γλώσσα των κειμένων, είδαμε μία από τις καλύτερες παραστάσεις του χρόνου. Το κοινό, με το σχεδόν πεντάλεπτο χειροκρότημα στο τέλος, δικαίωσε τους συντελεστές για την καλή δουλειά που έκαναν και έδειξε το πόσο ενθουσιάστηκε από την παρουσίαση του έργου. Άν έχει κάποιος την ευκαιρία να το παρακολουθήσει, η δικιά μου πρόταση είναι να την εκμεταλλευτεί.

Δημήτρης Σταυρόπουλος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Απόδοση-σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Χορογραφία: Μπέττυ Δραμισιώτη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Φιλολογική επιμέλεια: Ειρήνη Μουντράκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Ανδρώνη
Βοηθός σκηνογράφου: Χαρά Τσουβαλά, Μαρία Φιλίππου
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Τσακότα
Βοηθός χορογράφου: Έντγκεν Λάμε
Οργάνωση παραγωγής (ΚΘΒΕ): Ηλίας Κοτόπουλος
Οργάνωση παραγωγής (Θέατρο Ακροπόλ): Λαμπρίνα Καραγιαννίδου
Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Τάκης Παπαματθαίου- Δούλος Α΄ (Στρατηγός Δημοσθένης), Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης -Δούλος Β΄ (Στρατηγός Νικίας), Πέτρος Φιλιππίδης– Αλλαντοπώλης, Γιάννης Ζουγανέλης- Παφλαγόνας , Γιώργος Καύκας-Δήμος Αθηναίων, Γιώργος Παπαγεωργίου-Δήμος Αθηναίων (νέος), Σοφία Καλεμκερίδου- Ειρήνη.
Κορυφαίος Χορού: Γιάννης Σιαμσιάρης
Χορός: Πάνος Αργυριάδης, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Καραούλης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Γιώργος Κολοβός, Δημήτρης Κοντός, Νίκος Ορτετζάτος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Γιάννης Τσιακμάκης, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης.
Χορευτής: Έντγκεν Λάμε

Πρόγραμμα Περιοδείας ΙΟΥΛΙΟΥ
ΙΟΥΛΙΟΣ 2012

7 & 8 Σάββατο& Κυριακή
ΦΙΛΙΠΠΟΙ, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

9 Δευτέρα
ΚΟΜΟΤΗΝΗ, Θερινό Δημοτικό Θέατρο

11 Τετάρτη
ΣΕΡΡΕΣ, Ανοιχτό Θέατρο ΤΕΙ Σερρών

12 Πέμπτη
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών

13 Παρασκευή
ΒΕΡΟΙΑ, Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

14 Σάββατο
ΣΙΒΗΡΗ, Αμφιθέατρο Σίβηρης, «Φεστιβάλ Κασσάνδρας»

20 & 21 Παρασκευή & Σάββατο
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

23 & 24 Δευτέρα -Τρίτη
ΠΑΤΡΑ, Ρωμαϊκό Ωδείο, «31ο Φεστιβάλ Πάτρας»

25 Τετάρτη
ΝΙΚΑΙΑ, Κατράκειο Θέατρο

26 Πέμπτη
ΒΥΡΩΝΑΣ, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

28 Σάββατο
ΛΑΥΡΙΟ, Τεχνολογικό & Πολ/κό Πάρκο Λαυρίου

29 Κυριακή
ΡΑΦΗΝΑ, Γυμνάσιο Ραφήνας

30 Δευτέρα
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, «Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας»

31 Τρίτη
ΤΡΙΠΟΛΗ, Θέατρο Άλσους Αγ.Γεωργίου
ippisfilipisuew

Θεατρικές Παραστάσεις