Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ο Βασιλιάς Πεθαίνει

«Ο Βασιλιάς Πεθαίνει»
Θέατρο Άνετον

   llk01Στο πλαίσιο του πρώτου «Θεατρικού Φεστιβάλ της πόλης», η θεατρική ομάδα Διαδρομανείς συμμετέχει με το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ο Βασιλιάς πεθαίνει». Ο Ιονέσκο, άρρωστος και με την πεποίθηση ότι θα πεθάνει, έγραψε το έργο «Le Roi se meurt», σαν μια προσπάθεια μαθητείας, τόσο δικής του όσο και των ανθρώπων που υποφέρουν, πάνω στο θάνατο. Θεωρείται πρωτοπόρος και υποστηρικτής του «Θεάτρου του Παραλόγου», ονομασία την οποία ο ίδιος αρνείται, προτιμώντας να το αποκαλεί «Θέατρο του Χλευασμού». Με ένα κείμενο λοιπόν, που αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο ένα διάλογο με το θάνατο, εστιάζει στο ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης και αποκαλύπτει την ανθρώπινη ματαιοδοξία όταν το τέλος θεωρείται μακρινό και την ανάγκη για ελπίδα όταν ο χρόνος ζωής κάποιου μειώνεται.

   Ο Φρουρός του Βασιλιά αναγγέλλει τα ονόματα και τις ιδιότητες των ηρώων του έργου, ενώ η εμφάνιση τους στη σκηνή γίνεται με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Ανάλαφρη για την αφελή και ευαίσθητη Βασίλισσα Μαρί, τη δεύτερη σύζυγο του Βασιλιά και αυστηρή για τη σκληρή και δυναμική Βασίλισσα Μαργκερίτ, την πρώτη του σύζυγο. Ο βασιλικός Γιατρός, με ύφος μυστήριο και σκοτεινό, έρχεται να επιβεβαιώσει τα δυσάρεστα νέα τα οποία συνοδεύονται με περίεργα φαινόμενα στο σύμπαν και με βοηθό τη Ζυλιέτ, υπηρέτρια του Βασιλιά, παρουσιάζει με εικονογραφημένα σχέδια την πορεία του βασιλείου ανά τους αιώνες. Η αίθουσα του θρόνου, ιδιαίτερα απλή, αποτελεί το βασικό σκηνικό της παράστασης, ενώ ένας χάρτης αριστερά της σκηνής δείχνει κάθε φορά τις τρύπες που ανοίγουν στο έδαφος της βασιλικής επικράτειας.

   llk1Ο Βασιλιάς Μπερανζέρ, που έχει ζήσει για πολλά χρόνια μια απερίσκεπτη ζωή, μαθαίνει από τους οικείους του ότι σε μιάμιση ώρα, στο τέλος δηλαδή της παράστασης, θα πεθάνει. Δεν είναι όμως προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Ποιος είναι άλλωστε. Αρνείται να δεχτεί ότι του στερούν την εξουσία που είχε να αποφασίσει εκείνος πότε θα πεθάνει, θυμώνει γιατί πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν έχει ζήσει, διαπραγματεύεται έναν αιώνα ακόμα ζωής με καθημερινό πονόδοντο, χάνει την ελπίδα του αλλά καταλήγει να δεχτεί το τέλος. Στην πορεία αυτή, αλλάζει η οπτική που είχε για την καθημερινότητα και αρχίζει να εκτιμά όλα όσα πριν άφηνε να του διαφεύγουν. Θεωρεί ονειρεμένα πράγματα απλά και για πολλούς δεδομένα και σκέφτεται ότι είναι ωραίο να αισθάνεσαι ακόμα και τον πόνο. Τη γνωστοποίηση του θανάτου του συνοδεύουν πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι το βασίλειο έχει χάσει πια την αίγλη του. Οι υπήκοοι του είναι λίγοι και γέροι, ο στρατός δεν έχει καμιά δύναμη, τα σύνορα του βασιλείου του έχουν μειωθεί επικίνδυνα και  η φύση δεν ακολουθεί τους ίδιους νόμους εντός και εκτός συνόρων. Όταν όμως ο Βασιλιάς δεχτεί το τέλος σαν μια φυσιολογική διαδικασία, η ισορροπία θα επιστρέψει στη φύση και η ακμή στο βασίλειο.

   llk2Σε όλη αυτή την προσπάθεια να αποδεχτεί ο Βασιλιάς την ύστατη μοίρα του, υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μια μεριά, η Βασίλισσα Μαρί, που τον παροτρύνει να μη χάσει την κυριαρχία του εαυτού του και να παλέψει για να κρατήσει την εξουσία του βασιλείου του και από την άλλη μεριά, η Βασίλισσα Μαργκερίτ και ο προσωπικός του Γιατρός, οι οποίοι θεωρούν ότι έχει καθήκον να παραιτηθεί από τις διοικητικές, ηθικές και ανθρώπινες απαιτήσεις του και να πεθάνει με αξιοπρέπεια.

   Στο τέλος, όλοι αποχωρούν ενώ η Βασίλισσα Μαργκερίτ είναι εκείνη που τον βοηθά να δεχτεί αυτό που πίστευε και ο Ιονέσκο. Ότι δηλαδή, εφόσον το ένστικτο του θανάτου υπάρχει σε καθετί που ζει και η προσπάθεια καταστολής του μας κάνει να υποφέρουμε, ας λύσουμε τους δεσμούς που μας κρατούν ενωμένους με τη ζωή… Άλλωστε, το «υπάρχω» και το «πεθαίνω» είναι απλώς δύο λέξεις.

Σοφία Μαρτιγοπούλου

Συντελεστές
Σκηνοθέτης: Ζώτος Δημήτρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κακλίδου Φένια
Σκηνικά: Θεοδωράκης Σταμάτης – Ιωαννίδης Φίλιππος
Κοστούμια: Θεοδωράκης Σταμάτης
Βοηθός παραγωγής: Σοφία Κικιλίντζια
Φωτισμός: Ανδρέου Γιώργος
Ήχος: Γκουτζελούδη Νατάσα
Φροντιστήριο: Ματσίκη Δήμητρα
Σχεδιασμός αφίσας: Κακλίδη Φωτεινή
Παίζουν
Βασιλιάς: Ζώτος Δημήτρης
Βασίλισσα Μαργκερίτ:  Σωτηρίου Ματίνα
Βασίλισσα Μαρί: Κακλίδου Μαρία
Γιατρός: Βρέτος Νίκος
Φρουρός: Νικολάου Κωστής
Ζυλιέτ: Πανάκη Δώρα
Πρόγραμμα παραστάσεων
11-13/05 Θέατρο Άνετον
25-27/05 και 01-03/06 Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Ώρα έναρξης : 21.00

Θεατρικές Παραστάσεις