Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Κάθε Παρασκευή Και Ένα Έγκλημα

“Κάθε Παρασκευή και ένα έγκλημα”
Αγκάθα Κρίστι
-Το μπλε γεράνι-
Θέατρο Παράθλαση

bluegerani1   Μία παρέα έξι ατόμων. Ένα ανιαρό απόγευμα σε μία μικρή πόλη. Μία πρόταση για μια πιο ενδιαφέρουσα ασχολία, για μία πνευματική πρόκληση, και η λέσχη του Μυστηρίου είναι πλέον πραγματικότητα.

   Εμπνευσμένο από το αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, “Κάθε Τρίτη κι ένα έγκλημα”, το θεατρικό σήριαλ “Κάθε Παρασκευή και ένα έγκλημα” λύνει μία αινιγματική υπόθεση σε κάθε παράσταση. Από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή, τρία διαφορετικά μυστήρια παρουσιάζονται στο χώρο του θεάτρου Παράθλαση. Όλα εμπνευσμένα από το συγγραφικό έργο της Αγκάθα Κρίστι. Μέχρι την Παρασκευή 6 Απριλίου, τα έργα που παίζονται είναι: “Το μπλε γεράνι”, “Το είδωλο της Αστάρτης” και “Το κόκκινο σινιάλο”. Τρία έργα, τρία άλυτα μυστήρια που καλείται η “Λέσχη του μυστηρίου” ή αλλιώς “Λέσχη της Παρασκευής”, να λύσει. Βασική πρωταγωνίστρια είναι η Μις Μαρπλ, ο δημοφιλέστερος, μετά τον Ηρακλή Πουαρό, χαρακτήρας που επινόησε η Αγκάθα Κρίστι. Μαζί με τον Ραίημοντ, τον Δρ. Πέντερ, την κυρία και το Συνταγματάρχη Μπάντρυ και την Γκρέις αποτελούν το βασικό πυρήνα του έργου.

   Με τη βασική ιδέα της “Λέσχης του Μυστηρίου” στήθηκαν τρεις διαφορετικές παραστάσεις, τρία διαφορετικά εγκλήματα από το σύμπαν της Μις Μαρπλ, τα οποία παρουσιάζονται στο υπόγειο θέατρο “Παράθλαση”, που δεν είναι το κλασικό είδος θεάτρου. Ένα ευρύχωρο και ψηλοτάβανο υπόγειο, που με αρκετή φαντασία, κατάφερε να μετατραπεί σε έναν ωραίο χώρο, ικανό να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις. Μία λίγο διαφορετική αλλά πολύ αξιοπρεπή θεατρική σκηνή, που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από πενήντα θεατές.

bluegerani3   Τα σκηνικά αποτελούνταν από τα τελείως απαραίτητα: ένα τραπεζάκι για τα ποτά, έναν καναπέ και λίγες καρέκλες. Η εναλλαγή των σκηνών γινόταν εύκολα αντιληπτή από την αφήγηση των πρωταγωνιστών και από ένα έξυπνο παιχνίδι με τα φώτα. Κανονικό φως για την ιστορία και ένα έντονο μπλε για να γίνει αντιληπτή η αφήγηση μέσα στις σκηνές και ο σχολιασμός. Επιλεγμένα μουσικά κομμάτια ταιριαστά με την ατμόσφαιρα, ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρουσίαση των παραστάσεων. Λιτά, αλλά αρκετά για να δημιουργήσουν την απαραίτητη ατμόσφαιρα μυστηρίου και φυσικά να παρουσιαστεί άρτια η ιστορία που είχαν να μας διηγηθούν. Το ύφος ακολουθούσε πιστά αυτό των βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι.

bluegerani4   Η ιστορία που παρακολουθήσαμε ήταν “Το μπλε γεράνι”. Μία υπόθεση που φαινόταν να έχει μόνο μεταφυσική εξήγηση. Μία άρρωστη αλλά δεισιδαίμων γυναίκα, η Μαίρη, και ένας σύζυγος που δεν θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του αλλά δεν είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του, ο Τζορτζ. Δύο νοσοκόμες και μία υπάλληλος του τοπικού φαρμακείου. Η Μαίρη, μετά από την προειδοποίηση μίας μάντισσας, φοβάται ότι θα πεθάνει στην επόμενη πανσέληνο. Μία ποσότητα αρσενικού εκλάπη από το φαρμακείο και στην επόμενη πανσέληνο η Μαίρη βρίσκεται νεκρή, μέσα στο κλειδωμένο, από το βράδυ, δωμάτιο της. Ένα κόκκινο γεράνι από την ταπετσαρία της το πρωί είχε γίνει μπλε. Η προφητεία πραγματοποιήθηκε. Ύποπτοι πολλοί, στοιχεία κανένα. Η νεκροψία έδειξε φυσικά αίτια.

   Το έργο ακολουθούσε το μοντέλο της συγγραφέα. Παρακολουθήσαμε, λοιπόν, την εξιστόρηση των γεγονότων και την παρουσίαση των στοιχείων. Ακολουθήσαμε τη “Λέσχη του Μυστηρίου” στην προσπάθεια της να βρει τις λεπτομέρειες κλειδιά και στην προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης. Στο τέλος όμως είναι η Μις Μαρπλ η οποία έχει προσέξει τη μοναδική λεπτομέρεια, το μοναδικό ψεγάδι σε αυτό το, κατά τα άλλα, τέλειο έγκλημα.

bluegerani5   Είναι η δωδέκατη χρονιά που παρουσιάζεται αυτό το σήριαλ παραστάσεων. Κάθε σεζόν οι υποθέσεις αλλάζουν, με κάποιες όμως να παίζονται για παραπάνω από μία χρονιά. Φέτος η καινούρια ήταν “Το είδωλο της Αστάρτης”. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τί μας επιφυλάσσουν για την επόμενη χρονιά.

   Μία καλή πρόταση. Σαν παράσταση, η συγκεκριμένη ήταν πολύ ωραία. Η καλή παρουσίαση της ιστορίας και η πειστική ερμηνεία των ηθοποιών δημιούργησαν μία ατμόσφαιρα μυστηρίου, την οποία ενέτεινε η καλή και έξυπνη χρήση των φώτων. Ένας θίασος, σε ένα μικρό θέατρο, με περιορισμένα μέσα, η καλή χρήση των οποίων κατάφερε να έχουν ένα πολύ ωραίο και αξιόλογο αποτέλεσμα.    

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Συντελεστές:
Δραματουργική προσαρμογή: Κώστας Ταρπατζής
Σκηνοθεσία: Μόνα Κιτσοπούλου, Γιώργος Γκασνάκης
Σκηνικά- Κουστούμια: Κώστας Ταρπατζής
-Η λέσχη του μυστηρίου:
Ραίημοντ: Γιώργος Γκασνάκης
Δρ. Πέντερ: Γρηγόρης Μανωλόπουλος
Κυρία Μπάντρυ: Βαρβάρα Δουμανίδου
Συνταγματάρχης Μπάντρυ: Ανδρέας Μαυραγάνης
Γκρέις: Αμαλία Ζαγοριανού
Μις Μαρπλ: Ελένη Καραμεσίνη
-Το μπλε γεράνι:
Μαίρη: Σοφία Παπαναστασίου
Τζορτζ: Κώστας Ταρπατζής
Αδερφή Κάρστερς: Στεφανία Κουφοπούλου
Αδερφή Κόπλιν: Ρόζμαρι Παϊταρίδου
Τζιν Ίνστοου: Δήμητρα Τσενεσίδου
-Το είδωλο της Αστάρτης:
Ρίτσαρντ: Κώστας Ταρπατζής
Έλιοτ: Πάνος Δεληνικόπουλος
Δρ. Σάιμον: Θανάσης Παντελής
Κυρία Σάιμον: Ελένη Συμεωνίδου
Ντιάνα: Όλγα Κουτσώνου
-Το κόκκινο σινιάλο:
Τζακ Τρεντ: Πάνος Δεληνικόπουλος
Βάιολετ Έβερσλυ: Τζένη Κοτοπούλου
Σερ Άλινγκτον: Θωμάς Αμαξόπουλος
Κλαιρ Τρεντ: Δήμητρα Τσενεσίδου
Κυρία Τόμσον: Στεφανία Κουφοπούλου
Τζόνσον: Μπάμπης Κυρλίδης
Επιθεωρητής: Γιώργος Καμπούρης
Υπαστυνόμος: Δημήτρης Νενόπουλος

bluegerani2

Θεατρικές Παραστάσεις