= Είστε Όλοι Σας Καθάρματα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Είστε Όλοι Σας Καθάρματα

sdf1

«Είστε Όλοι Σας Καθάρματα»
Θέατρο Όρα

sdf3   Με ένα ημερολογιακού χαρακτήρα έργο, ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης, μεταφραστής και σκηνοθέτης της παράστασης «Είστε όλοι σας καθάρματα», μας συστήνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το γεμάτο συμβολισμούς δημιούργημα του Rodrigo Garcia. Η γραφή του συγκεκριμένου δραματουργού, απέχει από τα συνηθισμένα μονοπάτια του παραδοσιακού θεάτρου και χωρίς περιορισμούς, θέτει ως σκοπό του να αφυπνίσει συνειδήσεις. Με άγρια κείμενα, που συνδυάζουν το χορό με τη μουσική και τον πειραματισμό, αρνείται να υποταχθεί στο πολιτικώς ορθό, ενώ με προκλητικό τρόπο, καλεί το κοινό να συμμετέχει στις καταγγελίες του εναντίον της σύγχρονης κοινωνίας. Και στο συγκεκριμένο έργο λοιπόν, το οποίο είναι γραμμένο το 2002, αντλεί έμπνευση από την πραγματικότητα. Με ένα δυνατό κείμενο και πολλές τολμηρές φράσεις, οι απλές λέξεις γίνονται χαστούκια στο μάγουλο αυτού που τις ξεστομίζει. Στο ημερολόγιο του όμως, ο καθένας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όσο ελευθεριάζουσα γλώσσα θέλει και αντέχει.

sdf4   Παραφράζοντας τη φράση του Δημόκριτου, που ακούγεται και στην παράσταση, ότι «ο αέρας είναι γεμάτος εικόνες», θα πω ότι το κείμενο είναι γεμάτο εικόνες. Τα λόγια των ηθοποιών, μας μεταφέρουν -με σχόλια εύλογα- σε μια πραγματικότητα σκληρή. Άλλωστε, τα βιώματα μας δεν υπάρχουν, υπάρχουν τα σχόλια για να αποδείξουν αυτά που ζήσαμε. Η παιδική αθωότητα χάνεται, οι επιθυμίες εκπνέουν και η αγάπη διαλύεται. Η αφοσίωση είναι εφήμερη, ο έρωτας ένα ψέμα και ο πόνος απλά διαιωνίζεται. Η σκέψη και η πράξη είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Η επιμονή όμως, οδηγεί κάπου; Ο έρωτας γιατί αποκαλείται μοναδικό συναίσθημα, αφού επαναλαμβάνεται; Ανακαλύπτοντας τον κόσμο, ανακαλύπτεις και τη σκοτεινή πλευρά του ή μήπως κυρίως αυτήν;

sdf5
   Οι ερμηνείες, εξίσου δυνατές όσο και το κείμενο, σε ακολουθούν και μετά το τέλος της παράστασης. Όταν οι ηθοποιοί «απελευθερώνονται» από τα ρούχα τους επί σκηνής, τα λόγια και οι εκφράσεις τους δεν σου επιτρέπουν να απομακρύνεις τα μάτια σου από τα πρόσωπα τους. Με συγκινητικό τρόπο και χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς, γνωρίζουμε χαρακτήρες εγκλωβισμένους σε προσωπικές φυλακές, με γεγονότα να τους στοιχειώνουν και εμμονές να τους προβληματίζουν. Κοιτώντας θυμωμένα το κοινό, φωνάζουν σχεδόν ότι «το δράμα σου είναι ότι δεν ζεις αυτό που ζω εγώ», γι’ αυτό το λόγο και κανείς πλέον δεν καταλαβαίνει πόσο σκληρός και άδικος γίνεται. Με θρησκευτικές αναφορές και πολιτικά σχόλια «καταδικάζουν τη σιωπή» και φωτογραφίζουν την αγάπη και το σεβασμό. Με υποβόσκοντες συμβολισμούς, κάθε ένας από αυτούς εκτίθεται στη βιτρίνα ενός κρεοπωλείου ως σφαγμένο ζώο και ασφυκτιά όταν τον περιορίζουν.

   Η σκηνή, φωτεινή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, αποκαλύπτει τα πάντα. Όταν όμως, τα φώτα σταδιακά θα σβήσουν, αυτό δεν θα σηματοδοτήσει μόνο το τέλος της παράστασης …«Αύριο, θα είναι μια άλλη μέρα;»

Συντελεστές
Μετάφραση: Δαμιανός Κωνσταντινίδης (με τη βοήθεια της Lucia Sanchez)
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γρίβα
Φώτα – σκηνικά – κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Κίνηση: Έφη Δρόσου
Παίζουν: Δέσποινα Κολτσιδοπούλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Νίκος Ράμμος, Δημήτρης Φουρλής
Αφίσα-διαφημιστικό υλικό: Βέτη Καρβουνάρη
Φωτογραφίες: Δανάη Τεζαψίδου
Υπεύθυνος παραγωγής: Αλέξανδρος Τσιούκας
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο Θέατρο «Όρα»
Ώρα έναρξης: 21:30
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό : 10 ευρώ,
Φοιτητικό, μαθητικό και ομαδικό : 8 ευρώ,
Ατέλεια : 5 ευρώ
Πληροφορίες- Κρατήσεις : 2310-232799 και 6986803477

Σοφία Μαρτιγοπούλου

sdf7
Joomla Social by OrdaSoft!