Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ο Φυλακισμένος Της Διπλανής Πόρτας

«Ο Φυλακισμένος Της Διπλανής Πόρτας»
Θέατρο Αριστοτέλειον

fylakismenos2   Ο Neil Simon, ένας από τους πιο παραγωγικούς, δημοφιλείς και οικονομικά επιτυχημένους συγγραφείς του Μπρόντγουει, γράφει το 1971 την κωμωδία «The prisoner of Second Avenue» (περίπου «Ο φυλακισμένος της διπλανής πόρτας» στα ελληνικά), με σκοπό να αναφερθεί στις ταλαιπωρίες που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν στη Νέα Υόρκη. Θεωρώντας την οικογένεια μικρόκοσμο, χρησιμοποιεί το χιούμορ όχι σαν όπλο αλλά σαν ένα “κλείσιμο του ματιού”…μια αναγνώριση δηλαδή, του πόσο παράλογα ζούμε τη ζωή μας.

   Ειδικότερα, στη ζωή του κεντρικού προσώπου της παράστασης Mel Edison, βρίσκει εφαρμογή ένας από τους θεμελιώδεις νόμους του Murphy, ο οποίος αναφέρει ότι «αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει». Την ημέρα της πρεμιέρας όμως, ο ίδιος άτυπος νόμος εφαρμόστηκε και στον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό, που τον υποδύεται. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της παράστασης, ένα πρόβλημα στον ήχο, τον ανάγκασε να διακόψει τη ροή του έργου, αφού σκοπός του είναι η παρουσίαση ενός άρτιου αποτελέσματος. Όμως, «ποιά θα ήταν η χαρά της ζωής χωρίς εκπλήξεις;», όπως ακούγεται και στην παράσταση. Η διακοπή δεν διήρκεσε πολύ ώρα και η παράσταση συνεχίστηκε χωρίς άλλα προβλήματα. Άλλωστε, τη συγκεκριμένη βραδιά είχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Mel, δεν χρειαζόταν κι άλλα!

fylakismenos3   Σε μια περίοδο λοιπόν, που η Νέα Υόρκη ταλαιπωρείται από έναν αποπνικτικό καύσωνα, μια τριήμερη γενική απεργία και 30% αύξηση στο ποσοστό των ληστειών, το νευρικό σύστημα του πρωταγωνιστή ταράζεται από την απορυθμισμένη λειτουργία του κλιματιστικού, τους θορυβώδεις γείτονες και ένα σκύλο που γαβγίζει επίμονα. Στα προβλήματα του αυτά, έρχεται να προστεθεί η απόλυση του από την εταιρία όπου δούλευε τα τελευταία 22 χρόνια, ο θάνατος του ψυχαναλυτή του, η ληστεία στο διαμέρισμα του, η αποτυχία του να βρει δουλειά και η υποψία ότι η γυναίκα του Edna (Κατερίνα Λέχου) δεν εργάζεται όσο σκληρά ισχυρίζεται, αλλά σπαταλάει το χρόνο της κάνοντας παρέα στο διευθυντή της. Τα βάλιουμ δείχνουν πλέον να μην τον βοηθούν να ηρεμήσει κι ενώ ασχολείται με την παγκόσμια και οργανωμένη συνομωσία που θεωρεί ότι τελείται εναντίον του, καταλήγει να πάθει νευρικό κλονισμό, αναστατώνοντας τη σύζυγο και τα αδέρφια του, που προσπαθούν να του συμπαρασταθούν.

   Με θέματα που αποτελούν όντως, προβλήματα σε κάποιο γειτονικό μας σπίτι, παρουσιάζεται με χιουμοριστικό τρόπο και όση υπερβολή χρειάζεται -για χάρη της δραματουργίας- η σημερινή πραγματικότητα, όπου πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται φυλακισμένοι σε προβλήματα που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

   Παρά όμως, τις δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή των πρωταγωνιστών, το τέλος αισιόδοξο και διδακτικό, συνοδεύεται από το τραγούδι «Lonely day». Η οπτική άλλωστε του Simon, αποδεικνύει ότι η ζωή είναι τόσο θλιβερή όσο και αστεία. Μέσα από την προσωπική παράνοια μπορούμε πολλές φορές να αντιληφθούμε πόσο παρανοϊκός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε και πόσο πιο ισχυροί είναι οι άνθρωποι όταν λειτουργούν ενωμένοι.
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – μετάφραση – μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Βαλτινός
Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρά Μπαλτά
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Βοηθός σκηνογράφου: Λουκία Μινέτου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Θωμάς Χρυσοχοϊδης
Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Κατερίνα Λέχου, Υβόννη Μαλτέζου, Κώστας Φλωκατούλας, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Φωτεινή Ντεμίρη, Στάθης Νικολαϊδης
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη & Κυριακή: 20:00
Πέμπτη & Παρασκευή: 21:15
Σάββατο: 18:15 & 21:15
Τιμές εισιτηρίων
Παρασκευή, Σάββατο (21:15), Κυριακή : 22 ευρώ
Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο (18:15) : 18 ευρώ
Φοιτητικό – μαθητικό: 15 ευρώ
Σοφία Μαρτιγοπούλου
fylakismenos4

Θεατρικές Παραστάσεις