Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Θα Φύγουμε Μαζί

Χοροθέατρο ΚΘΒΕ "Θα Φύγουμε Μαζί"

PHOTO XOROTHEATRO3   Το λογοτεχνικό έργο «Ο κήπος του προφήτη» του μεγάλου Λιβανέζου ποιητή, φιλοσόφου και καλλιτέχνη Khalil Gibran αποτέλεσε πολλές φορές πηγή έμπνευσης, στην προκειμένη δε περίπτωση για τη δημιουργία μιας χοροθεατρικής παράστασης. Στο πολύτιμο και πολυδιαβασμένο αυτό έργο, που είναι η συνέχεια του «Προφήτη», ο προφήτης Αλμουσταφά επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του και αποκαλύπτει στους συνανθρώπους του βαθιά νοήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και συνύπαρξης αλλά και της αέναης αλληλεπίδρασης του ατόμου με τη φύση.

   Η χοροθεατρική παράσταση «Θα φύγουμε μαζί» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, φιλοξενείται για λίγες μόνο παραστάσεις στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Την χορογραφία υπογράφει η ομάδα χορού Sinequanon και την μουσική της παράστασης  το μουσικό δίδυμο Sancho 003.

   Η Sinequanon είναι μια από τις παλαιότερες ομάδες σύγχρονου χορού στην Ελλάδα (1992), η οποία έχει ταξιδέψει με τις παραστάσεις της σε όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ελληνικό Φεστιβάλ, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας) και στο εξωτερικό (Centre Culturel Aragon, Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών- Ρώμη 1999), ενώ ανάμεσα στα άλλα, έχει διοργανώσει δύο διεθνή φεστιβάλ χορού (Travelogue 98 και Taxidromio 99).

PHOTO XOROTHEATRO4   Η παράσταση «Θα φύγουμε μαζί» αποτελεί την εξέλιξη του «Κήπου του Προφήτη» που παρουσιάστηκε αρχικά ως work in progress στο μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών τον Μάιο του 2011. Η ομάδα Sinequanon χρησιμοποιώντας τεχνικές που βασίζονται στην ανατομία και φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, κατάφερε να αναδείξει όλη την εσωτερική παρόρμηση της ανθρώπινης ψυχής. Το σώμα δεν εκπληρώνει οργανικές ανάγκες πια, μεταφέρει ενέργειες. Οκτώ ανθρώπινα σώματα συναγωνιζόμενα σε ευλυγισία δημιουργούν τέτοια συναισθηματική έκρηξη, τέτοια πληρότητα αισθήσεων που νιώθεις πως τα θεατρικά λόγια περιττεύουν, πως οποιαδήποτε σκηνογραφική προσθήκη θα ήταν μάταιη. Οι κινήσεις των χορευτών άλλοτε ήπιες, αρμονικές και ατμοσφαιρικές άλλοτε βίαιες, νευρικές και απότομες μας διοχετεύουν διαφορετικά συναισθήματα κάθε φορά και μας οδηγούν σε διαφορετικού βαθμού εντάσεις. Η μουσική μοιάζει να κινεί τα νήματα και οι χορευτές «σπάζοντας» τα φράγματα του χώρου και του χρόνου μας προσ(κ)αλούν να νιώσουμε το φόβο, την αγάπη, την ανάγκη, το αδιέξοδο, την ανακούφιση…

PHOTO XOROTHEATRO5   Απολύτως συνυφασμένη με την κινησιολογία του έργου υπήρξε η μουσική της παράστασης από τους Sancho 003, ένα πειραματικό ηλεκτρο-ακουστικό γκρουπ που χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την τεχνική του λουπαρίσματος, πάνω στο οποίο βασίζονται και όλες τους οι συνθέσεις. Τους Sancho 003 δημιούργησαν το 2005 δυο πολυτάλαντοι μουσικοί, ο Φώτης Σιώτας και ο Κώστας Παντέλης, που μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους, “We buy gold” και “MUZGA”. Στην παράσταση αυτή, πέρα από το μουσικό θέμα από το παραδοσιακό λιβανέζικο τραγούδι « Wa Habibi», οι υπόλοιπες δικές τους ατμοσφαιρικές μουσικές συνθέσεις μορφοποιούν όλη την ενέργεια που γεννούν τα σώματα των χορευτών, τη διαχέουν σε όλο το χώρο, τη μεταλλάσσουν στον εσωτερικό ρυθμό που ο καθένας από εμάς κουβαλά. Ταυτόχρονα, η ζωντανή μετάδοση της μουσικής δίνει στην παράσταση τη διάσταση μιας περφόρμανς τεχνών που λατρεύουμε να παρακολουθούμε, ειδικά όταν το πάντρεμα ήχου και κίνησης γίνεται με τόσο επιτυχημένο τρόπο, όπως στη συγκεκριμένη παράσταση.

   Εν κατακλείδι, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μια επιτυχημένη παράσταση εναλλακτικής δημιουργικής έκφρασης που μας αποδεσμεύει από την πίεση του χώρου και του χρόνου. Μας αποσυμφορεί από την ύλη, μας ωθεί να συγκεντρωθούμε όχι στο ότι κινούμαστε αλλά στο γιατί κινούμαστε, μας δίνει τροφή για να ανακαλύψουμε ποια είναι τελικά αυτή η κινητήρια δύναμη που θα μας κάνει να πετύχουμε τον θαυμαστό συντονισμό των ανθρώπων μεταξύ τους και των ανθρώπων με ολόκληρο το σύμπαν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-χορογραφία: sinequanon
Κοστούμια: Richard Antony
Μουσική: Sancho 003
Φωτισμοί-βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου
Βοηθοί ενδυματολόγου: Μαρία Καβαλιώτη, Laura Lucas
Βοηθός χορογράφου: Κωνσταντίνος Κατσαμάκης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρλέν Βερσιούρεν
Χορεύουν: Μπέττυ Δραμισιώτη, Κατερίνα Λιόντου, Κική Μπάκα, Χάρης Πεχλιβανίδης, Διογένης Σκαλτσάς, Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου, Μαρία Φουντούλη
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ έως 8/4
Τετάρτη  &  Κυριακή 19.00
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25–27, Σταυρούπολη), Τ. 2315200200, 2310589101-2

Στέλα Διακάκη
PHOTO XOROTHEATRO2

Θεατρικές Παραστάσεις