Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Πεθαίνω Σαν Χώρα

"Πεθαίνω σαν χώρα" του Δημήτρη Δημητριάδη στο θέατρο Άνετον

   IMG 12648Μία μεταφορά στο θέατρο ενός μη θεατρικού, πλην επίκαιρου, κειμένου, μας παρουσιάζει ο Θάνος Νίκας και η ομάδα τέχνης Ars Moriendi, αυτή του πεζογραφήματος του Δημήτρη Δημητριάδη, “Πεθαίνω σαν χώρα”, ένα σχεδίασμα μυθιστορήματος, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο δημιουργός του το 1978, όταν και γράφτηκε. Η ιστορία μιας χώρας σε παρακμή, εν καιρό πολέμου.

   “Πάνω από χίλια χρόνια έχει διαρκέσει ο πόλεμος. Τους τελευταίους μήνες όμως, έχει πάρει μία τελεσίδικη τροπή.” Αυτό είναι το σημείο από το οποίο αρχίζει η αφήγηση. Χωρίς σύνδεση με τα προηγούμενα ή εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, γιατί δεν είναι απαραίτητη. Είναι μία κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές χώρες στη διάρκεια της ιστορίας και, δυστυχώς, μάλλον θα ακολουθήσουν και άλλες. Στη συγκεκριμένη χώρα, η εσωτερική παρακμή έχει φτάσει σε ακραία σημεία. Οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε πίστη. Όχι μόνο στα πρόσωπα που τους έφεραν στην κατάσταση αυτή. Έχει χαθεί η πίστη σε ιδέες και ιδανικά. Ακόμα και η ίδια η ζωή έχει παραιτηθεί. Έχει περάσει ολόκληρη γενιά, χωρίς μία γέννηση. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιο καταστρέφει τελικά τη χώρα. Η ηθική και κοινωνική παρακμή της ή ο εχθρός προ των πυλών. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται μέσα από αφήγηση, αλλά και μέσω κάποιων προσώπων που “παίρνουν” το λόγο. Από τους πολίτες στις πόλεις μέχρι τους στρατιώτες στα χαρακώματα, κάθε χαρακτήρας έχει μία δικιά του ιστορία να μας διηγηθεί, συνυφασμένη με την κύρια αφήγηση, αλλά όχι με χρονική συνέχεια. Έτσι, σιγά σιγά, ξεδιπλώνεται και αποκαλύπτεται η εικόνα ενός σάπιου συστήματος, το οποίο οδήγησε τους πιστούς του στην εξαθλίωση. Κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού εξαφανισμένη. Η περιγραφή της εξαθλίωσης του ανθρώπου και των συνεπειών της απογύμνωσης του από αξίες, ήθη και ιδανικά. Να περιμένει μόνο το τέλος, αρνούμενος κάθε συνέχεια. Με αποκορύφωση τον αφορισμό και τις κατάρες της γυναίκας, προς τη “Χώρα” και τους συνεργάτες της και τον κόσμο που αυτοί δημιούργησαν.

   IMG 12817Μία αφήγηση χωρίς πρόσωπα, μόνο με λίγους βασικούς χαρακτήρες. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και μονόλογο. Παρόλα αυτά, η επιλογή πέντε ηθοποιών για την παρουσίαση του, μου άρεσε. Τρεις άντρες και δύο γυναίκες. Μοιράζονταν τα λόγια και οι εικόνες. Η ένταση και οι εξάρσεις συναισθημάτων. Με κατάλληλο χρωματισμό φωνής αλλά και ωραία και προσεγμένη κινησιολογία, επετεύχθη μία άρτια παρουσίαση του κειμένου. Παντελής απουσία σκηνικών. Δύο σωροί από χώμα και μία άδεια σκηνή. Εκεί εναποθέτουν τις δύο γυναίκες, σαν δέντρα προς φύτευση. Εν συνεχεία, τρεις όμοια ντυμένοι άντρες, κάθονται στο κέντρο της σκηνής. Μόνο αντικείμενο, μία γυάλα χώμα που έχει κάθε ένας. Μία αφήγηση με πέντε φωνές. Με δυνατές και σκληρές εικόνες. Η γλώσσα, αντίστοιχα σκληρή αλλά, μέσα από το πρίσμα των καταστάσεων που περιγράφονται, αναγκαία. Κεντρικός άξονας ο άνθρωπος, και κυρίως οι κατώτεροι ιεραρχικά και κοινωνικά. Χωρίς συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Μία κατάσταση που θα μπορούσε να έχει υπάρξει, μπορεί να υπάρχει ή και να υπάρξει. Παρελθόν, παρόν και μέλλον μαζί. 'Εφιαλτικές μουσικές και καλά σχεδιασμένοι φωτισμοί μας βοήθησαν να νιώσουμε τις λέξεις που ακούγαμε και να αντιληφθούμε πιο ζωντανά τις εικόνες που μας περιγράφονταν.

   Ένα θεατρικό έργο ωραία σκηνοθετημένο και παρουσιασμένο για το είδος του. Λίγο δύσκολο όμως, νοηματικά, για κάποιον που δεν έχει πριν μία πρώτη επαφή με το εν λόγω κείμενο, κυρίως λόγω της απουσίας δράσης και συγκεκριμένης πλοκής. Μία όμως ομόρφη εμπειρία, με δυνατές ερμηνείες, έντονες εικόνες και σκληρή γλώσσα. Μία καλή μεταφορά στη σκηνή του θεάτρου, ενός αναγνωρισμένου πεζογραφήματος που αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου και Θάνος Νίκας
Φωτισμοί: Θάνος Νίκας
Κινησιολογία: Ειρήνη Καλογηρά
Παίζουν: Μάριος Ιωαννίδης, Ειρήνη Καλογηρά, Δημήτρης Κίτσος, Θάνος Νίκας, Κατερίνα Συναπίδου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μέρες παραστάσεων:7-10 Ιουνίου 2012
Ώρα: 21.00
Χώρος: Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως
Κρατήσεις Θέσεων & πληροφορίες (ομάδα Ars Moriendi): 6932412121
Γενική είσοδος 10 ευρώ
Δωρεάν είσοδος με την επίδειξη κάρτας ανεργίας

Δημήτρης Σταυρόπουλος
pethainw san xwra afisa

Θεατρικές Παραστάσεις