Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ένα Παιδί Μετράει Τ’ Άστρα

 

PHOTO PAIDI4   Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» σε διασκευή του Λάκη Λαζόπουλου και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα.

   Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, το οποίο για πρώτη φορά υποδέχεται η θεατρική σκηνή, τονίζοντας χαρακτηριστικά τη διάφανη όψη των κεντρικών χαρακτήρων και κρατώντας αναλλοίωτη την υπόθεση του έργου, κατά τη μεταφορά του στο σανίδι. Μας θυμίζει πως κάτι τέτοιες ώρες μόνο η θέληση και το πείσμα μας επιτρέπουν να παλεύουμε για ό,τι ονειρευόμαστε...
    
   Το έργο πραγματεύεται, την απερίγραπτη αγάπη ενός παιδιού, του Μέλιου, για τα γράμματα, και το σθένος με το οποίο παλεύει να τα κατακτήσει. Το μικρό αγόρι "πιάνει φιλία με τα βιβλία" για να μάθει όσα του κρύβουν οι μεγάλοι και κάνει ένα ταξίδι προς την ενηλικίωση, την κατάκτηση της μάθησης και της ίδιας της ζωής. Φεύγει από το χωριό του, όπου κρυφά μάθαινε γράμματα και πηγαίνει στην πόλη, όπου οι περιπέτειές του συνεχίζονται. Κατά την άφιξή του εκεί αναζητά το σχολείο και συναντά έναν γέρο που υπόσχεται να τον πάρει στο σπίτι του και να τον βοηθήσει, παρά τις αντιρρήσεις της γυναίκας του. Στο σχολείο βρίσκει έναν καθηγητή, ο οποίος αντιλαμβάνεται την αγάπη του παιδιού για τα γράμματα και του προσφέρει την βοήθεια του στην άγνωστη πόλη. Ωστόσο, δεν είναι όλα ευνοϊκά για τον μικρό μας ήρωα, ο οποίος δέχεται "επιθέσεις" τόσο από τους συμμαθητές του, όσο και από τον ίδιο τον διευθυντή, που στόχος του είναι η καλή "εικόνα" του σχολείου.
PHOTO PAIDI5

   Η παράσταση αυτή, μας θυμίζει την "αγνή" πλευρά της ζωής αλλά και τις κακουχίες που αναγκαζόμαστε να υποστούμε. Μια εξαιρετική παραγωγή του ΚΘΒΕ - όπως πάντα άλλωστε - που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους, ξαφνιάζοντάς τους με τη ροή της υπόθεσης και την παιδικότητα των χαρακτήρων. Μουσικές και λόγια από την παιδική ηλικία που κάποιοι ζήσαμε κι άλλοι ζούμε και θα ζούμε για πολλά χρόνια ακόμη, με εξέχοντες ηθοποιούς που στέκονται επάξια στο ύψος και το βάρος μιας τέτοιας παράστασης και παραγωγής.

   Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε τον διδακτικό χαρακτήρα του έργου, και την ανάγκη μας να κοιτάξουμε για λίγο ψηλά και να "χαθούμε" και  «πάνω απ´ όλα να πιστέψουμε ότι ακόμα κι αν μας αποβάλλουν απ´ όλα τα σχολεία της ζωής, η καθαρή ψυχή οδηγεί αλάνθαστα».

"«Ένα παιδί μετράει τ´ άστρα» την ίδια ώρα που η Ελλάδα ολόκληρη μετράει τις πληγές της". (Λάκης Λαζόπουλος)

Παραστάσεις
Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία), Κυριακή 11:00 (για το κοινό)
Τιμές Εισιτηρίων
Γενική Είσοδος : Κυριακές 10 €, Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 8 €
Συντελεστές
Θεατρική διασκευή: Λάκης Λαζόπουλος
Σκηνοθεσία- Σκηνικός χώρος: Γιάννης Ρήγας
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Κίνηση- Χορογραφία: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Οργάνωση Παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου
ΔΙΑΝΟΜΗ ( με αλφαβητική σειρά): Μαριάννα Αβραμάκη (Ευανθία Μούσχουρα,
Ντουντού, Ζουμπουλία, Ματούλα, Καλλιόπη Καλλιοντζή),
Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Τσέλιγκας, Κωνσταντίνος Καρλάφτης, Σταμάτης Χαμωλιάς),
Παύλος Ελευθεριάδης ( Επιθεωρητής), Χρύσα Ζαφειριάδου
(Αγλαϊα, Νιόνια Λιάγκουρα, Μάνα, Καλλιόπη Βουραχμάνη),
Γιάννης Καραμφίλης (Γυμνασιάρχης, Μπίθρος, Βρασίδας Χατζηαστερίου),
Γιάννης Καραούλης (Μέλιος Καδράς), Ματίνα Κουλουριώτη
(Βελίκω Πρινολά, Ευτέρπη Ξυπολύτου), Δημήτρης Μορφακίδης
(Δάσκαλος, Αλμπέρ Αναχωρίδης, Δακρυτζίκος), Ρούλα Παντελίδου
(Αρετή, Στρίγκω, Ερασμία, Κυρία Ραούλ), Χάρης Παπαδόπουλος
(Δημήτριος Σταμίρης, Μπάμπης Σίκαλος), Σάκης Πετκίδης
(Ανέστης), Μιχάλης Σιώνας (Παπάς, Χριστόφορος Αποσπερίτης), Γιώργος Σφυρίδης (Μπάρμπα - Θόδος), Αμαλία Ταταρέα (Ουράνα, Αγράμπελη Σταμίρη), Γιάννης Χαρίσης (Σωτήριος Σκαμβουράς).
Μαθητές, Καθηγητές, Χωρικοί, Στρατιώτες, Εργάτες, Περαστικοί:
Τρυφωνία Αγγελίδου, Αδαμάντιος Αδαμαντίδης, Λίλα Βλαχοπούλου, Νικόλαος
Κεπεσίδης, Ελένη Κιλινκαρίδου, Γιάννης Σαμψαλάκης,
Ορέστης Χαλκιάς – Αλεξανδρόπουλος

Άντρια Βασιλείου
Μανώλης Αδαμίδης

PHOTO PAIDI3

Θεατρικές Παραστάσεις