Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Χρυσή Πόλη


    Η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης παρουσιάζει το έργο της Δανάης Τανίδου «Χρυσή πόλη» στο θέατρο «Αμαλία» με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με τη θεατρική ομάδα Παπαλάνγκι.

   Ένα έργο που πραγματεύεται την ιστορία της Ισραηλινής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από την άφιξη με καράβι το 1492, μέχρι τη μοιραία αναχώρηση με τρένο το 1943. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μια ομάδα αφηγητών κάνει μια ιστορική αναδρομή σε προσωπικές ιστορίες γυναικών, χρησιμοποιώντας όσα μέσα διαθέτει, διατρέχοντας μέσα στους αιώνες και "ζωντανεύοντας" κάθε μια απ' τις ιστορίες των τεσσάρων αυτών γυναικών.
322
   Τον 15ο αιώνα, μια γυναίκα, η Ραχήλ, αναγκάζεται να παντρευτεί τον αδελφό του χαμένου συζύγου της, όπως όριζε τότε ο νόμος. Τον 17ο αιώνα, μια δεύτερη, η Μύριαμ, ακολουθεί έναν ψευδο-μεσία, που την εξαπάτησε. Το 1917, μια τρίτη η Σάρα βιώνει την πυρκαγιά της πόλης, και τέλος 25 χρόνια αργότερα μια τέταρτη γυναίκα η Χάνα, μαζί με πολλές άλλες γυναίκες οδηγείται στον σιδηροδρομικό σταθμό. Οι τέσσερις αυτές γυναίκες ζούσαν σε διαφορετική εποχή, όλες όμως στην Θεσσαλονίκη και αναζητούσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα, "την χρυσή πόλη" που κάνει την καρδιά να χτυπάει δυνατά!!! Μια χρυσή πόλη που όλοι ονειρεύονται, μια χρυσή πόλη που κρύβεται στην καρδιά κάθε ανθρώπου που ονειρεύεται και κυρίως ελπίζει!!!

   Το έργο θεωρείται πολυδιάστατο, καθώς συνυπάρχει το παρόν με το παρελθόν, το τραγούδι με το θέατρο, η ιστορία με το παραμύθι. Αν και υπόσχεται πολλά, με τις έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες του, και με ένα ιδιαίτερο κι ευαίσθητο θέμα για την πόλη μας σε κάποια σημεία αποτυγχάνει στον στόχο του. Η προσπάθεια των ηθοποιών (και της σεναριογράφου φυσικά) να δημιουργήσουν γέλιο και αστείες καταστάσεις συχνά σε πετάει από το θέμα, πράγμα που γίνεται κουραστικό όταν επαναλαμβάνεται. Γίνεται, ακόμη, δύσκολο πολλές φορές να παρακολουθήσεις τη ροή των γεγονότων, καθώς οι χαρακτήρες έχουν την τάση να μιλούν, να τραγουδούν και να φωνάζουν όλοι μαζί, εσκεμμένα προφανώς, αλλά με μια χαοτική ατμόσφαιρα επί σκηνής. Οι ιστορίες, αν μη τι άλλο όμως, είναι ιδιαίτερες και παρουσιασμένες με έναν πρωτότυπο και παράξενο τρόπο, γεγονός που κρατάει την προσοχή και το ενδιαφέρον του θεατή.

Το έργο θα παίζεται ως τις 6 Απριλίου, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 το βράδυ.
Παίζουν: Έφη Σταμούλη, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιώργος Γιόκοτος, Άννα Ευθυμίου, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Λιάνα Ταουσιάνη
                                        Ακορντεόν: Γιώργος Λόλας                                        
Σκηνοθέτης: Τάσος Αγγελόπουλος
Σκηνικά και κοστούμια: Μαργαρίτα Δεληαγγέλου
Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος
Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου
Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θέμης Θεοχάρογλου

Άντρια Βασιλείου
Μανώλης Αδαμίδης

142

Θεατρικές Παραστάσεις